Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό, χειμωνιάτικο και χορταστικό!
Πανεύκολη συνταγή για καλομαγειρεμένους γίγαντες φασόλια στον φούρνο, από τις πιο νόστιμες που έχετε δοκιμάσει!
Τα φασόλια είναι μία προσφορά από το κατάστημα «tsik»
Νοσοκομείου 17, Τ.Κ. 50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ.: 2463054625.
Το κατάστημα «tsik» φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων του από το 1979!
Υλικά :
- 500 γρ. φασόλια
- 3 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα
- 4 ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας
- 2 καρότα
- Ρίγανη
- 3-4 κλωναράκια σέλινο
- Λίγο μαϊντανό
- 1 κύβο για όσπρια (προαιρετικά)
- Αλάτι και κόκκινο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Από το βράδυ έχουμε φροντίσει να βάλουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα φασόλια με νερό για να φουσκώσουν.
Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν με κρύο νερό για περίπου 50 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ή στην χύτρα για 30 λεπτά μαζί με ολόκληρα τα καρότα καθαρισμένα.
Τα στραγγίζουμε
και τα βάζουμε στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Όση ώρα βράζουν τα φασόλια ψιλοκόβουμε το σέλινο, το σκόρδο, τρίβουμε τις ντομάτες και κόβουμε σε ροδέλες το κρεμμύδι.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε με την ρετσίνα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και περιμένουμε να πάρει μία βράση η σάλτσα μας. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μας μαϊντανό, το σέλινο. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τα προσθέτουμε. Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και αρκετό ζεστό νερό (περίπου 2-3 ποτήρια ) και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά. Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε και άλλο αν χρειάζεται.
Ρίχνουμε την σάλτσα στο μέσα στο ταψί με τους γίγαντες και ανακατεύουμε ελαφρά.
Το θέλουμε ζουμερό μέσα στο φούρνο να ψηθεί, όχι όμως με πάρα πολύ νερό. Προσθέτουμε ελαιόλαδο από επάνω από το φαγητό. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό βάζουμε από τον βραστήρα και όχι από την βρύση.
Μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις
για 30-40 λεπτά μέχρι να μελώσουν οι γίγαντες και να μείνουν με το λαδάκι τους.
Για πιο καυτερή εκδοχή προσθέστε λίγο μπούκοβο.
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou