Απίστευτα νόστιμη συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο, γεμιστό με κιμά, συκωτάκια, κάστανα κουκουνάρι! Αρχοντικό φαγητό, ιδανικό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και όχι μόνο!
Τα υλικά της συνταγής είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ»,
Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. 2463053611
Υλικά :
- 2 – 2,5 κιλά περίπου κοτόπουλο
- ½ κιλό συκωτάκια κότας (μισά σκληρά και μισά μαλακά)
- ½ κιλό κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι
- 1 κύβο κότας
- 10-12 κάστανα
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Φυτίνη
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 πορτοκάλι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Βράζουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Πλένουμε πολύ καλά την κότα, την σκουπίζουμε, την αλατοπιπερώνουμε μέσα – έξω και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε φαρδύ κατσαρόλα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά 2 κουταλιές της σούπας φυτίνη και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4΄- 5΄.
Προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντας και ανακατεύοντάς τον. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, ενώ ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε τα μπαλάκια του κιμά που γίνονται. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄ μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Στο μεταξύ έχουμε χωρίσει τα μαλακά από τα σκληρά συκωτάκια
(ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα τυλίξει χωριστά), τα πλένουμε και βάζουμε τα σκληρά να βράσουν μόνα τους σε μία κατσαρόλα. Μόλις βράσουν τα βγάζουμε από το νερό
, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τα ωμά μαλακά συκωτάκια και τα ρίχνουμε όλα μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές φυτίνης,
τον μισό ζωμό από τα συκωτάκια που βράσαμε,
τον κύβο και μαγειρεύουμε. Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε
πιθανόν να χρειαστεί τον υπόλοιπο ζωμό, ίσως και λίγο ζεστό νερό.
Δοκιμάζουμε το ρύζι και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε το κουκουνάρι
, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι. Θέλουμε να πιει τα υγρά της η γέμιση όχι όμως να στεγνώσει. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Γεμίζουμε το κοτόπουλο με όση γέμιση χωράει το εσωτερικό του, αφήνοντας περίπου 3 δάχτυλα κενά από επάνω που θα το κλείσουμε
και ράβουμε το άνοιγμα. Εναλλακτικά μπορούμε να το κλείσουμε με πολλές οδοντογλυφίδες, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας σε όλο το κοτόπουλο με λίγο φυτίνη
, το μεταφέρουμε σε γάστρα και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, λίγο ελαιόλαδο, ½ ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου.
Στην 1 ώρα περίπου το βγάζουμε και το ελέγχουμε. Παίρνουμε από το ζουμάκι που είναι στη γάστρα και ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο. Στύβουμε ένα πορτοκάλι και το ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο.
Κλείνουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη. Λίγο πριν το τέλος, βγάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει χρώμα. (επειδή δεν είναι όλοι οι φούρνοι ίδιοι, προτείνω να το ελέγχετε για να μη σας στεγνώσει.)
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ζουμάκι από την γάστρα και την γέμιση από την κατσαρόλα!!!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou