Μα πότε θα έρθει το καλοκαίρι, είναι μέσα Ιουνίου κι ακόμα δεν έχει καλοκαιριάσει;
Η ερώτηση των ημερών, αφού παρότι είμαστε στα μέσα Ιουνίου, ο καιρός δεν λέει να στρώσει, να θυμίσει καλοκαίρι, βρίσκει την απάντηση της στο ότι η κλιματική αλλαγή ή η κλιματική κρίση, όπως τελικά έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται ήδη εδώ.
Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, Αλκιβιάδης Μπάης -πριν από μερικά χρόνια βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με άλλους 44 καθηγητές μεταξύ των οποίων και ο Χρήστος Ζερεφός- επισημαίνει στη Voria.gr ότι ο όρος κλιματική κρίση καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, «αλλά δεν αλλάζει η ουσία του θέματος, απλά άλλαξε το όνομα δηλαδή από αλλαγές στο κλίμα τώρα περάσαμε σε κρίση του κλίματος, με την έννοια ότι έχουμε πολύ περισσότερες, πολύ πιο εμφανής τις επιπτώσεις».
Πέραν όμως των αλλαγών στην ονοματοδοσία του φαινομένου, η ουσία είναι αρκετά σκληρή και το καμπανάκι για τα όσα θα συμβούν στον πλανήτη μας ηχηρό!
«Η βασική αλλαγή που έχει σημειωθεί είναι η αύξηση της θερμοκρασίας από την οποία συνεπάγονται πολλές άλλες αλλαγές, τις οποίες τις βλέπουμε στις καιρικές καταστάσεις. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται τα καιρικά συστήματα, ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι καταιγίδες, όλα αυτά που μας απασχολούν και φυσικά έχουν αλλάξει λιγάκι και τα όρια μεταξύ των εποχών. Δηλαδή, τώρα πια δεν υπάρχει η καθαρή άνοιξη και το καθαρό φθινόπωρο όπως το ξέραμε παλιότερα. Έτσι έχουμε μια πιο σχετικά απότομη μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα και αντίστροφα», τόνισε στη Voria.gr ο κ. Μπάης.
Τι συμβαίνει με το ελληνικό καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι αποτελεί μια αγαπημένη εποχή των Ελλήνων προφανώς λόγω των πανέμορφων ακτογραμμών, των δεκάδων νησιών και της υπέροχης θάλασσας. Ένα πακέτο μοναδικό φυσικά και για τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Ακόμα κι αυτό όμως το ελληνικό καλοκαίρι δεν έμεινε ανεπηρέαστο από την κλιματική κρίση.
«Η αίσθηση όλων είναι ότι έχει διευρυνθεί το καλοκαίρι με κάποιο τρόπο, δηλαδή η διάρκεια του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα βέβαια έχουν αλλάξει λίγο και τα καιρικά συστήματα δηλαδή βλέπουμε αυτή την στιγμή έναν Μάιο κι έναν Ιούνιο που έχουν πολύ περισσότερες βροχές από ότι συνήθως. Και επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Αν θυμηθούμε πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ένα πολύ πιο ζεστό Ιούνιο, προς το τέλος Ιουνίου είχαμε σχεδόν καύσωνες. Ενώ φέτος τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτές οι μεταβλητότητες είναι κάτι αναμενόμενο βεβαίως στο κλίμα, δηλαδή ανεξάρτητα από την κλιματική αλλαγή, πάντα το κλίμα δεν είναι σταθερό κάθε χρόνο, δεν είναι το ίδιο ακριβώς ακολουθεί κάποιες μεταβλητότητες. Αυτές όμως οι μεταβλητότητες με την κρίση έχουν μεγαλώσει, έχουμε δηλαδή πολύ πιο έντονες υψηλές θερμοκρασίες και μετά από 1-2 χρόνια έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες», τόνισε ο κ. Μπάης.
Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και η προστασία του περιβάλλοντος, παρότι βρίσκονται στην ατζέντα των ηγεσιών της Ευρώπης και της Δύσης συνολικά, εντούτοις οι κοινωνίες απέχουν σημαντικά από τους στόχους που θα έπρεπε να είχαν επιτευχθεί. Οι περιβαλλοντικοί μετανάστες, δηλαδή αυτοί που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω λειψυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών, δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το αντίθετο μάλιστα.
«Αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο εμφανίστηκε στη δημοσιότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ίσως και πάνω από 10-15 χρόνια. Ο φόβος δηλαδή ότι η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της θερμοκρασίας στις περιοχές που είναι πιο κοντά στους τροπικούς, στην Αφρική που εμείς είμαστε κοντά, θα οδηγήσει πολύ κόσμο να φύγει από εκεί προκειμένου να βρει καλύτερες συνθήκες. Αυτό πρέπει να αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή. Κι όχι μόνο από την Αφρική προς την Ευρώπη, αλλά ακόμα και οι Ευρωπαίοι θα πηγαίνουν βορειότερα για να βρουν χαμηλότερες θερμοκρασίες», είπε, προσθέτοντας ως παράδειγμα ότι κάποιος που δεν θα αντέχει την πολύ υψηλή θερμοκρασία στη νότια Ελλάδα θα αναζητήσει να πάει πιθανότητα στη Βόρεια Ελλάδα ή σε μια άλλη χώρα βορειότερα όπως είναι η Γερμανία.
Πηγή VORIA