Μπορεί να λήγει 28 Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία – τελευταία παράταση που έδωσε η ΔΕΗ, για την εκκένωση του Οικισμού της ΔΕΗ έξω από την Πτολεμαΐδα (δίπλα στο Προάστιο), ωστόσο είναι αρκετές ακόμα οι οικογένειες που παραμένουν στον Οικισμό, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν σπίτια στην Πτολεμαΐδα ή σε γύρω οικισμούς, ενώ κάποιες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να καταβάλλουν τα ενοίκια που τους ζητούνται.
Βέβαια ο οικισμός της ΔΕΗ έχει αρχίσει να αδειάζει, καθώς είναι αρκετές οι οικίες που τις εγκατέλειψαν οι οικογένειες εργαζομένων στον πρώην ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που φιλοξενούνταν σε αυτές, αλλά και κάποιες οικογένειες από πληττόμενους οικισμούς. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες οικιστών που παραμένουν στον Οικισμό, καθώς δεν κατάφεραν εν μέσω χειμώνα να βρουν έγκαιρα νέα κατοικία για να μετακομίσουν, αν και οι μέρες που απέμειναν για την εκκένωση του Οικισμού μετρώνται πλέον στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αιτία, όπως δήλωσαν κάποιοι οικιστές στον «Π», είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγης στην πόλη της Πτολεμαΐδας, ακόμα και στα γύρω χωριά, αλλά και διότι κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος των ενοικίων που τους ζητείται.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ με επιστολές της ενημέρωσε έγκαιρα τους οικιστές να εκκενώσουν τα σπίτια, για να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει το λιγνίτη από το υπέδαφος στην περιοχή του Βιομηχανικού Συγκροτήματος. Ειδικά οι οικιστές εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που ήταν η πλειοψηφία -το 70% των οικιστών περίπου, όχι μόνο ειδοποιήθηκαν έγκαιρα αλλά έλαβαν και υπηρεσιακό σημείωμα από τη ΔΕΗ, στο οποίοι τονίζονταν ότι η μη έγκαιρη συμμόρφωσή τους αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ επείγεται να εξορύξει το λιγνίτη στο Βιομηχανικό συγκρότημα, συμμορφούμενη ταυτόχρονα με τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, που ορίζει απόσταση ασφαλείας από την εξορυκτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα στελεχών της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ, η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία προθεσμία που έδωσε η κεντρική διοίκηση για την εκκένωση του Οικισμού, αφού για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να κατοικείται ο οικισμός από τη στιγμή που υπάρχει δίπλα εξορυκτική δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η εκκένωση του Οικισμού της ΔΕΗ έπρεπε να γίνει έως τέλος του 2018,σε 6 μήνες δηλαδή από τη λήψη της σχετικής απόφασης της διοίκησης της ΔΕΗ. Αυτό τόνιζε και ο πρώην ο Διευθυντής Εκμετάλλευσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, τον περασμένο Αύγουστο, δίνοντας εγγράφως σχετικές διευκρινήσεις προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, έγγραφο το οποίο κοινοποιήθηκε και προς το Δήμαρχο Εορδαίας και προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Προαστίου και Κομάνου του Δήμου Εορδαίας, και Κλείτου του Δήμου Κοζάνης. Επεσήμανε μάλιστα ότι «για την απόληψη του κοιτάσματος και κυρίως για την προστασία και ασφάλεια του οικισμού και των κατοίκων, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ αποφάσισε την απομάκρυνση των ενοίκων και την εκκένωση του οικισμού του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε διάστημα 6 μηνών από τη λήψη της απόφασης», καθώς όπως υπογράμμιζε εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας για τα κτίσματα του οικισμού «από το τελικό όριο του ορυχείου (250μ.-500μ. λόγω πιθανών ανατινάξεων) δεν θα είναι εφικτή η απόληψη σημαντικού μέρους του κοιτάσματος.»
Υπενθυμίζεται ότι με βάση και τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, κατά την τελευταία επίσκεψή του στο ΛΚΔΜ τον περασμένο Δεκέμβρη, οι κατοικίες του Οικισμού δεν θα κατεδαφιστούν αλλά πρόκειται να αξιοποιηθούν μελλοντικά –μετά την λήψη του λιγνίτη.