Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να είναι έκρυθμη, το διπλωματικό παρασκήνιο έχει «ανάψει». Υπό αυτό το πρίσμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει θέση στη σκακιέρα των διαβουλεύσεων, μετά και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία συμμετείχε και υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η χθεσινή «έκρηξη», πάντως, μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει σήμερα τα χαρτιά του στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μετά το υπουργικό συμβούλιο που θα έχει πλούσια ατζέντα καθημερινότητας. Σε αυτή τη συνέντευξη αναμένεται να επισημοποιήσει και τη μετάβαση του στο Ισραήλ την Πέμπτη, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, αλλά και τη χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που βρίσκονται επί τόπου, με δεδομένη και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, οι Ισραηλινοί εκτιμούν την καθαρή θέση που έχει λάβει η χώρα μας στην εν λόγω σύγκρουση.
Και χθες, άλλωστε, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και τις δύο παραμέτρους του ζητήματος, υπογραμμίζοντας αφενός το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας αφετέρου ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η πολεμική απάντηση να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το πνεύμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται την Πέμπτη να βρεθεί και στην Ιορδανία κατά πάσα πιθανότητα, με δεδομένη την ανάγκη συζήτησης με όλους τους παίκτες της περιοχής, καθώς η Αθήνα έχει εύλογες ανησυχίες για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο ρόλος της Αιγύπτου
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει το Σάββατο να βρίσκεται στην Αίγυπτο, προκειμένου να συμμετάσχει σε Σύνοδο Ηγετών της περιοχής για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό που συγκαλεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι. Τη διοργάνωση της Συνόδου αποκάλυψε χθες με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν από τον Λίβανο, κάτι που σημαίνει ότι το παρών αναμένεται να δώσει και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Βεβαίως, σε αυτή τη φάση οι σχέσεις των αραβικών χωρών με το Ισραήλ μοιάζουν εκρηκτικές, ενώ χθες το βράδυ και οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είχαν απότομη επιδείνωση.
Χθες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών την ανάγκη για στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, με δεδομένη και την επικοινωνία του με τον κ. Αλ Σίσι το βράδυ της Κυριακής. Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί και για δυνάμει μεταναστευτικές ροές από την Παλαιστίνη, αν και τόσο αυτή όσο και η Ιορδανία έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Ως τώρα, πάντως, όπως επισημαίνουν ελληνικές πηγές δεν παρατηρείται κάποια μεταναστευτική έξαρση από τις γνωστές θαλάσσιες ρότες.
Συναγερμός για την ασφάλεια
Πέραν τούτου, βεβαίως, και με δεδομένο το προχθεσινό περιστατικό στις Βρυξέλλες με τη δολοφονία Σουηδών φιλάθλων από έναν «μοναχικό λύκο» που ορκιζόταν στον ιερό πόλεμο, ο συναγερμός στην Αθήνα αφορά και την κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας. Όπως συζητήθηκε και στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, οι «κεραίες» είναι ανοιχτές και τα πληροφοριακά δίκτυα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. σε πλήρη ανάπτυξη. Σημειωτέον, την Παρασκευή προγραμματίζεται να βρίσκεται στην Αθήνα η μπασκετική ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβίβ για το ματς της Euroleague με τον ΠΑΟ, όπου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.