Προσθέτοντας στη έντονη ρητορική που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη τελευταία, η Κομισιόν επαναφέρει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefcovic, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί 30 ακόμη πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις καθαρής ενέργειας.
Ο Maroš Šefcovic έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο με τίτλο «Powering Tomorrow, Inspiring Today: Nuclear Energy 2.0».
Σημειώνεται ότι ο Šefcovic είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας: μια σειρά από πρωτοβουλίες πολιτικής που δημιουργήθηκαν από την Επιτροπή για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.
«Η πυρηνική ενέργεια έχει μεγάλες δυνατότητες να μας βοηθήσει στην προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας και συμβάλλοντας σε έναν ασφαλή εφοδιασμό ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για τις δυνατότητες των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και των αντιδραστήρων σύντηξης στα επόμενα χρόνια.
«Αυτά είναι τα θέματα που συζητά κάθε Ευρωπαίος πολιτικός και επιχειρηματικός ηγέτης αυτές τις μέρες».
Η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 200 αντιδραστήρες μέχρι το 2054
Την εκδήλωση φιλοξένησε η γαλλική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Électricité de France. Η EDF είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για την κατασκευή του μεγάλου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Hinkley Point C στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το φόρουμ φιλοξένησαν επίσης η σουηδική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Vattenfall και η φινλανδική Fortum Oyj .
«Μόνο τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά μπορούν να παράγουν το απαιτούμενο σταθερό βασικό φορτίο 24/7», υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της EDF, Luc Rémont.
Η Ευρώπη διαθέτει επί του παρόντος περισσότερες από 150 μονάδες πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία που παρέχουν το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου. Ωστόσο, για τους υπέρμαχους της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας, αυτή η ουσιαστική συνεισφορά είναι ανεπαρκής για να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.
Η πλειονότητα αυτών των αντιδραστήρων, 100, βρίσκονται σε 12 από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάλογα με το πόσοι αντιδραστήρες υπάρχουν σε κάθε εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί την επόμενη μιάμιση δεκαετία, η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαστεί πάνω από 200.
Οι στόχοι της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει επί του παρόντος να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ήπειρο κατά 90% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Και επιδιώκει να επιτύχει αυτόν τον στόχο έως το 2040.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ», δήλωσε τον Φεβρουάριο ο Wopke Hoekstra, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα.