Δύο νέες αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφερόμενος στο τσουχτερό κρύο που έρχεται και το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες.
Στην πρώτη του ανάρτηση εξηγεί πως το Σάββατο θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή και την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο, τονίζοτας επίσης, ότι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, καθώς τοπικά στο Αιγαίο θα αγγίξουν και τα 9 μποφόρ.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για την πρόγνωση του καιρού ως την ερχόμενη Κυριακή:
«Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ξεκινάμε από την μεταβολή της θερμοκρασίας που θα κυμαίνεται κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το Σάββατο θα έχουμε πτώση στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή . Την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.
Από πλευράς βροχοπτώσεων τοπικά φαινόμενα ως την Παρασκευή στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο , ενώ το Σάββατο θα έχουμε μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές πλην της Κρήτης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Την Κυριακή βροχές και στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ βαθμιαία θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της δυτικής Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βορειοανατολικά θα σταματήσουν .
Οι άνεμοι από το μεσημέρι του Σαββάτου θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο στα 7 και και από τις βραδινές ώρες στα 8 μποφόρ ενώ την Κυριακή Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ» έγραψε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν έρχονται πολλά χιόνια
Στη δεύτερη του δημοσίευση, ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει ότι «για να μπορέσει μια περιοχή να δεχτεί μεγάλα ύψη χιονιού δεν αρκεί μόνο η παρουσία χαμηλών θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα (850 hPa), αλλά χρειάζεται και η υποστήριξη από τις μέσες στάθμές της ατμόσφαιρας (500hPa). Τo Jet Stream (αεροχείμαρρος) τις επόμενες ημέρες δεν δείχνει να έχει τη δυναμική να κατέβει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και επικρατεί ζωνική κυκλοφορία με Δ-ΝΔ ρεύμα».
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για τον αεροχείμαρρο:
«Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ JET STREAM -ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΙΟΝΙΑ
Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στις μελέτες οι οποίες μας πληροφορούν ότι κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η συχνότητα εμφάνισης της ζωνικής κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα (κίνηση συστημάτων κατά παράλληλο, από τα Δ προς Α ) έχει αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο. Με αυτή την κίνηση των αερίων μαζών, τα κρύα δεν “κατεβαίνουν” με μεγάλη σφοδρότητα σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
Για να μπορέσει μια περιοχή να δεχτεί μεγάλα ύψη χιονιού δεν αρκεί μόνο η παρουσία χαμηλών θερμοκρασιών στα κατώτερα στρώματα (850 hPa ), αλλά χρειάζεται και η υποστήριξη από τις μέσες στάθμές της ατμόσφαιρας (500hPa).
Τo #Jet_stream τις επόμενες ημέρες δεν δείχνει να έχει τη δυναμική να κατέβει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και επικρατεί ζωνική κυκλοφορία με Δ-ΝΔ ρεύμα» έγραψε στην άλλη του ανάρτηση.