Με πλιγούρι αντί για ρύζι, και με κόκκινη σάλτσα, τα κιλτιρίτσια είναι τα ποντιακά γιουβαρλάκια και είναι ό,τι πρέπει τώρα που ο καιρός αρχίζει και ψυχραίνει.
Το pontos-news.gr σας τα παρουσιάζει όπως τα μαγείρεψαν η Μαρία Σιδηροπούλου και ο Αλέξανδρος Καρυπίδης στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, στο Θρυλόριο της Κομοτηνής.
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 φλ. τσαγιού πλιγούρι
- 4 κρεμμύδια ξερά
- 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
- 5-6 ώριμες ντομάτες
- δυόσμο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το πλιγούρι, δύο τριμμένα κρεμμύδια και δυόσμο, και τα ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε τα κιλτιρίτσια σε μικρές μπάλες όπως τα γιουβαλάρκια.
- Τρίβουμε τις ντομάτες.
- Σε μια κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε τα κιλτιρίτσια και λίγο νερό, και αφήνουμε να βράσουν 15-20΄.
- Πηγή: Π.Σ. Νίψας / Μαρία Σιδηροπούλου, Αλέξανδρος Καρυπίδης (από Κρηνίδες Καβάλας)