Σαν κεραμίδα (Ρωμαϊκή-παλιάς κοπής) έπεσε πάνω στην ανώτατη εκπαίδευση η απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να αναστείλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων πανελλαδικά, που προγραμματίστηκαν να λειτουργήσουν την επόμενη διετία. Σαν κεραυνός εν αιθρία ήταν η αναστολή λειτουργίας έξι (6) τμημάτων στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία, μια και η ραγδαία αλλαγή του μοντέλου της οικονομικής της ανάπτυξης αλλάζει άρδην, από το σημερινό σημείο μηδέν.
Η αποβιομηχάνιση με το τέλος λιγνίτη στην περιοχή κτύπησε κόκκινο. Για φυσικό αέριο ακούμε αλλά δεν το βλέπουμε. Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Δυτ. Μακεδονία κρατά τα σκήπτρα της ανεργίας (21% έναντι 16,7% Αύγουστος 2019) στην Ελλάδα. Αποκλειστικά στο ταμείο δίκαιης μετάβασης, όταν, αν και όπως αυτό θα λειτουργήσει, η περιοχή δεν μπορεί να στηρίξει το μέλλον και την ίδια τη ύπαρξή της.
Απόλυτα δικαιολογημένη η αντίδραση στην απόφαση αυτή σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ίδιου του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη (χρειαζόμαστε ενδυνάμωση των δομών και όχι αποδυνάμωση), των δημοτικών αρχών, των άλλων φορέων και των κατοίκων της Περιφέρειας.
Την διεύρυνση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) με την ίδρυση νέων Τμημάτων υποστηρίζει και η Σύγκλητος του ιδρύματος. Είναι θέμα ημερών σύμφωνα με τον Πρύτανη Θ. Θεοδουλίδη να διευθετηθούν και οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες μετά την συγχώνευση, για την δημιουργία ενός μεγάλου και δυνατού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, του 8ου σε μέγεθος στην Ελλάδα.
Την έντονη δυσαρέσκειά του και την απόφασή του να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας Πτολεμαΐδας, εξέφρασε ο δήμος Εορδαίας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι συνυφασμένη με ιδιωτικά συμφέροντα και προφανώς δεν είναι «εκδικητική». Άλλο η ίδρυση & λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστήμιων με αναβαθμισμένη τη δημόσια παιδεία και άλλο η παράδοσή της σε ιδιώτες.
Όμως «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Εάν ο πραγματικός στόχος του Υπ. Παιδείας είναι η αντικειμενική επανεξέταση λειτουργίας νέων Τμημάτων από μια Ανεξάρτητη Αρχή, μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τότε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που αντικειμενικά τηρούν τις προϋποθέσεις όχι μόνον δεν κινδυνεύουν, αλλά είναι πιθανή και η δημιουργία επιπρόσθετων Τμημάτων. Φυσικά η ανάγκη αξιολόγησης των 38 Τμημάτων, δεν προϋπέθετε υποχρεωτικά και τη βιαστική αναστολή τους, η οποία θα μπορούσε να έπεται της επανεξέτασης.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε στην κ Κεραμέως ότι προ δυο δεκαετιών περίπου, παρά την τεκμηριωμένη μελέτη εγκατάστασης του τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ στην Πτολεμαΐδα, του πρώτου τότε τμήματος στην πόλη μας, για την απαραίτητη συνύπαρξη & αλληλοϋποστήριξη νοσηλευτών και Γενικού Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, τέως συνάδελφός της αποφάσισε να το μεταφέρει στην γενέτειρά της ….. Ήρθε η ώρα να διορθωθεί το λάθος, να αποκατασταθεί η αδικία και η νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή να επιστρέψει στη Σχολή Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα και το Τμήμα Νοσηλευτικής μαζί με αυτό της Λογοθεραπείας. Με την στήριξη πάντα του αρχαιότερου βουλευτή της Π.Ε. Κοζάνης που γνωρίζει άριστα το θέμα που ο ίδιος χειρίσθηκε, των νέων βουλευτών που προκρίνουν την ανάγκη αυτή, των Πρυτανικών Αρχών και όλων των φορέων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επανειλημμένες δεσμεύσεις του για την ενίσχυση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη δύσκολη αυτή μεταβατική περίοδο (μαζί με το Υπ. Παιδείας), θα πρέπει να περιλάβει και την στήριξή του να ευοδωθούν οι προσπάθειες διεθνοποίησης του ΠΔΜ η διεύρυνσή του, καθώς και η στήριξη του ιδρύματος με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Οι φορείς και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις φτωχότερες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, η Ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΔΜ και οι Εορδαίοι πολίτες αισιοδοξούν και αναμένουν ….