Για το κέικ
100 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, κομμένη σε κομμάτια
100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, κομμένη σε κομμάτια
30 γρ. κακάο, + έξτρα για τη φόρμα
100 γρ. νερό, καυτό
150 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
2 αυγά, μεσαία
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο, για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ας μαγειρέψουμε…
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο μία ορθογώνια φόρμα διαστάσεων 10×30 εκ.
Κόβουμε με τα χέρια μας την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το καυτό νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας , το σπορέλαιο, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Κόβουμε τη λευκή και την κουβερτούρα γάλακτος σε κομμάτια, τα ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα με τις κουβερτούρες στο μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.