Με σημαντικά μειωμένες ποσότητες ολοκληρώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα ο φετινός τρύγος κρασοστάφυλων. Το εισόδημα των αμπελουργών αναμένεται επίσης μειωμένο, καθώς, παρά την πτώση της παραγωγής, οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ελαφρά ή και θα παραμείνουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα, από δέκα ημέρες έως και τρεις εβδομάδες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη και, κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περιοχές όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη, η παραγωγή, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά και του φαινομένου του περονόσπορου πέρυσι, μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπέλου και Οίνου (ΚΕΟΣΟΕ), «ο περονόσπορος που έπληξε τους αμπελώνες το 2023 στη μεγάλη πλειονότητα των αμπελουργικών περιοχών της χώρας (Τύρναβος, Νεμέα, Ηράκλειο κ.λπ.) και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας, συνοδευόμενη από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Ιουλίου, είναι τα γενικά αίτια μιας αναμενόμενης για δεύτερη χρονιά μικρής συγκομιδής σταφυλιών και κατ’ επέκταση παραγωγής οίνου, το 2024».
Με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η δυνατότητα ή όχι άρδευσης των αμπελώνων εξελίσσεται, πλέον, σε κριτήριο βιωσιμότητας του αμπελώνα, ενώ οι πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας έχουν καθυστερήσει δραματικά σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Σαντορίνη. Ωστόσο, οι ξηροθερμικές συνθήκες έφεραν και κάτι θετικό, δεδομένου ότι συνέβαλαν στην απουσία γενικά μυκητολογικών προσβολών, με αποτέλεσμα «η εναπομείνασα σταφυλική παραγωγή να χαρακτηρίζεται εξαιρετική από άποψη ποιότητας», προσθέτει η ΚΕΟΣΟΕ.
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα
Κάτω από το 50% θα πέσει η παραγωγή Ξινόμαυρου στα ξηρικά αμπέλια της Φλώρινας
Στο Αμύνταιο, ο τρύγος αναμένεται να ολοκληρωθεί και στο Ξινόμαυρο μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις ποικιλίες ξεκίνησε πρώιμα, 15 ημέρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Στις πρώιμες λευκές ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc και το Traminer, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά τουλάχιστον 40%. Στις ερυθρές ποικιλίες Merlot, αλλά και στο Ξινόμαυρο, η μείωση προβλέπεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο σημαντικό ρόλο στις αποδόσεις έπαιξε η δυνατότητα ποτίσματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αμυνταίου, Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, «οι ποσότητες του Ξινόμαυρου για τα αμπέλια που ποτίστηκαν ήταν καλές. Ωστόσο, σε περισσότερο από το 65% των παλαιών αμπελιών, οι αμπελουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα ποτίσματος, οπότε και η παραγωγή Ξινόμαυρου στα ξηρικά αμπέλια θα πέσει και κάτω από 50%». Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ξενικές ποικιλίες έχουν φυτευτεί την τελευταία εικοσαετία, οπότε και οι αμπελώνες έχουν δυνατότητα ποτίσματος. Όσον αφορά την τιμή, ο κ. Γιαννιτσόπουλος τονίζει ότι αυτή θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα για το Ξινόμαυρο, από 0,60 ευρώ η κατώτερη έως και 0,90 ευρώ για την ανώτερη ποιότητα. Ασφαλώς, λόγω της μείωσης των ποσοτήτων, θα μειωθεί και το εισόδημα των παραγωγών, ωστόσο, είναι θετικό ότι «εδώ και 4-5 χρόνια οι παραγωγοί γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς σε ποιο οινοποιείο θα πάει το σταφύλι τους», προσθέτει.