«Τυρί (κας στα βλάχικα) στο τηγάνι» ονομάζεται αυτή η συνταγή και είναι ένας τοπικός μεζές του Νυμφαίου, εκ των ων ουκ άνευ, που τρώγεται απαραιτήτως ζεστός. Βασικά υλικά, η πιπεριά Φλωρίνης και το ντόπιο σκληρό τυρί ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα (ή μόνο κατσικίσιο), τον μπάτζ(ι)ο. Είναι αλμυρό και ελαφρώς πικάντικο, και το απολαμβάνουμε καλύτερα ψημένο ή τηγανισμένο παρά ωμό. Το βρίσκουμε σε τυροπωλεία και ντέλι.
10′ προετοιμασία
10′ μαγείρεμα
Σύνολο: 20′
Υλικά
Μερίδες: για 8 μερίδες, ως μεζές
10 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες, ξεφλουδισμένες και ολόκληρες, (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπνιστές πιπεριές από βάζο, καλά στραγγισμένες)
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
350 γρ. τυρί μπάτζιο, σε κύβους 2 εκ.
λίγη καυτερή πάπρικα (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας αλεύρι
Διαδικασία
Για το κασκουτηγάν (μεζές με τυρί μπάτζιο και πιπεριές Φλωρίνης), ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε λίγη καυτερή πάπρικα, αν θέλουμε, και το τυρί και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Αλάτι δεν βάζουμε, γιατί το τυρί είναι αρκούντως αλμυρό.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι, να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και να λιώσει όμορφα το τυρί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ