Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Ειδική ενίσχυση για πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα που επλήγησαν από όψιμους παγετούς και ένταξη στις αποζημιώσεις των όψιμων ποικιλιών».
Η ερώτηση αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις καλλιέργειες στον κάμπο Σερβίων – Πλατανορέματος – Βελβεντού, και ευρύτερα στην περιοχή Εορδαίας, οι οποίες υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές λόγω των παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου.
Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων πόρων κα μηχανισμών για την αποζημίωση όλων των προϊόντων -ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικών, ολοκληρωμένης διαχείρισης και πιστοποιημένων ποιοτικών- της ΠΕ Κοζάνης στη βάση της πρόσφατης απόφασης του ΕΛΓΑ για προσαυξημένη αποζημίωση των μήλων Ζαγοράς Πηλίου.
Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
- Προτίθεται η κυβέρνηση να ώστε να δώσει στους παραγωγούς προσαύξηση της αποζημίωσης για όλα τα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα;
- Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν οι καλλιεργητές προκειμένου να λάβουν την προσαυξημένη αποζημίωση;
- Θα δοθούν άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς;
- Ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να παγώσουν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και εφορία;
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Θέμα: «Ειδική ενίσχυση για πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα που επλήγησαν από όψιμους παγετούς και ένταξη στις αποζημιώσεις των όψιμων ποικιλιών»
Στην Π.E. Κοζάνης, και ιδιαίτερα στον κάμπο Σερβίων- Πλατανορέματος –Βελβεντού όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, σημειώθηκαν το Mάρτιο και τον Απρίλιο ολοκληρωτικές καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες λόγω παγετού και χαλαζοπτώσεων.
Το αποτέλεσμα ήταν ο αφανισμός της παραγωγής και σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφαλαίο με τις παρεπόμενες συνέπειες στην διάθεση των προϊόντων στις εσωτερικές και εξωτερικές αγορές, ενώ παράλληλα, σημαντική είναι η ζημιά που προκύπτει στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπως και στους εργάτες γης.
Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, αλλά και η ΠE Κοζάνης ειδικότερα, διαθέτουν αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας, πιστοποιημένα, ενταγμένα σε καθεστώς Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., όπως και ολοκληρωμένης διαχείρισης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Οι ζημιές που σημειώθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες είναι ολοκληρωτικές, οπότε απαιτείται ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και μηχανισμών για την στήριξη των παραγωγών.
Στο άρθρο 23 «Εκκαθάριση της ζημιάς και υπολογισμός της ασφαλιστικής αποζημίωσης» παρ. 4δ (Β΄1668/27.7.2011) του κανονισμού του ΕΛΓΑ προβλέπεται η αύξηση της προβλεπόμενης αποζημίωσης έως 30% σε σχέση με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφάσισε, και πολύ σωστά, την ενεργοποίηση αυτού του άρθρου για τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς. Για τα υπόλοιπα πιστοποιημένα “ποιοτικά” προϊόντα πρέπει να υπάρξει ανάλογη μέριμνα, ιδιαίτερα για την ΠΕ Κοζάνης, όπου οι ζημιές από θεομηνίες είναι ο κανόνας τα τέσσερα τελευταία χρόνια και οι παραγωγοί σε απόγνωση.
Επειδή η καταβολή αυξημένων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι μια εύλογη, θεσπισμένη και προβλεπόμενη διαδικασία
Επειδή στα ποιοτικά προϊόντα το ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζει και μια σειρά άλλων πιστοποιήσεων (βιολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης, κ.α.)
Επειδή οι ζημιές ακόμα και στις όψιμες ποικιλίες οπωρικών είναι αντίστοιχα σημαντικές
Επειδή το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για τις ίδιες υποθέσεις οφείλει να λαμβάνει παρόμοια μέτρα πρόνοιας
Επειδή η πανδημία δημιούργησε επιπλέον οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς της ΠΕ Κοζάνης, λόγω των αδιάθετων προϊόντων σε εσωτερικώς και διεθνείς αγορές
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Προτίθεται η κυβέρνηση να ώστε να δώσει στους παραγωγούς προσαύξηση της αποζημίωσης για όλα τα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα;
- Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν οι καλλιεργητές προκειμένου να λάβουν την προσαυξημένη αποζημίωση;
- Θα δοθούν άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς;
- Ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να παγώσουν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και εφορία;»
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καλλιόπη Βέττα
Σταύρος Αραχωβίτης