Μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία με την υπογραφή στο μέγαρο των Ηλύσιων της αμυντικής συμφωνίας από τον πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» προβλέπει:
1. Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον στις επικράτειας στις εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων.
2.Την αμυντική ενίσχυση στις χώρας μας με την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belhara.
Η συμφωνία οδηγεί σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία. Η Ελλάδα και η Γαλλία, με την κίνηση αυτή μεταβάλλουν τις ισορροπίες στην ευρύτερη Μεσόγειο.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθούν οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, και συνέχισε, η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και συμπλήρωσε ότι συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. Επίσης ανέφερε ότι «Έχουμε κοινό όραμα», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε.
Έκλεισε ο κ.Μακρόν λέγοντας:
«Η Ελλάδα είναι πρώτα πολιτισμός και μετά έθνος και μας επέτρεψε να είμαστε αυτό που είμαστε»,
Η ιστορική αυτή ημέρα αποτελεί “αποτελεί ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία, ανοίγει τον δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη, που μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη”. Τόνισε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βλέπουμε και είναι πρωτοφανές ότι την τεράστια επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης επιδοκιμάζουν οι ΗΠΑ οι οποίες με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με τη Γαλλία, αναφέρουν χαρακτηριστικά:
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες”.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι σημαντικότατο σημείο της Συμφωνίας αποτελεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, δηλαδή ότι “σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του Ο.Η.Ε., το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας.
Η συμφωνία αυτή είναι ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Είναι ανάγκη σήμερα, η ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμυντικές δυνατότητες οι οποίες θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά, υπερ-ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Τοπαλίδης Τρ. Γεώργιος