H γιαγια η Μαρία πέθανε 93 χρονών ..εχω μνήμες από εκείνη , καθησμένη δίπλα στην σόμπα ,με ένα κομμάτι ψωμί στο χέρι … μία βούκα όπως έλεγε … να μονολογεί…χαμένη μέσα στις αναμνήσεις , ταξιδεύοντας στο παρελθόν …
- ΜΑΡΙΑ : « …ξημέρωνε όταν άκουσα τις πρώτες κραυγές , γυναικείες κραυγές , φοβήθηκα…τα παιδιά… έτρεξα και σας πήρα στην αγκαλιά μου…. σας έσφιξα γερά ….”παναγιά μου βοηθα μας” …. ήρθε κοντά μου …… “μην φοβάσαι ,εγώ είμαι εδώ “..μου είπε , αλλά ήταν και αυτός τρομαγμένος …”ντυσου πρέπει να φύγουμε” …που θα πάμε ; γιατί ; …δεν είχα καταλάβει τι συμβαίνει … σας έντυσα … τον πατέρα τον έπιασε το ινάτι … “δεν πάω πουθενά, με ακούτε , εδώ είναι το σπίτι μου , κανείς δεν μπορεί να με διώξει με το ζόρι , κανείς;”…ποιος μας διώχνει ;γιατί ;…με τα πολλά τον έπησε η μάνα …έβαλε την παναγιά στον κόρφο της και γω ένα καρβέλι ψωμί , σας πήρα και βγήκαμε στον δρόμο… κόσμος , φωνές και αίμα , παναγιά μου αίμα …γιατί;… μας σβαζουνε …γιατί;…στο λιμάνι χαλασμός , κόσμος … σπρώναμε ο ένας τον άλλον , ποιος να σωθεί και ποιον να σώσεις … έχασα τον πατέρα σας στο πλήθος …“μην στεναχωριέσαι περιστέρα μου ,θα σε βρω όπου και να σαι θα σαι βρω” …μου είπε… γιατί;… ανέβήκαμε στο καράβι … παναγιά μου σ ευχαριστώ… είδα στο πλήθος την ξαδέλφη μου, την Κυριακούλα με το μικρό στην αγκαλιά ,προσπαθούσε να ανέβει στο καράβι …”έλα Κυριακούλα ,θα τα καταφέρεις”… την πήρανε τα κύματα , με το μικρό στην αγκαλιά… δεν είχε καλά καλά σαραντήσει …πεινάσατε , έκοψα από μια βούκα ψωμί και σας έδωκα … δεν ξέρω που μας πάνε… κάνε παναγιά μου να φτάσει το ψωμί… κάνε να ζήσουμε… σ’όλο το ταξίδι από την πατρίδα στο χωριό , έκοβα μια βούκα ψωμί και σας έδινα… βοήθησε η παναγία , ευλόγησε το ψωμί και δεν μείνατε νυστικά… ακόμα σκέφτομαι την Κυριακούλα… το σπίτι μας … την ζωή μας στην πατρίδα …την βούκα από το ψωμί… ακόμα αυτό το γιατί ; …γιατί το κτήνος το γένος να κτεινεί ; …γιατί ;»
ΨΩΜΙ
- 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
- 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 3 κουταλάκια αλάτι
- χλιαρό νερό όσο πάρει
Διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά, προσθέτουμε χλιαρό νερό ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180ο βαθμούς στον φούρνο για μία ώρα περίπου.