Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Ιστορίες Μαγειρικής > Ιστορίες Μαγειρικής: Η Μαρίκα η Αγρότισσα

Ιστορίες Μαγειρικής: Η Μαρίκα η Αγρότισσα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email






Η Μαρίκα γεννήθηκε στα χωράφια , μεγάλωσε πάνω στις καρυδιές , παντρεύτηκε μέσα στον κήπο της γιαγιάς της , μεγάλωσε τα παιδιά της από τα καλαμπόκια …

Μικρή ακόμα η μάνα της , την έπαιρνε μαζί της στα καπνά , βελόνιαζαν … τα χέρια της μαύρα από την πίσσα … στα διαλειμματα από την δουλειά έπαιζε με το χώμα , έκανε κουλουράκια από λάσπη …

Σκαρφάλωνε πάνω στις καρυδιές σαν αγρίμι , τις τίναζε  να πέσουν τα καρύδια ,  να κάνει η γιαγιά της καρυδόπιτα  , που τόσο αγαπούσε …

Στον γάμο της έφερε τον παπά του χωριού στον κήπο της γιαγιάς της να την παντρέψει , να τους ευλογήσει μαζί με την γη που της έδινε προίκα η γιαγιά της και μιας και ήταν άρρωστη δεν μπορούσε να πάει στην εκκλησία … εκεί την καμάρωσε νυφούλα ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές … στολισμένη εκκλησιά η φύση …

Η αυλή της ήταν γεμάτο λουλούδια και κηπευτικά , στις γλάστρες τα κρεμμύδια , στα παρτέρια της βασιλικός και ρίγανη … «ζωντανή λαϊκή αγορά» όπως έλεγε η γιαγιά μου … Το αγάπησε και το σεβάστηκε το χώμα η Μαρίκα και εκείνο της χάρισε απλόχερα τα δώρα του …

«Σκληρή δουλειά αλλά όμορφη … ήρεμη , τι κακό να σου κάνει η γη ; ενώ ο άνθρωπος …»

Έπαιρνε το καλαμπόκι το έψηνε , το έβαζε στο πετρόμυλο και έκανε φούρνικο … το πουλούσε και έτσι σπούδασε τα παιδιά της … άλλη νοστιμιά … τίποτα δεν αγόραζε η Μαρίκα , όλα τα καλά του θεού στον κήπο της , φτιαγμένα από τα χεράκια της …

« Να τον σέβεσαι τον αγρότη , γιατί από τα χέρια του θα φας … αυτά τα λερωμένα , αυτά τα χτυπημένα , αυτά τα πληγωμένα … από αυτά που δεν καταδέχεσαι την δουλειά τους να κάνεις… από αυτά θα φας … »

LOGO IOSTORIES MAGEIRIKHS_TINA

 

ΧΑΒΙΤΣ

  • κουταλιές φούρνικο αλεύρι όσο πάρει
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το νερό και τ’αφήνουμε να βράσει , βάζουμε αλάτι και ρίχνουμε το φούρνικο ,  τ’ ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει κρέμα .

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team