Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Ιστορίες Μαγειρικής > Ιστορίες Μαγειρικής: Η Μαρίκα η Αγρότισσα

Ιστορίες Μαγειρικής: Η Μαρίκα η Αγρότισσα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η Μαρίκα γεννήθηκε στα χωράφια , μεγάλωσε πάνω στις καρυδιές , παντρεύτηκε μέσα στον κήπο της γιαγιάς της , μεγάλωσε τα παιδιά της από τα καλαμπόκια …

Μικρή ακόμα η μάνα της , την έπαιρνε μαζί της στα καπνά , βελόνιαζαν … τα χέρια της μαύρα από την πίσσα … στα διαλειμματα από την δουλειά έπαιζε με το χώμα , έκανε κουλουράκια από λάσπη …

Σκαρφάλωνε πάνω στις καρυδιές σαν αγρίμι , τις τίναζε  να πέσουν τα καρύδια ,  να κάνει η γιαγιά της καρυδόπιτα  , που τόσο αγαπούσε …

Στον γάμο της έφερε τον παπά του χωριού στον κήπο της γιαγιάς της να την παντρέψει , να τους ευλογήσει μαζί με την γη που της έδινε προίκα η γιαγιά της και μιας και ήταν άρρωστη δεν μπορούσε να πάει στην εκκλησία … εκεί την καμάρωσε νυφούλα ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές … στολισμένη εκκλησιά η φύση …

Η αυλή της ήταν γεμάτο λουλούδια και κηπευτικά , στις γλάστρες τα κρεμμύδια , στα παρτέρια της βασιλικός και ρίγανη … «ζωντανή λαϊκή αγορά» όπως έλεγε η γιαγιά μου … Το αγάπησε και το σεβάστηκε το χώμα η Μαρίκα και εκείνο της χάρισε απλόχερα τα δώρα του …

«Σκληρή δουλειά αλλά όμορφη … ήρεμη , τι κακό να σου κάνει η γη ; ενώ ο άνθρωπος …»

Έπαιρνε το καλαμπόκι το έψηνε , το έβαζε στο πετρόμυλο και έκανε φούρνικο … το πουλούσε και έτσι σπούδασε τα παιδιά της … άλλη νοστιμιά … τίποτα δεν αγόραζε η Μαρίκα , όλα τα καλά του θεού στον κήπο της , φτιαγμένα από τα χεράκια της …

« Να τον σέβεσαι τον αγρότη , γιατί από τα χέρια του θα φας … αυτά τα λερωμένα , αυτά τα χτυπημένα , αυτά τα πληγωμένα … από αυτά που δεν καταδέχεσαι την δουλειά τους να κάνεις… από αυτά θα φας … »

LOGO IOSTORIES MAGEIRIKHS_TINA

 

ΧΑΒΙΤΣ

  • κουταλιές φούρνικο αλεύρι όσο πάρει
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε το νερό και τ’αφήνουμε να βράσει , βάζουμε αλάτι και ρίχνουμε το φούρνικο ,  τ’ ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει κρέμα .

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team