Η Σουζάνα, ήταν η καλλιτέχνης του χωριού, από μικρή πρωτοστατούσε στις σχολικές γιορτές και έψαλλε στην εκκλησία, είχε μια υπέροχη φωνή γι αυτό την φώναζαν οι χωριανοί Μαρία Κάλλας , αν και λίγο κοροϊδευτικά , μιας και η Σουζάνα εκτός από μεγάλο ταλέντο εξελίχθηκε και σε μεγάλο ψώνιο … Αξέχαστη στιγμή , όταν στο πανηγύρι του Ηλιά πήρε το μικρόφωνο , από τον Χούτο τον λυριτζή …
ΣΟΥΖΑΝΑ: Καιρός για την μικρή μας κοινωνία να ακούσει και λίγο γνήσια ποιοτική μουσική …
Και άρχισε να τραγουδάει όπερα … Η θεία μου η Παρέσσα ξεσπά σε γέλια ακόμα και σήμερα όταν το θυμάται …
ΠΑΡΕΣΣΑ : Ηηη την παλάλα … Ακόμα βουίζουν τα αφτιά μου … Άμον την κλώσα επίνεν …
Αλλά τα σχόλια των συγχωριανών της , δεν την πτοούσαν καθόλου , αρκετά συχνά έδινε συναυλίες στην πλατεία του χωριού, δωρεάν φυσικά για ” τον εκπολιτισμό των κατοίκων του χωριού” …
Πριν από χρόνια γυρίστηκε μια ταινία κοντά στο χωριό και ζητούσε κομπάρσους, και κυρίως γυναίκες ντυμένες στα μαύρα για σκηνές για μία κηδεία … Η Σουζάνα το είδε σαν την μεγάλη της ευκαιρία … Θα έπαιρνε τον ρόλο της αρχημοιρολογίστρας και έτσι επιτέλους θα ξεδιπλωνε το μεγάλο της ταλέντο …
Για δύο μήνες το τι κρεμμύδι καθάριζε , η Σουζάνα , δεν λέγεται , και αυτό, για να μπορεί να κλαίει φυσικά … Και επειδή φυσικά ήταν χρόνια δύσκολα για να μην τα πετάει τα έκανε πίτες, πάνω από τέσσερις την ημέρα , στο τέλος για να μην χαλάνε άρχισε να τις πουλάει και σιγά-σιγά έγιναν ανάρπαστες … Όσο για τον ρόλο φυσικά και της δόθηκε , μόνο που της ζήτησαν να τραγουδήσει την Λυγερή , κάτι που φυσικά αρνήθηκε , άντε το πολύ πολύ ήθελε να έλεγε το Γλυκεία Μου Έαρ , και έτσι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ταινία κάτι που δεν μετάνιωσε ποτέ γιατί όπως έλεγε” δεν έπρεπε γίνονται συμβιβασμοί και τσιγκουνιες στην τέχνη … ”
Και όπως πρόσθετέ και θεία Παρεσσα …
ΠΑΡΕΣΣΑ : Τσιγκουνιές ούτε στην τέχνη , ούτε και στο κρομμύδι στις πίτες …
Κρεμμυδόπιτα …
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 μαγια ξερη
αλεύρι όσο χρειαστεί
Για τη γέμιση
1 κιλό κρεμμύδια
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
300 γρ. φέτα
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το γιαούρτι, το λάδι, το αλάτι και την μαγια . Τα ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι, ενώ ζυμώνουμε. Πρέπει η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι μαλακή. Χρειάζεται προσοχή να μη βάλουμε υπερβολικό αλεύρι, γιατί η ζύμη θα σφίξει και δεν θα ανοίγεται εύκολα . Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, και τα αφήνουμε να κάτσουν περίπου για μια ώρα. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και, όταν ζεσταθεί , προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαραθουν . Τα αλατοπιπερώνουμε και όταν κρυώσουν, ανακατεύουμε και τη φέτα . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε το ταψάκι με λάδι. Ανοίγουμε με τις παλάμες μας το ενα κομμάτι της ζύμης το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Πρέπει να γίνει τόσο που να καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Το σηκώνουμε προσεκτικά με τον πλάστη και το τοποθετούμε στο ταψί. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση και ανοίγουμε το αλλο κομμάτι της ζύμης . Το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Το πιέζουμε για να κολλήσει, τρυπάμε την επιφάνεια με το πιρούνι σε 5 – 6 σημεία και τα ψήνουμε περίπου για μια ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο .