Η γιαγιά η Ανήκα είχε μια μεγαλύτερη αδελφή την Ευλαμπία, δεν μιλούσαν όμως εδώ και χρόνια , από συζητήσεις , άκουσα πως αυτό οφείλονταν . στο ότι η θεία η Ευλαμπία ήταν μεγάλη κουτσομπόλα και μάτιαζε εύκολα …
ΑΝΗΚΑ: Μην σε πιάσει ούτο το στόμα της , ούτε το μάτι της … Σαββατογεννημένη και γαλανομάτα …
Η θεία Ευλαμπία ήταν μια ψιλόλιγνη γυναίκα , είχε μια μαγκούρα και φορούσε πάντα μαύρα, όχι από πένθος αλλά όπως έλεγε και η γιαγιά από « άποψη» …
ΑΝΗΚΑ: Πώς θα προλαβαίνει αλλιώς να αλλάζει για να τρέχει πρώτη στις κηδείες …; Πρώτη στο θάψιμο εν ζωή πρώτη και στο θάνατο …
Και η αλήθεια ήταν αυτή, η θεία η Ευλαμπία όταν υπήρχε κηδεία , ήταν η πρώτη που πήγαινε, όχι από ενδιαφέρον αλλά απλά για κουτσομπολιό … Άνοιγε τις ντουλάπες και τα ντουλάπια για να ελέγξει αν είναι όλα σε τάξη … Σήκωνε πάντα το χαλί για να δει αν ήταν το σπίτι σκουπισμένο … Και φυσικά έλεγχε διπλά τα σεμεδάκια και από πάνω και από κάτω για να δει πόσο καλά σιδερωμένα είναι και αν από κάτω κρύβεται σκόνη … Και μετά από την επιθεώρηση , πάντα θα βοηθούσε στον καφέ, θα ξημέρωνε τον νεκρό με τα καλύτερα παραδοσιακά μοιρολόγια και φυσικά θα έμενε το κόλλυβο … Η θεία η Ευλαμπία έκανε το πιο νόστιμο κόλλυβο και πάντα με δικά της υλικά για να μην ξέρει κανείς την συνταγή …” Ένα δώρο για τον νεκρό, για το καλό ταξίδι” όπως έλεγε…
Και η αλήθεια μπορεί να ήταν ,ότι η θεία Ευλαμπία ότι αγαπούσε το κουτσομπολιό αλλά όλοι πάντα την άφηναν και την επιθεώρηση και το κόλλυβο να κάνει…
Όταν πέθανε η θεία η Ευλαμπία έτρεξαν όλες οι γυναίκες του χωριού, η μια πιο γρήγορα από την άλλη, έσπρωχναν για το ποια θα περάσει πρώτη για να μπει στο σπίτι για να κάνει επιθεώρηση, μέχρι και από το παράθυρο μπήκε μία … Και τα έλεγξαν όλα ακόμα και το καζανάκι από μέσα μην είχε πιάσει πουρί … Το μόνο που ξέχασαν όμως ήταν το κόλλυβο….
ΚΟΛΛΥΒΟ
- 250 γρ. Σιτάρι
- 150 γρ. καβουρδισμένα άσπρα αμύγδαλα
- 150 γρ. καρυδοψιχα
- 60 γρ. σταφίδες
- 250γρ. άχνη ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλυκού κύμινο
- 1 κ. γλυκού κανέλα
Ξεπλένουμε το σιτάρι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να το σκεπάσει και το μουλιάζουμε για 2 ώρες μετά το βράζουμε για 2 ώρες ώσπου να φουσκώσει , κλείνουμε το μάτι και τ αφήνουμε για 1 ώρα .Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το απλώνουμε καλα σε μια πετσέτα να στεγνώσει για 3-4 ώρες ανακτεύοντάς το ανα διαστήματα. Αναμυγνείουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και 5-6 κουταλιές σούπας από το αλεύρι , με το σιτάρι. Τα ρίχνουμε όλα σ’ενα πιάτο , τα πατάμε πολύ καλά με τα χέρια και απλώνουμε από πάνω κοσκινίζοντας το υπόλοιπο αλεύρι να καλύψει καλά την επιφάνεια και κοσκινίζουμε από πάνω την άχνη ζάχαρη.
- Σ’ενα ταψί απλώνουμε το αλεύρι και το βάζουμε στον φούρνο για 1 λεπτό στους 200ο βαθμούς .