Μέσα από τη στήλη “Ιστορίες Μαγειρικής”, το e-ptolemeos.gr και η ΚΑΝΕΛΟΡΙΖΑ, θα αναδεικνύουν ιστορίες μέσα από το φαγητό, τις πρώτες ύλες του, τι σημαίνουν οι λέξεις και τα φαγητά που καθημερινά καταναλώνουμε στο τραπέζι μας.
Οι πιπεριές προέρχονταν από την Κεντρική και Νότια Αμερική και ήρθαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο
Βοτανικά, η πιπεριά είναι φρούτο και ταξινομείται ως μούρο!
Εμείς όμως σήμερα θα μιλήσουμε για το Μπούκοβο!
Το μπούκοβο προέρχεται από τη σλαβική λέξη bukva που σημαίνει οξιά (το δέντρο)
Για την προέλευση της ονομασίας του υπάρχουν δυο εκδοχές.
Η πρώτη εκδοχή θέλει η ονομασία μπούκοβο να δόθηκε στη γνωστή κόκκινη πιπεριά από έναν καλόγερο που την καλλιεργούσε το 16ο αιώνα σε ένα μοναστήρι στη Σερβία. Μπούκοβο ονομάστηκε και το μοναστήρι, στο οποίο καλλιεργούνταν η ομώνυμη πιπεριά.
Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στην πόλη Νεγκοτίν (Неготин) στην νότιο ανατολική Σερβία, κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η άλλη εκδοχή θέλει η ονομασία «μπούκοβο» να προέρχεται από το ομώνυμο χωριό ανάμεσα στη Φλώρινα και το Μοναστήρι, καθώς οι κάτοικοί του θεωρούνταν σπουδαίοι καλλιεργητές πιπεριάς και οι πρώτοι που εμπορεύθηκαν το άρτυμα από τους αποξηραμένους καρπούς της.
Ένα είναι όμως σίγουρο, πως το μπούκοβο προσθέτει άρωμα και χρώμα σε σούπες, όσπρια, κρέας στη σχάρα, σε μίγματα μπαχαρικών και μαρινάδες.
Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε λάδια και τουρσιά σε συνδυασμό με ρίγανη, θυμάρι και πιπέρι.
Φτιάξτε το δικό σας μπούκοβο :
Χαράζουμε τις κόκκινες πιπεριές, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος, όταν ξεραθούν τις περνάμε από το μπλέντερ ή το γουδί … και έτοιμο το σπιτικό μπουκοβο !
*Στην Κανελόριζα την Τρίτη το βάλαμε στη φασολάδα, την Τετάρτη στους γίγαντες και την Πέμπτη στην κοτόσουπα