Στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, Θεσσαλονίκης, τέλος Μάη, διεξήχθη από τις 10 το πρωί ως τις 7μμ η συγκεκριμένη ημερίδα.
Προήδρευσαν και συμμετείχαν αναγνωρισμένοι επιστήμονες της πόλης: Ο κ. Δρ. Απόστολος Χατζητόλιος καθηγητής παθολογίας του ΑΧΕΠΑ. Ο κ. Δρ. Ν. Ιντζεσίλογλου καθηγητής του ΑΠΘ. Η κ. Μ. Κανελλή υπεύθυνη ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Ο πατήρ Κωνσταντίνος Παπανικολάου, υποψήφιος Διδάκτωρ Uow. Οι προαναφερθέντες μίλησαν στο πρώτο μέρος (Ι) με θέμα: Η παροχή υπηρεσιών και οι ρόλοι των παρόχων στην Ελλάδα σήμερα.
Ο Αρχιμανδρίτης ο Γερβάσιος Κούτσουρας. Η κ. Ελένη Καγιαλή εθελόντρια. Η κ. Μαρ. Δαλκίδου μητέρα νέου με αναπηρία , μίλησαν στο δεύτερο μέρος (ΙΙ)με θέμα: Υπηρεσίες στην κοινότητα: προοπτικές και εμπειρίες ωφελουμένων.
Τέλος η κ. Τέσσα Δουλγέρη καθηγήτρια επικοινωνίας Α.Π.Θ. Η κ. Χριστιάνα Μητσικούδη δημοσιογράφος. Η κ. Στέλλα Πέρπερα, η Αθηνά Ποτικοπούλου και η κ. Γεωργία Ματράκα στο τρίτο (III) μέρος παρουσίασαν το θέμα: Η αναπηρία μέσα από το φακό της κάμερας (ταινίες μικρού μήκους).
Όλοι οι παρουσιαστές – ομιλητές με ιδιαίτερη ευαισθησία προσέγγισαν το θέμα: Άλλαξαν οι εποχές είπαν. Τώρα η αναπηρία χειρίζεται και προσεγγίζεται διαφορετικά και ποικιλότροπα, σε σχέση με το παρελθόν. Εξάλλου επιστημονικές, κοινωνικές πολιτικές και διεθνείς συμβάσεις πολλές φορές το επιβάλλουν. Έτσι πρέπει.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΑ (Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης), που είναι μη κερδοσκοπικός φορέας και βασίζεται κυρίως στον εθελοντισμό και στους ανθρώπους με αναπηρία. Συνεργάζεται με διάφορους φορείς της Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκών χωρών.
Στην Ευρώπη λειτουργεί από το 1996 ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός – η Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία (EASPD). Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εκπονεί το πρόγραμμα D-LοF (DISABILITY LEADERSOF TOMORROW) (ηγέτες της αναπηρίας του αύριο).
Ο προεδρεύων καθηγητής παθολογίας του ΑΧΕΠΑ κ. Απ. Χατζητόλιος στην ομιλία του τόνισε:
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες υπογράφηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο το 2012.
Αναγνωρίζονται ως ίσα και αναφαίρετα τα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης κοινωνίας: Αυτό είναι εξ άλλου το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν διακρίσεις στα άτομα με αναπηρίες.
Αναγνωρίζονται οι κανόνες για την εξίσωση των ευκαιριών για τα Άτομα με Αναπηρίες, σε προγράμματα περιφερειακού, εθνικού, διεθνούς επιπέδου, με σκοπό την εξίσωση ευκαιριών για αυτά τα άτομα.
Οι διακρίσεις, βάσει αναπηρίας, αποτελούν προσβολή της αξιοπρέπειας και της αξίας του ατόμου. Τα άτομα με αναπηρία να έχουν την ευκαιρία στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρίες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο κ. καθηγητής τελειώνοντας υπογράμμισε πως ο σκοπός της Σύμβασης είναι να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα άτομα με αναπηρίες και να προάγει το σεβασμό και την αξιοπρέπειά τους. Θερμό χειροκρότημα ξέσπασε, αφήνοντας το βήμα ο κύρος Α. Χ’’Τόλιος.
Δεν μου επιτρέπει ο δημοσιογραφικός χώρος να εκθέσω τις ομιλίες όλων των ομιλητών, ας μου το συγχωρήσουν.
Απλά σύντομα καταθέτω λίγες σκέψεις μου:
Στο χώρο που βρέθηκα – αν και αρτιμελής – κοντά στα παιδιά ΑΜΕΑ ένιωσα άβολα στην αρχή.
Είχαν τόση αυτοπεποίθηση! Παιδιά επιστήμονες! Δημοσιογράφοι! Συγγραφείς! Ποιητές! Σεναριογράφοι! Σκηνοθέτες! που σκηνοθέτησαν σε ταινίες την ίδια τους τη ζωή. Χωρίς κόμπλεξ.
Εμείς ‘’οι γεροί’’ όλο μιζέρια. Όλο κάτι δεν μας πάει καλά. Αυτά τα παιδιά, στο καρότσι, με προβλήματα ουσιαστικά, και όμως γελούν, χαίρονται τη ζωή, δεν το βάζουν κάτω. Μα τι παιδιά!
Μπράβο! Ο πατήρ Κων/νος Παπανικολάου ο υπεύθυνος – προϊστάμενος εδώ και χρόνια του προγράμματος IEA – ΟΛΥΜΠΙΑΣ και υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης στο Grand Hotel ένας υπέροχος ιερέας στον Άγιο Παντελεήμονα Ν. Μαγνησίας Θεσσαλονίκης είπε πως αυτά τα παιδιά πέρα που είναι καλού χαρακτήρα, τα θεωρεί, τα βλέπει και πολύ όμορφα.
ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΟΥ
Μακάρι με τα ίδια μάτια να τα βλέπαμε όλοι μας
Συρματένια (Τούλα) Καλογήρου
Φιλόλογος – Παιδαγωγός