Η Ελληνική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει πάρα πολύ καλά τη συνάντηση Δένδια , Τσαβούσογλου Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια και ο υπουργός είχε τη ρητή εντολή να απαντήσει άμεσα και δημόσια , όπου κι αν προκληθεί όπου και αν χρειαστεί. Μάλιστα μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερτογάν και πριν τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου είχαν εκτενή συνομιλία και επαναξιολόγησαν την κατάσταση.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί η άποψη του υπουργείου εξωτερικών και της κυβέρνησης, ότι στις συνομιλίες, διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.
Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Βεβαία η Ελληνική εξωτερική πολιτική θα υπερασπίζει πάντα τις θέσεις μας.
Μετά τις αρχικές φιλοφρονήσεις οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πέρασαν σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Άγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» με τον Νίκο Δένδια να απαντά λέγοντας ειρωνικά: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις εσύ να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας έχει κάνει πάνω από 400 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάννης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Όσον αφορά το μεταναστευτικό,
ο κ. Δένδιας είπε ότι «ειδικά μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδας. Η νέα σελίδα προϋποθέτει τι κάνει κανείς λάθος και τι σωστό».
Ο Ν. Δένδιας πρότεινε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».
Ο κ. Δένδιας συνέχισε: «Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων και των θέσεων της ΕΕ», είπε μεταξύ άλλων «Θέσατε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Κοστίζει χρήματα ο στρατός. Ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων ξεκινά από το 1930, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1970» είπε μεταξύ άλλων. «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην ακύρωσε την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά» είπε χαμογελώντας ο κ. Δένδιας.
Το κλίμα αρχικά ήταν καλό ωστόσο. Κατά τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου. «Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην ‘Άγκυρα ολοκληρώθηκε το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.
Κλείνοντας είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κ. Δένδιας τήρησε το fair play , δεν προσέβαλε προσωπικά αλλά στόχευσε στην καρδιά των θεμάτων και απάντησε σε όλα.
Τοπαλίδης Τρ.Γεώργιος