Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Ιωάννη Γουγούση, Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο.
Ο κ. Γουγούσης αναφέρθηκε στους διαφορετικούς τύπους διαβήτη αλλά και στο πόσο επηρεάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το τι τρώμε αλλά κατά πόσο αθλούμαστε ή όχι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση των νέων και στην ανάγκη άθλησης τους.
Ο διαβήτης μπορεί να συμβεί με τη γέννηση (τύπου 1), να συμβεί σε μεγαλύτερες ηλικίες (τύπου 2), ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και στην κύηση.
«Για τον διαβήτη τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που δεν μπορούμε να το προλάβουμε και το θεραπεύουμε με ινσουλίνη σε μόνιμη βάση, κατά τη διάρκεια της ζωής», τόνισε, λέγοντας πως δυστυχώς ο διαβήτης τύπου 1 διαπιστώνεται με τις επιπλοκές σε παιδιά (ακόμη και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας). Ανιχνεύεται με εξέταση σακχάρου και αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη ασθένεια», σημείωσε. Σήμερα υπολογίζεται ότι είναι 9-10% διαβητικοί στη χώρα, ενώ ένα 5-7% δεν το γνωρίζουν.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σιγά – σιγά και ο άνθρωπος πολλές φορές δεν καταλαβαίνει τις διαφορές στον οργανισμό. «Πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία», είναι τα τρία πρώτα συμπτώματα, όπως επίσης μια κόπωση στον οργανισμό, δίνουν σημάδια. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκεφαλικό, έμφραγμα, επιπλοκές νεφρών, διαβητικά πόδια κ.α.
Αυτός που έχει διαβήτη θα πρέπει να προσέχει την πίεσή του, τη χοληστερίνη, το τσιγάρο κ.ο.κ., καθώς όλα λειτουργούν συνδυαστικά, τόνισε ο κ. Γουγούσης.
Ο γιατρός αναφέρθηκε στην ανάγκη ελέγχων (αιματολογικών) και εξήγησε τι είναι οι εξετάσεις και τι ανιχνεύουν. Ακόμη, αναφέρθηκε στο τι θα πρέπει να προσέχει ο καθένας που έχει διαβήτη, τι θα πρέπει να τρώει, τι είναι η υπογλυκαιμία και τι πρέπει να δώσεις σε κάποιον ασθενή, τι θα πρέπει να προσέχουν τα παιδιά, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον διαβήτη κύησης και τι κινδύνους ελλοχεύει.
Τόνισε επίσης ότι μισή ώρα άσκησης την ημέρα είναι ενδεικτική πηγή άσκησης που συνίσταται, ενώ αναφέρθηκε και στην φαρμακευτική αγωγή και τι προκαλεί στον οργανισμό.