Προσωπικά απεχθάνομαι τους χαρακτηρισμούς και τις βαρύγδουπες δηλώσεις εντυπωσιασμού. Διότι κατά κανόνα είναι απόλυτες (άρα και αποπροσανατολιστικές) και μάλλον προσωπικά συναισθήματα εκφράζουν, παρά δηλώνουν κάποιο γεγονός ή πληροφορία.
Κρίνοντας ορθολογιστικά (κατά την προσωπική μου άποψη), θεωρώ πως η κυβέρνηση που μόλις παραιτήθηκε, είναι μακράν η πιο καταστροφική κυβέρνηση που έχει περάσει από την Ελλάδα, τουλάχιστον από την περίοδο της μεταπολίτευσης. Μάλλον είναι και από πιο πριν, αλλά έχοντας μελετήσει τα στοιχεία των κυβερνήσεων από το 1974 και έπειτα, θα αναφερθώ μόνο στην περίοδο που γνωρίζω.
Κατά την άποψή μου, ουδέποτε υπήρξε κυβέρνηση που να προκάλεσε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα, σε μια περίοδο μόλις 6 μηνών καθαρής διακυβέρνησης. Ξεκινώντας με το οικονομικό κομμάτι, οι απώλειες της «διαπραγμάτευσης» των 5 μηνών, κόστισαν στην Ελλάδα ένα ποσό που κυμαίνεται από 30 δις έως… 210 δις ευρώ. Τα 30 δις ευρώ αποτελούν τις άμεσες δημοσιονομικές επιβαρύνεις, ενώ το ποσό των 210 ευρώ περιλαμβάνει όλες τις (εγκληματικές) επιπτώσεις που είχαν οι κυβερνητικές ενέργειες συνολικά για την ελληνική οικονομία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων από το κλείσιμο των τραπεζών , ο πρακτικός εκμηδενισμός του εργασιακού κύκλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον ίδιο λόγο, η φυγή των ελληνικών καταθέσεων πριν επιβληθούν τα capitalcontrols, οι ακυρώσεις στον τομέα του τουρισμού μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων μετά την τραπεζική αναστολή, η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και ο υπερδανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του ακριβού επιτοκίου του ELA. Σύμφωνα με το πλέον έγκυρο διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, το Πρακτορείο Reuters, οι απώλειες των παραπάνω μέτρων αγγίζουν το ποσό των 210 δις ευρώ. Σε διάστημα μόλις 5 μηνών…
Εκτός από τις τραγικές παραπάνω συνέπειες, η «διαπραγμάτευση» οδήγησε τελικά και σε ένα τρίτο και πολύ πιο επαχθές Μνημόνιο για την Ελλάδα. Ένα Μνημόνιο, του οποίου τις οικονομικές επιπτώσεις θα βιώσουν οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια, και των οποίων το κόστος σαφώς δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω ποσό. Το ύψος της συμφωνίας όμως, κόστους 86 δις ευρώ, θα επωμιστεί το Δημόσιο Χρέος, δηλαδή ο ελληνικός λαός.
Τέτοιο οικονομικό όλεθρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ουδέποτε προκάλεσε καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν. Και εκεί ακριβώς βασίζω τον χαρακτηρισμό «η χειρότερη κυβέρνηση». Και όχι μόνο εκεί…
Οι ορδές των λαθρομεταναστών που παρακολουθούμε καθημερινά να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά από τα δελτία ειδήσεων, είναι επίσης «έργο» της παρούσας κυβέρνησης. Εξηγούμαι: Ο αιματηρός εμφύλιος στην Συρία διαρκεί από το 2011, δηλαδή σχεδόν 4 χρόνια. Ο εμφύλιος στην Λιβύη το ίδιο, ενώ ο εμφύλιος στο Ιράκ ξεκίνησε το 2014. Παρόλα ταύτα οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά «εξερράγησαν» από την ημέρα που εκλέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση. Ο λόγος για αυτό είναι ένας και συγκεκριμένος:
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές εξαιτίας των Κέντρων Κράτησης. Τα οποία είχαν περισσότερο συμβολική παρά τυπική σημασία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών που περίμεναν στα τουρκικά παράλια, επέλεγαν να μην διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα. Καθώς γνώριζαν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κρατηθούν επ’αόριστον σε κάποιο Κέντρο Κράτησης, μέχρι να αποφασίσουν να απελαθούν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Αυτό, όπως αποδείχτηκε από τα γεγονότα λειτούργησε αποτρεπτικά, ώστε να μην περάσουν στην Ελλάδα.
Από την ημέρα που εκλέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση, κατήργησε τα Κέντρα Κράτησης (πλην ενός, το οποίο υπολειτουργεί) και τα μετέτρεψε σε κέντρα… «φιλοξενίας». Πλέον οι χιλιάδες λαθρομετανάστες γνώριζαν ότι μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα, διαμένοντας σε κλιματιζόμενους χώρους με τρια γεύματα την ημέρα, κυκλοφορόντας ελεύθεροι και όταν και αναποφάσιζαν να φύγουν από την Ελλάδα, κάποιο λεωφορείο θα τους μετέφερε δωρεάν στα σύνορα!«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» δηλαδή. Τααποτελέσματα της παραπάνω πολιτικής, παρακολουθούμε καθημερινά στις οθόνες μας…
Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλές άλλες επιπτώσεις της καταστροφικής διακυβέρνησης της παρούσας κυβέρνησης. Για λόγους οικονομίας χώρου, δεν θα το κάνω. Εύχομαι οι Έλληνες να αντιληφθούν με καθαρότητα σκέψης και πραότητα, τι πρέπει επιτέλους να γίνει ώστε να διορθωθεί η χώρα και να ανακάμψει. Φτάνει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα της κατάστασής μας, και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει επιτέλους να γίνουν. Και να κλείσουμε τα μάτια σε καταστροφολόγους και δημαγωγούς-δραχμιστές, οι οποίοι προσφάτως ξεπροβάλλουν και εξακολουθούν να κοροϊδεύουν συνειδητά και αμετανόητα τον ελληνικό λαό. Υπάρχει τρόπος να ανακάμψουμε. Χωρίς να χρειαστεί να καταστραφούμε πρώτα…
Παύλος Κιλίντζης