Η άνοδος του Bitcoin έναντι του ευρώ δεν πυροδοτεί μόνο παγκόσμιες συζητήσεις – πυροδοτεί συζητήσεις και στην Ελλάδα. Για μια χώρα που έχει περάσει το μερίδιο που της αναλογεί από οικονομικές ανόδους και τραπεζικούς περιορισμούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες βλέπουν την κρυπτογράφηση ως κάτι περισσότερο από μια περαστική τάση. Το Bitcoin προσφέρει κάτι βαθιά ελκυστικό εδώ: έλεγχο, ευελιξία και ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που δεν συνδέεται με παραδοσιακούς θεσμούς που έχουν απογοητεύσει τους ανθρώπους στο παρελθόν.
Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους προκαλεί τόσο μεγάλο ενθουσιασμό στην ελληνική αγορά κρυπτογράφησης. Ακολουθούν μερικοί άλλοι τέτοιοι λόγοι.
Η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin έναντι του ευρώ
Το Bitcoin ανεβαίνει σταθερά έναντι του ευρώ τον τελευταίο καιρό, και αυτό δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο στην Ελλάδα. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά κάθε άνοδο, αντιμετωπίζοντας το Bitcoin σαν ένα χρυσό εισιτήριο. Για πολλούς, δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο – γίνεται γρήγορα η εναλλακτική τους επιλογή έναντι των παραδοσιακών χρημάτων.
Οι άνθρωποι φυσικά αρχίζουν να ψάχνουν αλλού όταν το ευρώ αποδυναμώνεται ή όταν ελλοχεύει οικονομική αβεβαιότητα. Με την αποκεντρωμένη φύση του και την απουσία συνόρων, το Bitcoin ελέγχει πολλά κουτιά. Αυτή η πρόσφατη άνοδος έναντι του ευρώ τροφοδοτεί μόνο τη φωτιά και τραβάει ακόμη περισσότερη προσοχή προς την αγορά κρυπτογράφησης. Έτσι, η σχέση BTC-EUR λαμβάνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι θα έπαιρνε διαφορετικά.
Δεν είναι μόνο οι ιδιώτες που κάνουν βουτιά. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον. Ορισμένες δέχονται πληρωμές με Bitcoin- άλλες επενδύουν άμεσα. Όλοι προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι της δράσης, ελπίζοντας να πιάσουν την τάση όσο είναι καυτή.
Ελληνικές ρυθμιστικές εξελίξεις στην κρυπτογράφηση
Η Ελλάδα δεν στέκεται απλώς με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η κρυπτογράφηση απογειώνεται – αναπτύσσει κανονισμούς για να κρατήσει την αγορά υπό έλεγχο. Τον Ιανουάριο του 2025, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρενέβη, εισάγοντας κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία των χρηστών κρυπτογράφησης, τηρώντας παράλληλα τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτοί οι νέοι κανονισμοί δεν έχουν σχεδιαστεί για να συντρίψουν την αγορά. Αντίθετα, ο στόχος είναι να φέρουν κάποια δομή και διαφάνεια χωρίς να πνίξουν την καινοτομία. Το έκαναν σαφές: τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin μπορεί να είναι συναρπαστικά, αλλά συνοδεύονται από σοβαρούς κινδύνους και οι επενδυτές δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό.
Ευθυγραμμιζόμενη με τους κανονισμούς της ΕΕ, η Ελλάδα σηματοδοτεί ότι είναι ανοιχτή στην ανάπτυξη – αλλά μόνο αν αυτή συμβαίνει με ασφάλεια. Αυτό έχει καθησυχάσει πολλούς επιφυλακτικούς επενδυτές, οι οποίοι προτιμούν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον κάποιοι βασικοί κανόνες πριν βουτήξουν. Ανοίγει επίσης την πόρτα για περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα.
Ιστορικό ενδιαφέρον για το Bitcoin κατά τη διάρκεια της οικονομικής αβεβαιότητας
Ακόμη και το 2015, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής τους κρίσης , πολλοί Έλληνες είδαν το Bitcoin ως μια προτιμότερη εναλλακτική λύση. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει ιστορικό στροφής στο Bitcoin όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.
Η απήχηση του Bitcoin εκτοξεύτηκε στα ύψη επειδή δεν ήταν πραγματικά συνδεδεμένο με το τοπικό τραπεζικό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ακόμη και αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά σε τοπικό επίπεδο, η παγκόσμια οικονομική παρουσία του Bitcoin θα λειτουργούσε ως ρυθμιστικό στοιχείο.
Αυτό δεν ήταν το τέλος, και η κρίση έδωσε το έναυσμα για απτές αλλαγές στην ελληνική κρυπτογραφική σκηνή. Έτσι, άρχισαν να εμφανίζονται ΑΤΜ Bitcoin. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, και σύντομα, όλο και περισσότεροι έμποροι έγιναν πρόθυμοι να δεχτούν τα ψηφιακά νομίσματα ως μέθοδο πληρωμής. Απλά θυμηθείτε ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από την τεράστια έκρηξη του Bitcoin το 2017.
Προκλήσεις που επισημάνθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διστάζει να επισημάνει τις αδυναμίες του Bitcoin. Παρ’ όλο τον θόρυβο, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το Bitcoin έχει ορισμένους σοβαρούς σχεδιαστικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι (ακόμη και σοβαροί επενδυτές) αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτούς τους ισχυρισμούς και τους βλέπουν ως το παλιό (συγκεντρωτικό) σύστημα που απωθείται (ακόμη και προσπαθεί ευθέως να συκοφαντήσει) τον ανταγωνιστή του DeFi.
Η κύρια ανησυχία είναι η ιδέα ότι η αξία του Bitcoin δεν υποστηρίζεται από κάτι συγκεκριμένο. Η τιμή του συχνά ταλαντεύεται με βάση τη διαφημιστική εκστρατεία ή τον φόβο, όχι τα θεμελιώδη οικονομικά, αλλά αυτός ο φόβος δεν είναι πραγματικά τόσο βάσιμος όσο νομίζετε.
Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι οι συναλλαγές Bitcoin μπορεί να είναι αργές και δαπανηρές. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών, απλώς δεν προσφέρει το ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας ή αξιοπιστίας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο παρέμειναν επιφυλακτικοί, ακόμη και όταν το ενδιαφέρον του κοινού συνέχισε να αυξάνεται.
Τρέχουσες προοπτικές για την ελληνική αγορά κρυπτογράφησης
Η άνοδος του Bitcoin έναντι του ευρώ δεν κάνει απλώς πρωτοσέλιδα – ενεργοποιεί ολόκληρη την ελληνική αγορά κρυπτογράφησης. Πρόκειται για μια μαζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την κρυπτογράφηση, όχι μόνο οι επενδυτές και οι έμποροι, αλλά και οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι η κρυπτογράφηση γίνεται ένας σοβαρός παράγοντας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η πρόσθετη σαφήνεια των νέων κανονισμών δίνει στους ανθρώπους την αυτοπεποίθηση να εμπλακούν. Το θέμα δεν είναι αν οι κανονισμοί είναι θετικοί ή αρνητικοί. Είναι η αβεβαιότητα που κάνει τον κόσμο να αποφεύγει να επενδύσει. Η ιδέα των προστατευτικών μέτρων (ακόμη και αν όλοι οι χρήστες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτά) θα μπορούσε να κάνει όλη τη διαφορά στον κόσμο.
Από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις έως τις καθιερωμένες εταιρείες, όλοι φαίνεται να επιθυμούν να ενσωματώσουν λύσεις blockchain και να αρχίσουν να δέχονται κρυπτογράφηση. Ακόμη και όσοι δεν είναι έτοιμοι για πλήρη ενσωμάτωση σκέφτονται να κάνουν σχέδια ή, τουλάχιστον, να διαβάσουν λίγο πάνω στο θέμα.
Ενώ η αστάθεια του Bitcoin εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από την αγορά σαν σύννεφο, αυτή η ιδέα ακούγεται σαν μια πολύ καλή συμφωνία για τους Έλληνες επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους καθημερινούς χρήστες. Όταν ολόκληρη η παγκόσμια αγορά είναι ασταθής, λίγη αστάθεια του BTC μπορεί να είναι ακόμη και καλό πράγμα.