Η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε με ευχολόγια, ούτε επίσης με τα ακατανόητα πλην όμως ευφυέστατων επικοινωνιακών τεχνασμάτων για δήθεν έξοδο από τη κρίση καθώς αποκοπήκαμε από τα μνημόνια. Όμως το παρών κείμενο δεν θέλει να δημιουργήσει αντιπολιτευτικές κορώνες , πάρα μόνο να αποτυπώσει σκέψεις για την ανάπτυξη και πως μπορεί να επιτευχθεί.
Βασικό στοιχείο για την επίτευξη της ανάπτυξης είναι η συνεννόηση και η σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα βασικό πλαίσιο το οποίο θα βασίζεται στους άξονες όπου θα κινηθεί η στρατηγική της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Η στρατηγική της χώρας θα πρέπει να βασιστεί κατά κύριο λόγο στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα . Ο τουρισμός , η ναυτιλία και ο αγροτικός τομέας θα πρέπει να αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα αυτής της κατεύθυνσης. Ωστόσο και οι τρεις αυτοί τομείς έχουν ειπωθεί και αναλυθεί αρκετές φορές, όμως , δεν υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα , δεν έχει παραχθεί , όπως θα το προσδοκούσαμε επειδή η παραγωγή πολιτικών δεδομένων έγινε σε κεντρικό βαθμό και όχι σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Η συγκεντρωτική πολιτική δημιούργησε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε να τα ξεπεράσουμε χωρίς να έχουμε σαφή τρόπο λύσεως.
Θα δημιουργηθούν ερωτήματα και απορίες , όπως , αν μπορεί η ανοικοδόμηση της χώρας να προέλθει από την αποκέντρωση. Η πολιτική χροιά της λέξης αποκέντρωση ακούστηκε στην Ευρώπη όταν αντιλήφθηκαν ότι βιώσιμη και ισοσκελισμένη πορεία στο εύρος της επικράτειας των χωρών δεν μπορεί να δημιουργηθεί στις πρωτεύουσες και στα κτήρια των υπουργείων των πρωτευουσών των πόλεων.
Οι περιφέρειες θα μπορούσαν να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους . Ο τουρισμός , η ναυτιλία και ο αγροτικός τομέας διαφέρει σε κάθε περιφέρεια ως εκ τούτου , η αναδιοργάνωση και η εκπόνηση διαφορετικών στρατηγικών πλάνων θα μπορούσαν να επιφέρουν μια δημιουργική ανάταση.
Επιπροσθέτως θα μπορούσε να γίνει πιο απτή η προσέγγιση του εναλλακτικού τρόπου σκέψης των συγκεκριμένων τομέων ή σε ορισμένες περιπτώσεις ή η συνεργασία μεταξύ των τομέων αυτών. Ακόμη θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των φορέων επιχειρηματικών και δημόσιων (cluster) για την καλύτερη ανάδειξη και επένδυση των στοιχείων των περιφερειών.
H αναπτυξιακή δυναμική μιας χώρας δεν μπορεί να παραμένει σε αυτούς τους βασικούς πυλώνες , θα πρέπει ως δορυφόροι να αναπτυχθούν και άλλες δυναμικές οι οποίες να δώσουν μια μεγάλη ώθηση στη χώρα. Η ενέργεια και η τεχνολογία , θα είναι οι βασικές συνιστάμενές που οι παγκόσμιοι παίχτες θα κινηθούν ενεργητικά , δραστήρια και επιθετικά.
Η δημιουργία μιας πρότασης που θα συμπεριλαμβάνει την εκκόλαψη και την επώαση νεοφυών επιχειρηματικών μονάδων (startup) , καθώς θα δίνει τα απαραίτητα κίνητρα και τις αναγκαίες υποδομές θα καταστήσει τις περιφέρειες πόλος έλξης τόσο γηγενών αλλά και εξωτερικών επιχειρηματικών δράσεων και στην πορεία επενδυτικών.
Οι παραπάνω σκέψεις έχουν εφαρμοστεί και αποτελούν το μοτίβο αναπτυξιακής δομής των ευρωπαϊκών χωρών . Μπορούν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας , το μόνο που χρειάζεται είναι το όραμα η θέληση και η γνώση.