Προεκλογικό χρώμα φάνηκε πως είχε η επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του προκαλώντας τόσο συσκέψεις με θεσμικούς φορείς όσο και μια μεγάλη ομιλία στην Κοζάνη.
Τόσο η δομή της ομιλίας του, όσο και το στήσιμο της όλης εκδήλωσης, θύμιζε καθαρά προεκλογική περίοδο: “Το σχέδιό μας στοχεύει να αποδώσει στις λιγνιτικές περιοχές το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν ή θα χαθούν όλο αυτό το διάστημα», επεσήμανε και δεσμεύτηκε για εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσο χρόνο διαρκέσει η Μετάβαση”.
Από τη μια οι 7 προγραμματικές θέσεις του για τη Δυτική Μακεδονία, και από την άλλη η προσεγμένη διοργάνωση υπό τα κομματικά χρώματα στις οθόνες που τοποθετήθηκαν ως “φόντο” του Α. Τσίπρα, προσπάθησαν να αυξήσουν την εκλογική ετοιμότητα των στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος της επίσκεψης μόνο τυχαίος δεν ήταν, και προσδιορίστηκε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού με διαφορά φάσης, μία εβδομάδα. Οι επισκέψεις Μητσοτάκη και Τσίπρα έγιναν με.. “ακρίβεια Διεθνούς Έκθεσης”, πιθανότατα με σκοπό να εισπράξει με θετικό τρόπο ο Α. Τσίπρας, τους πολλούς που δυσαρέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ήταν ιδιαίτερα καταγγελτικός προς την κυβερνητική εξαγγελία για το πρόωρο κλείσιμο των μονάδων, φάνηκε προσγειωμένος σε ότι αφορά την αναγκαιότητα της μετάβασης. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε στους Δυτικομακεδόνες με δεδομένο ότι η χώρα μεταβαίνει στην επόμενη μέρα, σε αντιδιαστολή με τη ρητορική που είχε κατά την διακυβέρνηση του. Δεν είναι τυχαίο, το ότι στην ομιλία της Πέμπτης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε χρονοδιαγράμματα παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Γνωρίζει άλλωστε καλά τα διεθνή ενεργειακά δεδομένα, όπως επίσης και την αδυναμία της ΔΕΗ να πληρώνει τα δικαιώματα ρύπων για την καύση λιγνίτη. Έτσι, έμεινε στις γενικές αναφορές για την ανάγκη μιας πιο “ομαλής μετάβασης”.
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει κανείς, τους 7 βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μετάβαση, μπορεί να διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς επί της αρχής δεν απέχουν πολύ από το κυβερνητικό σχέδιο. Για παράδειγμα η προσέλκυση νέων επενδύσεων, το ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, ο ειδικός αναπτυξιακός νόμος, τα ειδικά φορολογικά κίνητρα, η εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, το ειδικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο σιδηρόδρομος, η ηλεκτροκίνηση, οι υποδομές εξωστρέφειας, και οι ενεργειακές κοινότητες.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη στήριξης των ανέργων και την καταπολέμηση της απειλής του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρότεινε, μέχρι να έρθουν νέες επενδύσεις πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους “ανέργους Μητσοτάκη” και εισόδημα έκτακτης ανάγκης (επίδομα 400 ευρώ σε κάθε ενήλικο) σε όλους τους άνεργους. Ο αντίλογος βέβαια εδώ είναι πως για τους ανέργους που προέκυψαν την περίοδο 2016-2018 από τις απολύσεις εργολαβικών εταιρειών λόγω της μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, δεν υπήρξε κάποια αντίστοιχη μέριμνα.
Ο άξονας του σχεδίου που προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση, ήταν ο πρώτος, που μιλούσε για τα εδάφη, και συγκεκριμένα για: “Αποκατάσταση εδαφών βάση νέων χρήσεων γης και επαναπόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες”. Είναι αλήθεια ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει εδώ και δύο δεκαετίες την τοπική κοινωνία. Αποδειχθηκε πως με δεδομένη τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η χρήση της λέξης “επαναπόδοση” δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική, όμως παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να χρησιμοποιείται από το πολιτικό σύστημα, τόσο από αυτοδιοικητικούς, όσο και από την κεντρική πολιτική σκηνή. Στο ίδιο σημείο, ο πρώην Πρωθυπουργός σχολίασε τον τρόπο ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ: “Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει στοιχειώδεις χωροταξικό πλαίσιο, με σπαρμένα φ/β στα χωράφια. Κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση”. Βέβαια και κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις ήταν αντίστοιχες, με την Αυτοδιοίκηση να μην έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του κάνοντας κοινωνικές αναφορές και επίκληση στο συναίσθημα: «Να γνωρίζετε ότι την πονάμε αυτή την περιοχή, διότι η δικαιοσύνη είναι βασικό χαρακτηριστικό της δικής μας αντίληψης. Χρωστάμε όλοι σε αυτόν τον τόπο, δεν θα τον αφήσουμε να μαραζώσει».