Καλοί οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και ελλείψεις… μαθητών!
«Με καλούς οιωνούς ξεκινούν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δ. Μακεδονία, με τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, να βρίσκονται στις θέσεις τους, ενώ τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν όπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς με τις δεύτερες αναπληρώσεις. Επίσης, τα σχολεία της περιοχής έχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και όπως τονίζει σε μήνυμά της η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Δέσποινα Παπαδοπούλου, για την έναρξη του σχολικού έτους 2023-24, υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα για την κατάλληλη προετοιμασία των σχολείων ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.»
Αυτά αναφέρει το προχθεσινό ρεπορτάζ του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ σχετικά με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
***
Μόνο που υπάρχει ένα οξύμωρο στην όλη υπόθεση. Η χρονιά ναι μεν αρχίζει χωρίς σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά με ελλείψεις… μαθητών!
Κι αυτό γιατί σε πολλά σχολεία, ειδικά στα χωριά μας, αλλά και στις πόλεις έστω και σε μικρότερο βαθμό, αρκετά θρανία αναμένεται πως θα μείνουν άδεια.
Περισσότερα ή λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι κάτι που γνωρίζουν μόνο οι αρμόδιοι, οι οποίοι προφανώς έχουν και τα σχετικά νούμερα.
***
Τη μείωση των μαθητών επιβεβαίωσε και η κ. Κατερίνα Ασπράγκαθου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο true story 102,8, ανέφερε πως: «Ο μαθητικός πληθυσμός στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση με βάση και την υπογεννητικότητα στη χώρα. Στη Δυτική Μακεδονία, εδώ και χρόνια στα χωριά σταδιακά μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός. Στην πόλη της Πτολεμαΐδας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα».
***
Έτσι, έχουμε το οξύμωρο να διαθέτουμε εκπαιδευτικούς και υποδομές αλλά να μας λείπουν τα παιδιά.
Τα προηγούμενα χρόνια βέβαια συνέβαινε το αντίθετο, κάτι που μακάρι να ίσχυε και τώρα…
***
Το άσχημο είναι πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η τάση, της μείωσης των παιδιών, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, και ίσως γίνει πιο έντονη, ως αποτέλεσμα της γήρανσης και της μείωσης του πληθυσμού τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και στο σύνολο της χώρας.
Κι αυτό μόνο αισιοδοξία για το μέλλον δεν μπορεί να μας δημιουργεί.
Στάση… εργασιών των υποψηφίων!
Στάση… εργασιών των πάσης φύσεως υποψηφίων είχαμε το Σαββατοκύριακο, καθώς οι διάφοροι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί, άλλοι με επίσημες ανακοινώσεις και άλλοι σιωπηρά, ανέστειλαν τις όποιες προεκλογικές δραστηριότητες είχαν προγραμματίσει σε ένδειξη συμπαράστασης των συμπατριωτών μας που δοκιμάζονται στη Θεσσαλία μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες.
***
Αυτή την ιδιότυπη ανακωχή φαίνεται να την τήρησε η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων και αν υπήρξαν ορισμένοι, ελάχιστοι, που συνέχισαν απτόητοι το έργο τους (σ. σ. μοίρασμα φυλλαδίων και καρτών μετά της απαραίτητης χειραψίας, αναμνηστικές φωτογραφίες με πλατιά χαμόγελα και θερμούς εναγκαλισμούς), τους οποίους θα πρέπει και να τους δικαιολογήσουμε αλλά και να τους κατανοήσουμε.
Το άγχος της εκλογής βλέπετε…
Τηλεμαχίες ουσίας ή εντυπώσεων;
Τηλεμαχίες, ή ντιμπέιτ επί το νεοελληνικότερον, αρχίζουν και οργανώνουν τα τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν στην περιοχή μας, με προσκεκλημένους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες ή τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
Απ’ αυτές τις πρώτες τηλεμαχίες το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά στις συζητήσεις που γίνονται στα διάφορα στούντιο, που πολλές φορές είναι πολύωρες και με αρκετές εντάσεις μεταξύ των συνομιλητών, καταφέρνουν να αναφερθούν και να τοποθετηθούν τουλάχιστον στα πιο βασικά και μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Δήμων, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αυτοί δηλαδή που μετά τις εκλογές, και εφόσον εκλεγούν, θα κληθούν να τα χειριστούν και να τα αντιμετωπίσουν.
Κοντολογίς, αν έχουμε τελικά τηλεμαχίες ουσίας ή απλώς εντυπώσεων!
***
Η απάντηση δεν είναι μία ή μονοσήμαντη. Κάποιες συζητήσεις παράγουν όντως αποτελέσματα και δίνουν τη δυνατότητα σε όσους τις παρακολουθούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και, ίσως, ν’ αποφασίσουν μετά απ’ αυτές για το ποιον θα επιλέξουν.
Σε άλλες, όπου κυριαρχούν μόνο οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, μπορεί να έχουμε αύξηση της τηλεθέασης, αλλά στην πράξη δεν μένουν και πολλά σε όσους τις παρακολουθούν.