Γιατί κρίνουμε θετικά τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων.
Άκρως επικριτικός εμφανίζεται ο εκδότης- διευθυντής του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ κ. Αντώνης Πουγαρίδης σε προχθεσινό του άρθρο, για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν κάποιοι από τους υποψήφιους βουλευτές μας τον προεκλογικό τους αγώνα.
***
Γράφει, λοιπόν, στο άρθρο του που έχει τίτλο «Οι πιο απολίτικες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών», μεταξύ άλλων και τα εξής: «… Δεν υπάρχει πολιτική μάχη, δεν υπάρχει ιδεολογική μάχη, δεν υπάρχει καν μάχη των πεπραγμένων. Οι υποψήφιοι καλά καλά δεν ξέρουν τι έχει προσφέρει στον τόπο μας, η παράταξη που εκπροσωπούν. Παρακολουθούμε μια μάχη επικοινωνίας, μια μάχη φωτογραφιών και βίντεο στα social media, μια μάχη χαιρετούρας και χαμόγελου, μια μάχη σκουντήγματος στην πλάτη.
Γρήγορο πέρασμα από τα χωριά και τις εκκλησιές, ίσα ίσα για τις φωτογραφίες που θα βάλουμε στο facebook. Έγινε και μόδα τώρα, να δημοσιοποιείται και το πρόγραμμα των περιοδειών…»
***
Σεβόμαστε την άποψη του, αλλά θα μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε μαζί του και να πάρουμε αυτή τη φορά το μέρος των υποψηφίων.
Να ξεκινήσουμε από τη φράση του «Οι υποψήφιοι καλά καλά δεν ξέρουν τι έχει προσφέρει στον τόπο μας, η παράταξη που εκπροσωπούν.» Είναι σίγουρο πως δεν ξέρουν τι έχει… προσφέρει (ή και τι δεν έχει προσφέρει) η παράταξη τους στον τόπο μας και γι’ αυτό δεν λένε κάτι, ή μήπως ξέρουν πολύ καλά και αποφεύγουν να το… θυμίσουν στους πολίτες για ευνόητους λόγους;
Γιατί ειδικά όσοι συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των τριών πρώτων, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, κομμάτων είναι κάποια θέματα που αποφεύγουν να τα θίξουν, αν και πολλές φορές τους τα θίγουν οι πολίτες που συναντούν και όχι χαμογελώντας.
Φυσικά λογικά θα υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που πραγματικά δεν γνωρίζουν επειδή είναι καινούργιοι στο κόμμα με το οποίο κατέρχονται στις εκλογές και δεν είχαν και το χρόνο για να διαβάσουν τα πεπραγμένα του πριν ριχτούν στη μάχη. Αλλά ας είμαστε επιεικείς μαζί τους. Κάποια μέρα θα τα διαβάσουν, εφόσον βέβαια παραμείνουν στο κόμμα…
***
Δεν συμφωνούμε επίσης, με την άποψη του πως «Παρακολουθούμε μια μάχη επικοινωνίας, μια μάχη φωτογραφιών και βίντεο στα social media, μια μάχη χαιρετούρας και χαμόγελου, μια μάχη σκουντήγματος στην πλάτη.
Γρήγορο πέρασμα από τα χωριά και τις εκκλησιές, ίσα ίσα για τις φωτογραφίες που θα βάλουμε στο facebook.»
Αν δεν βρίσκεις ενδιαφέρον στο πρόγραμμα που μεταδίδουν καθημερινά τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, το οποίο προεκλογικά μεταλλάσσεται σε ατέρμονες τηλεμαχίες όπου οι πολιτικοί ανταγωνίζονται για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο, και δεν έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις συνδρομή σε ψηφιακή πλατφόρμα για να βλέπεις αγώνες ή ταινίες, πώς αλλιώς θα περάσεις τη βραδιά σου;
Μπαίνεις στο ίντερνετ, συνδέεσαι στο facebook ή το Instagram χαζεύεις, σχολιάζεις, γελάς, και πατάς και κανένα like για να αισθάνονται οι υποψήφιοι πως έπιασε τόπο ο κόπος τους και οι φωτογραφίες που ανέβασαν.
***
Τέλος, διαφωνούμε και με τη διαπίστωση του πως «Έγινε και μόδα τώρα, να δημοσιοποιείται και το πρόγραμμα των περιοδειών…»
Πολύ καλά κάνουν και μπράβο τους. Η δημοσιοποίηση του προγράμματος περιοδειών των υποψήφιων βουλευτών θα έπρεπε κανονικά να είναι και υποχρεωτική. Διότι φανταστείτε να είστε κάτοικος ενός χωριού και να κάθεστε αμέριμνος στο καφενείο της πλατείας την ώρα που καταφτάνει ο/ η υποψήφιος/ α με το επιτελείο του/ της. Θα υποστείτε την εγκάρδια χειραψία του/ της και αν είναι και ιδιαίτερα ενθουσιώδης θα σας ασπαστεί και στα δύο μάγουλα. Έπειτα θα σας παραδώσει το προεκλογικό του φυλλάδιο και κοιτώντας σας ίσια στα μάτια θα σας πει με μελοδραματικό αλλά αποφασιστικό τόνο «περιμένω τη στήριξη σου». Αν είστε ψύχραιμος θα απαντήσετε «βεβαίως» ή «ευχαρίστως» και το θέμα θα λήξει εκεί με τον/ την υποψήφιο/ α να αποχωρεί. Αν όμως δείξετε κάποια αστάθεια ή αβεβαιότητα μπορεί να καθίσει δίπλα σας και να προσπαθήσει να σας πείσει. Και στις δύο περιπτώσεις και ειδικά αν είστε ο μόνος θαμώνας του καφενείου δεν θα γλιτώσετε την αναμνηστική φωτογραφία με τον/ την υποψήφιο/ α να κολλάει στο πλευρό σας και να χαμογελάει πλατιά. Φωτογραφία που αν ανέβει στο διαδίκτυο ( facebook ή Instagram) θα σας ακολουθεί μια ζωή!
Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος της περιοδείας των υποψηφίων. Το διαβάζουν οι πολίτες και αποφασίζουν πώς θα το χειριστούν. Άλλοι θα κλειστούν εκείνη τη μέρα στο σπίτι τους με τα παντζούρια κατεβασμένα και άλλοι μπορεί να καταφύγουν για λίγες μέρες σε συγγενείς τους που ζουν σε άλλες περιοχές.