Ανεπίτρεπτος κρίνεται ο υπερδανεισμός των πολιτικών κομμάτων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) από την ΑΤΕ με εξασφάλιση την κρατική επιχορήγηση και κατόπιν η κατάργηση με νομοθετική τροπολογία (!) της εξασφάλισης αυτής, όπως τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης στην εξεταστικη επιτροπη για τη διερευνηση της νομιμοτητας της δανειοδοτησης των πολιτικων κομματων, καθως και των ιδιοκτητριών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης απο τα τραπεζικα ιδρυματα της χωρας.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.
Ο κ. Θεοφύλακτος έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πανταλάκη, ξεκινάω με κάτι που αναφέρατε και που μου έκανε εντύπωση. Είπατε, «Δεν γνώριζα τους οικονομικά υπεύθυνους των κομμάτων». Μάλιστα, είπατε ότι δεν είχατε υποχρέωση να έρθετε σε επαφή. Εγώ το βλέπω από τη μεριά της οφειλής της εκκρεμούς. Πώς είναι δυνατόν όταν το κάθε κόμμα χρωστούσε περίπου από 100 εκατομμύρια; Εγώ νομίζω ότι κάθε μέρα θα έπρεπε να τους βλέπετε, να τους λέτε ελάτε από εδώ, να δούμε τι θα γίνει, πώς θα μας τα πληρώσετε.
Κάνατε κάποιες κινήσεις, όπως μας αναφέρατε. Επειδή κατέστησαν τα δάνεια αυτά μεγάλου ρίσκου, αυξήσατε το επιτόκιο. Πέρα, όμως, από αυτό, δεν εισέρρεαν ποσά στην Τράπεζά σας. Γιατί δεν είχατε επαφή; Γιατί λέτε ότι δεν είχατε υποχρέωση; Εγώ νομίζω ότι είχατε υποχρέωση να έχετε επαφή με τους οικονομικά υπεύθυνους των κομμάτων, για να σας πουν πώς θα τακτοποιήσουν τα οικονομικά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Είχανε υπηρεσίες. Δεν θα έπρεπε να έχω και εγώ πέραν των υπηρεσιών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είχαν οι υπηρεσίες;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως, είχαν. Κάθε μέρα είχαν επαφές με τους διευθυντές των κομμάτων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σας ενημέρωναν για κάτι τέτοιο;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Οι διευθυντές των κομμάτων έρχονταν στην τράπεζα όποτε τους ζητούσαν οι υπηρεσίες να έρθουν και να συζητήσουν τα θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Συζητούσαν με τις υπηρεσίες της Τράπεζας για την καθυστέρηση…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Τι να συζητήσουν μαζί μου;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε, όταν λέμε «εσείς», εννοούμε η Τράπεζα, γιατί εκπροσωπείτε έναν ολόκληρο οργανισμό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε τα στελέχη. Αυτή είναι η δουλειά τους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πριν που είπατε, «Δεν είχα υποχρέωση», είχε υποχρέωση η Τράπεζα και λέτε ότι το έκανε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Η Τράπεζα αυτή την αρμοδιότητα την ασκεί δια της Διευθύνσεως που υπάρχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ασκούνταν, λοιπόν.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Προχωράω, γιατί αναφέρθηκε σε κάποιες ερωτήσεις και ο κ. Σταμάτης και επέμενε μάλιστα, ότι τελικά η Τράπεζα κέρδιζε από την αύξηση των επιτοκίων. Όταν λέμε κέρδιζε, εννοούμε ότι αυξήθηκαν οι προβλέπεις, προφανώς. Δηλαδή, αυξήθηκαν τα ποσά που χρωστάνε τα κόμματα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Κέρδιζε, διότι όσο πληρωνόταν, κέρδιζε. Όσο δεν πληρωνόταν δεν κέρδιζε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πότε σταμάτησε να πληρώνει;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ουσιαστικά, σταμάτησε να πληρώνει από το τέλος του 2011, όταν καθυστερούσε η δόση από την κυβέρνηση για την καταβολή της επιχορήγησης και οι δόσεις του 2012 δεν κατεβλήθησαν εξαιτίας της νομοθεσίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πριν περάσω σε αυτή την ερώτηση για την κατάργηση του ανεκχώρητου, που είναι πολύ σημαντική για εμένα, θα ήθελα να μου πείτε -γιατί έχει πραγματικό ενδιαφέρον- πότε εσείς σαν έμπειρο τραπεζικό στέλεχος και σε ανώτατη θέση, αλλά και από την εμπειρία σας νωρίτερα, καταλάβατε ότι η χώρα μπαίνει σε κρίση. Γιατί είπατε πριν ότι η κοινωνία όντως το κατάλαβε στα μισά του 2010 και μετά. Εσείς, βλέποντας και τις διεθνείς εξελίξεις, που ξεκίνησε ο οικονομικός σεισμός από την Αμερική κ.λπ., τι βλέπατε; Πότε είπατε, «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πάμε εκεί πέρα»;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Εγώ έβλεπα διαφορετικά. Η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα έχουμε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γι’ αυτό ρωτάω. Γιατί πολλές φορές είπατε, «σαν τραπεζικό στέλεχος».
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι κάλεσα τα κόμματα, κάλεσα τους φορείς τους, τους είπα ότι πρέπει να μειώσουμε τις χρηματοδοτήσεις τους. Το ότι φτάσαμε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το είχατε καταλάβει νωρίτερα, λοιπόν, και από το 2010 και από το 2009, προφανώς.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Δυο λεπτά. Το 2009 δεν ήμουν στην Αγροτική Τράπεζα.
Θα πρέπει να καταλάβετε, λοιπόν, ότι το να υλοποιηθεί μια απόφαση, ένα συμβούλιο, δεν υλοποιείται σε χρόνο μιας μέρας. Για να φτάσουμε τον Ιούνιο του 2010 να έχουμε μια απόφαση μείωσης ή εξέτασης μείωσης με πίεση της Διοίκησης και σχεδιάγραμμα αποπληρωμής των πιστώσεων, των ορίων, τότε σημαίνει ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Άρα, είχαμε ξεκινήσει τρις μήνες πριν, τουλάχιστον.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ.
Προχωράω. Θέλω να επιμείνω στο θέμα της κατάργησης του ανεκχώρητου με έναν νόμο. Μας ενημερώσατε ότι κινηθήκατε και με δικαστική ενέργεια, με αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου ως Αγροτική…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Και εξώδικο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και εξώδικο. Πού βρίσκεται αυτή η αγωγή;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχει ακόμα δικαστεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ούτε πρωτοδίκως;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Αυτό έχει μεταφερθεί με το δάνειο στα χέρια της Πειραιώς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Οπότε, το χειρίζεται η Πειραιώς. Και την αγωγή.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Χειρίζεται και την αγωγή η Πειραιώς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Για να καταλάβει λίγο και ο κόσμος που μας ακούει, τι έγινε…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Απ’ ό,τι έχω ακούσει, δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θα ήθελα να κάνω και τη διάκριση με τους απλούς δανειολήπτες, διότι αναφέρετε, «Έτσι όπως συνέβη και με όλους τους δανειολήπτες, το ίδιο συνέβη και με τα πολιτικά κόμματα εξουσίας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Για να δούμε αν είναι όντως έτσι, γιατί βγαίνει ένας νόμος στις αρχές του 2012, μία τροπολογία δηλαδή, που καθιστά ανεκχώρητες τις κρατικές επιχορηγήσεις που οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια κόμματα είχαν βάλει την υπογραφή τους και είχαν πει, «Παίρνουμε δάνεια μεγάλα, γιατί θα σας πληρώσουμε με τις κρατικές ενισχύσεις». Και μόλις είδαν ότι δεν βγαίνει το πράγμα και προκειμένου να διεξαγάγουν τις εκλογές όπως τον παλιό καιρό των παχιών αγελάδων, καταργούν αυτά τα έσοδα και λένε, δεν θα τα πάρει η Αγροτική που μας τα έδωσε. Καταργούν την εκχώρηση….
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Παρακράτησαν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Καταργούν την εκχώρηση, λένε ότι θα έρθει η εκχώρηση και θα είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός, δεν θα μπορεί η Τράπεζα να κάνει τίποτα. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια της Τράπεζας. Δεν τηρούν την υπογραφή τους, την ακυρώνουν.
Μπορεί, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε δανειολήπτης να ψηφίζει τροπολογίες και να πει, «Καταργώ την υποθήκη του σπιτιού μου» ή «Καταργώ την υποχρέωση που έχω στην τράπεζα»; Είναι το ίδιο;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όχι, βεβαία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όχι βέβαια.
Εσείς ενεργήσατε, είπατε, με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή, κάνατε κάποιες νομικές ενέργειες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ακριβώς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σηκώθηκε το θέμα στη δημοσιότητα, όμως, για μαθευτεί και να πιεστούν πολιτικά; Εγώ πιστεύω ότι σαν Διοίκηση έπρεπε να ενεργήστε και επικοινωνιακά, πολιτικά δηλαδή, ώστε να κάνουν πίσω.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Σε όλη την περίοδο της θητείας μου ήμουν black list επικοινωνιακά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ήθελα, όσον αφορά τις εκχωρήσεις, που εκτός από την Τράπεζά σας για αρκετά έτη βλέπουμε ότι είχαν εκχωρηθεί και σε άλλες τράπεζες, να μου πείτε τα εξής: Μας απαντήσατε εσείς κι άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι: Είχαμε μία γραπτή δέσμευση, είχαμε μία υπεύθυνη δήλωση ή στη σύμβαση λέγαμε ότι αυτή την εκχώρηση του έτους την κάνουμε μόνο στην τράπεζά σας. Αυτή τη δέσμευση την κρίνατε ως επαρκή;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Με βάση το παρελθόν, ναι. Η ανατροπή είναι ανατροπή. Την ανατροπή δεν μπορείς να τη θεραπεύσεις. Κοιμάσαι όπως στρώσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Επειδή είμαστε μία χώρα όχι τόσο μεγάλη, ούτε σε έκταση ούτε σε πληθυσμό, κύριε Πανταλάκη…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Εάν δεν υπάρχει πρόνοια, δεν θεραπεύεται.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για την πρόνοια μιλάμε εδώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πάντως, επειδή εσείς ξέρατε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2008-2009 και θα έπρεπε να είστε λίγο πιο καχύποπτοι, αλλά κι επειδή είμαστε μια μικρή χώρα με πέντε τράπεζες και με δύο κόμματα εξουσίας παλιότερα, απορώ πώς στην πιάτσα, όπως λέμε…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Δεν ευθύνονται οι τράπεζες γι’ αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μεταξύ σας οι διευθυντές δεν είχατε μια επικοινωνία;
Πάλι θα κάνω την αντιδιαστολή με τον απλό δανειολήπτη. Αμέσως μπαίνει στον Τειρεσία να χρωστάει 5.000 ή και 500 ευρώ. Και λες «δεν μπορείς, χρωστάς, πρέπει να ξεκαθαρίσεις» και μάλιστα παραμένεις και μια περίοδο μετά στον Τειρεσία και δεν ξεμπλέκεις ποτέ. Βγαίνουν νόμοι και πάλι δεν ξεμπλέκουν οι δανειολήπτες.
Από την άλλη, δεν υπήρχε ένα σύστημα μεταξύ σας να πείτε: εκχωρήθηκε και σε σένα αυτό το ποσό; Αφενός ήταν διπλά και τριπλά εκχωρημένα…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν ξέρω τέτοιο σύστημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν υπήρχε τέτοιο σύστημα. Εσείς δεν προτείνατε τότε…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Είπε κάτι ο κ. Νικολόπουλος, το οποίο δεν το ξέρω και θα έπρεπε, αν υπήρχε, να μου το έχει πει η νομική μου υπηρεσία. Δεν μπορώ να ξέρω τις νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος ούτε μπορώ να τις κάνω εγώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μπαίνω στο ερώτημα αν έχετε εκτίμηση γιατί μεταφέρθηκαν τα δάνεια των κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ 300 εκατομμύρια περίπου ευρώ στην Πειραιώς. Υπήρχε μια πρακτική –μια μεθόδευση θα την χαρακτήριζα εγώ- να μην πάνε στην εκκαθάριση, αλλά να πάνε στην Πειραιώς, έτσι ώστε και να φαίνονται ενήμερα με παρατάσεις που θα μπορούν να δίνονται και να μην αποκαλυφθεί άμεσα το γεγονός της υπερχρέωσης.
Είχαμε ένα συμβάν, το οποίο νομίζω ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι καταγγέλθηκαν ένα μήνα μόλις πριν τον χωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα και έτσι θεωρήθηκαν ενήμερα και πήγαν στην Πειραιώς. Εσείς γνωρίζετε ποιοι έκαναν αυτές τις ενέργειες, ποιοι αποφάσισαν να παραμείνουν τα δάνεια στην Πειραιώς και να μην πάνε στην εκκαθάριση και με ποιανού ευθύνη καθυστέρησε να γίνει η καταγγελία και έγινε την τελευταία στιγμή;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Η καταγγελία είναι ένα γεγονός στο οποίο πρέπει να συμβούν ορισμένα πράγματα. Ένα από τα κριτήρια μιας καταγγελίας είναι η καθυστέρηση άνω των ενενήντα ημερών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είχαν όχι ενενήντα χρόνια, αλλά τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια –πολλά χρόνια- καθυστερημένα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Υπάρχει ένα νομικό ζήτημα εδώ, το οποίο πρέπει κανείς να το αξιολογήσει που εγώ δεν το ξέρω αυτή την ώρα να σας το απαντήσω. Τι σημαίνει, όταν ο άλλος σου αφαιρεί το προϊόν της πληρωμής;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποιον προϊόν;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Της πληρωμής, λόγω του ακατάσχετου της χρηματοδότησης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτό ήταν για τριπλή καταγγελία.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Εκεί υπάρχει ένα νομικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ. Εμένα οι ικανότητές μου ως Διοικητού είναι να διαχειριστώ μια κρίση –ενδεχομένως- ή να προβλέψω μια κρίση και να τη διαχειριστώ. Σας είπα ότι η δική μου αντίληψη στα πράγματα με οδήγησε στο να φτάσω σε μια συμφωνία με τα δυο κόμματα για να μειώσω τις εξαρτήσεις της Τραπέζης από τις χρηματοδοτήσεις των δυο κομμάτων. Δεν μπορούσα σε καμία περίπτωση ούτε να υποκαταστήσω τις εξασφαλίσεις που δεν είχαν ληφθεί ή που είχαν ληφθεί ή να τις αλλάξω. Αυτό το έκανε η πολιτική ηγεσία εκείνης της περιόδου, η οποία άλλαξε τις εξασφαλίσεις της Τραπέζης. Κατά τούτο, αν υπήρχε, η Τράπεζα θα είχε ενδεχομένως μια επιπλέον είσπραξη γύρω στα 20 εκατομμύρια από τα δυο κόμματα και δεν θα είχε οδηγηθεί κανείς σε αυτή την κατάσταση και δεν θα συζητάγαμε ενδεχομένως αυτό γι’ αυτήν τη χρονική περίοδο που μιλάμε. Μπορεί να συνέβαινε αργότερα.
Αυτό πολιτικά για εμένα από τραπεζική αντίληψη και τραπεζική πρακτική είναι κατακριτέο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, όχι για δάνεια κομμάτων…
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποιο είναι κατακριτέο λέτε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Η ανατροπή των εξασφαλίσεων των τραπεζών –από τραπεζικής αντίληψης- και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν.
Παραδείγματος χάρη, κάποτε δίναμε δάνεια σε επιχειρήσεις να αγοράσουν ένα ακίνητο ή να κάνουν μια επένδυση και με τα δάνεια της τραπέζης αγόραζε ο άλλος ένα ακίνητο 100 εκατομμύρια δραχμές. Μετά από τέσσερα, πέντε χρόνια ανετράπη το δίκαιο εκείνης της περιόδου και ήρθε και ένα δίκαιο, το οποίο εγώ δεν μπορώ να το κρίνω αν είναι καλό ή σωστό, αλλά έκανε ανατροπή του παρελθόντος. Διότι το δίκαιο μπορεί να παράγει έννομα συμφέροντα από εδώ και πέρα και αυτό είναι μου είναι κατανοητό σε αυτά που έχω μάθει στη διοίκηση επιχειρήσεων. Δεν μου είναι κατανοητό η ανατροπή των πραγμάτων.
Είπε ότι προηγούνται στα ενυπόθηκα, τα οποία έχουν χρηματοδοτήσει οι τράπεζες, οι εργαζόμενοι, το δημόσιο, το ΙΚΑ και όλοι αυτοί.
Αυτό είναι μια ανατροπή και δεν ευθύνομαι εγώ γι’ αυτή την ανατροπή και έχασε τα λεφτά της η Τράπεζα εξαιτίας του ότι παρενέβη μια νομοθετική ρύθμιση που ανέτρεψε αυτό το πράγμα. Το ίδιο συνέβη και εδώ. Και εδώ έχουμε μια αντίστοιχη ανατροπή. Ο τραπεζίτης αν πρέπει να κριθεί, πρέπει να κριθεί σε δυο πράγματα. Προέβλεψε και τι προέβλεψε; Έλαβε ή δεν έλαβε; Είχε ή δεν είχε; Όλα αυτά τα πράγματα σας τα απήντησα.
Σας απήντησα, λοιπόν, ότι οι εξασφαλίσεις τις οποίες είχε η Τράπεζα κατά τον χρόνο χρηματοδότησης που εγώ παρέλαβα τον Δεκέμβριο του 2009, κατά την κρίση της Τραπέζης ήταν επαρκείς με μηδενικό ρίσκο. Η δική μου θητεία…
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι οποίες ποιες ήταν οι εξασφαλίσεις;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Οι κρατικές ενισχύσεις.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Η κρατική επιχορήγηση.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Οι κρατικές επιχορηγήσεις οι οποίες εξομοιούντο με δάνειο του δημοσίου. Δηλαδή, όπως δίναμε ένα δάνειο στο δημόσιο, το ίδιο θεωρούσαμε ότι δίναμε ένα δάνειο και στα κόμματα. Καλό, κακό, αυτό είναι η αντίληψη της Τράπεζας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πώς κρίνετε με μια λέξη την κατάργηση αυτών των εξασφαλίσεων;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ (Μάρτυς): Ανεπίτρεπτη.