Υλικά
Μερίδες: 4
1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
3 – 4 χλωρά κρεμμυδάκια
5 – 6 κλαράκια άνηθος
2 – 3 κλαράκια μαϊντανός
λίγη ξερή ρίγανη
κόκκινο γλυκό πιπέρι (περίπου 1/4 κουτ. γλυκού)
κύμινο σε σκόνη (περίπου 1/6 κουτ. γλυκού – αν θέλουμε)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξίδι της αρεσκείας μας, κατά βούληση
αλάτι, μαυροπίπερο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, πρώτα ξεπλένουμε πολύ καλά τα μαυρομάτικα σε ένα σουρωτήρι. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει κατά 5 – 6 εκ.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά (ξαφρίζοντας αν χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσουν τα μαυρομάτικα, χωρίς όμως να λιώσουν.
Δοκιμάζουμε για να δούμε αν έγιναν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν καλά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε ψιλό καρεδάκι, τα χλωρά κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, τα μυρωδικά ψιλά (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια).
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια, τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, το λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο.
Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.