Τα πιο ωραία τυροπιτάκια κουρού που έχετε δοκιμάσει. Μια εύκολη συνταγή με ζύμη φανταστική, για να τη φτιάχνετε σε κάθε περίσταση.
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γρ.
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
- 180 γρ. σπορέλαιο
- 500 γρ. (περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κ.σ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν
- αλάτι
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κρόκος αυγού για επάλειψη
- σουσάμι προαιρετικά
για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
- 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- λίγο πιπέρι
- 1 αυγό
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης για τα εύκολα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
- Σκεπάζουμε και αφήνουνε για 20΄ να ξεκουραστεί.
- Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι.
- Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180°C στον αέρα για περίπου 30΄, να ροδοκοκκινίσουν.
⇔
Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Πηγή: argiro.gr.