Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, βάζει το εξής ερώτημα: “Διδάσκει, άραγε, η ιστορία;”.
Στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε την εισβολή από το 1959, για να φτάσει σε μεγάλους αριθμούς κατά το 1965 και τελικά να εγκαταλείψει τη χώρα το 1973.
Στον εννιαετή Σοβιετικο-αφγανικό πόλεμο ο στρατός των ΕΣΣΔ, εισέβαλε το 1979 για να εγκαταλείψει τη χώρα το 1989.
Ο ακόλουθος πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν η μακροβιότερη ένοπλη σύρραξη των αρχών του 21ου αιώνα και ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην στρατιωτική ιστορία των Η.Π.Α.. Διήρκεσε σχεδόν είκοσι χρόνια, από το 2001 έως το 2021 και διεξήχθη ανάμεσα στις Η.Π.Α. και τους Συμμάχους τους και στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν. Έληξε με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την επανίδρυση του Ισλαμικού Εμιράτου.
Στις 20 Μαρτίου του 2003, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους εισβάλουν στο Ιράκ με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν και με υποτιθέμενη αιτιολογία ότι “το Ιράκ «κατείχε» όπλα μαζικής καταστροφής”. Η αιτιολογία απεδείχθη ως τεράστιο φιάσκο, αφού, αυτά δεν βρέθηκαν ποτέ.
Η εισβολή κατέληξε σε κατοχή της χώρας, με περισσότερους νεκρούς και καταστροφές των υποδομών του Ιράκ από όσα είχε προκαλέσει η αρχική επίθεση. Οι οικονομικοπολιτικές συνέπειες του πολέμου είναι δύσκολα διαχειρίσιμες από τη Δύση μέχρι και σήμερα.
Δεκέμβριο του 2006 εκτελέστηκε ο Σαντάμ.
Τελικά, την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ανακοίνωσε το 2021 ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν.
Για να καταλήξουμε, μετά από αυτά και άλλα πολλά ιστορικά παραδείγματα, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατόπιν εντολών του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Η αμείλικτη ερώτηση, “διδάσκει η ιστορία;”, μοιάζει να έχει μιαν αδυσώπητη απάντηση. Η ιστορία διδάσκει, μάλλον, μόνο ορισμένους από τους επιμελείς μαθητές των βαθμίδων εκπαίδευσης. Δεν μοιάζει να διδάσκει τους φιλόδοξους ιμπεριαλιστές, ή τους ηλίθιους, ή τους αδιάφορους, ή τους συμφεροντολόγους, ή τους ισαποστάκηδες. Οι ζωές των ανθρώπων, η παγκόσμια ειρήνη, η πρόοδος, ο επισιτισμός και η ποιότητα της ζωής των λαών απειλείται συστηματικά από την άγνοια της ιστορίας.