Αρχική > Πολιτική > Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας της υγείας των αστυνομικών – Αναφορά και στα κρούσματα σε αστυνομικούς στο Ν. Κοζάνης και σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα Γρεβενά

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας της υγείας των αστυνομικών – Αναφορά και στα κρούσματα σε αστυνομικούς στο Ν. Κοζάνης και σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα Γρεβενά

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Έλλειψη μέτρων προστασίας και υγειονομικών ελέγχων, για το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που υπηρετεί σε όλες τις υπηρεσίες της επικράτειας».

Να σημειωθεί πως την ερώτηση συνυπογράφει και η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ σε αυτή γίνεται λόγος και σε κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ άλλων και για τα κρούσματα σε αστυνομικούς στο Ν. Κοζάνης, όπως και σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα Γρεβενά.

Οι βουλευτές με Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, ζητούν την προσκόμιση των εγγράφων που κοινοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αστυνομικά τμήματα, στις υπηρεσίες της αστυνομίας και στα καταστήματα κράτησης και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά η ερώτηση :

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: « Έλλειψη μέτρων προστασίας και υγειονομικών ελέγχων, για το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που υπηρετεί σε όλες τις υπηρεσίες της επικράτειας. Οι καταγγελίες των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, αποδεικνύουν την παντελή απουσία κυβερνητικής μέριμνας, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κρατουμένων»

Η ένδεια μέτρων για την προστασία και την αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι πλέον περισσότερο από φανερή.

Το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κινείται χωρίς σχεδιασμό. Χωρίς διαγνωστικά τεστ και ελέγχους. Εργαζόμενοι και κρατούμενοι στα κρατητήρια, παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης εκτίθενται εξαιτίας της πανδημίας συνεχώς στον ιό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων.

Επίσης, και οι κρατούμενοι βρίσκονται μόνιμα εκτεθειμένοι σε ένα ιδιαίτερα επιβλαβές περιβάλλον, λόγω συγχρωτισμού και συνωστισμού.

Ενδεικτικά, τον προηγούμενο μήνα είχαμε πέντε (5) αστυνομικούς, που βρέθηκαν θετικοί στον covid-19 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δέκα (10) κρούσματα σε αστυνομικούς στο Ν. Κοζάνης. Δύο (02) επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας στο Αγρίνιο. Δύο (02) κρούσματα σε αστυνομικούς της Αχαΐας. Τρία (03) επιβεβαιωμένα κρούσματα στο αστυνομικό προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου και επίσης τέσσερα (04) κρούσματα κορονοϊού σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών, στα Γρεβενά, στα Τρίκαλα και στην Πάτρα.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι περίπου 300 αστυνομικοί έχουν προσβληθεί από covid-19 και άλλοι περίπου 900 βρίσκονται σε καραντίνα, δείγμα ότι η πανδημία, δυστυχώς, έχει πλήξει με σχετική σφοδρότητα την ΕΛΑΣ. Στην ίδια μοίρα και οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης με έξι (06) κρούσματα στη φυλακή των Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, για τους κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας και στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., η κατάσταση είναι δραματική.

Αν τα δέκα (10) θετικά κρούσματα της Ε΄ πτέρυγας στις φυλακές Κέρκυρας δεν αφύπνισαν τους αρμόδιους της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αυτοί οφείλουν να βρεθούν σε συναγερμό, μετά τα χτεσινά εξήντα δύο (62) κρούσματα σε κρατουμένους και προσωπικό της φυλακής Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι τα κρούσματα σε αστυνομικούς είναι καθημερινά και ολοένα αυξανόμενα, ενώ η ιχνηλάτησή τους είναι από επιφανειακή έως και πρόχειρη.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αστυνομικούς και κρατουμένους σε αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας καταγγέλλεται ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, που ταυτόχρονα νοσεί από τις 5 Νοεμβρίου, χωρίς να ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ έως τις 8-11 και χωρίς να υπάρχει ιχνηλάτηση. Μάλιστα, οι συνάδελφοι που ήλθαν σε επαφή μαζί του συνεχίζουν να υπηρετούν και δεν μπήκαν σε καραντίνα.

Η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει ίσως περισσότερο από ποτέ την αξία της προσφοράς των υπαλλήλων «πρώτης γραμμής», καθώς δουλεύουν ακατάπαυστα από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων και υπό μεγάλη πίεση. Ταυτόχρονα, όμως, διαφαίνεται ότι είναι εκτεθειμένοι σε αυξημένο κίνδυνο που απειλεί την υγεία τους.

Έχοντας πλέον εισέλθει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι εμφανές ότι, η κατάσταση εξελίσσεται άκρως ανησυχητικά με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.
Επειδή:

• Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, όλο αυτό το διάστημα, αγνόησαν προκλητικά τα δεδομένα και άφησαν στην τύχη τους την υγεία και τη ζωή των ένστολων υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ., του Προσωπικού των καταστημάτων κράτησης και των κρατουμένων.

• Εκτός από την πρόληψη υπάρχει και η υποχρέωση οικονομικής στήριξης των αστυνομικών, σωφρονιστικών και των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης με ένα έκτακτο επίδομα, ένεκα των εκτάκτων κινδύνων που αντιμετωπίζουν με κίνδυνο της υγείας τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι  επιπτώσεις της πανδημίας στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και στους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης και, συγκεκριμένα, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των νοσούντων;

2. Λαμβάνονται μέτρα προστασίας για το ένστολο Προσωπικό για την πανδημία και ποια είναι αυτά;

3. Έχει χορηγηθεί το κατάλληλο υγειονομικό υλικό προστασίας στις υπηρεσίες;

4. Πραγματοποιούνται υγειονομικοί έλεγχοι, τόσο των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης, όσο και των κρατούμενων;

5. Ποια είναι η διαχείριση θετικών κρουσμάτων κρατουμένων, είτε αυτοί βρίσκονται σε κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ είτε είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα;

6. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υγειονομική θωράκιση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

7. Έχει εξοπλιστεί και εφοδιαστεί το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κορυδαλλού (πρώην Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού) και το άλλο κέντρο αναφοράς στο Κ.Κ. Θεσσαλονίκης, με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ιατρικό υλικό;

8. Γίνεται καθημερινή απολύμανση των οχημάτων μεταγωγής και των χώρων διαβίωσης και εργασίας αστυνομικών υπαλλήλων, κρατουμένων και υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης;

9. Θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους αστυνομικούς, σωφρονιστικούς και στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν με κίνδυνο της προσωπικής τους υγείας;

10. Ποια τα ως σήμερα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνται στα αστυνομικά τμήματα, στα καταστήματα κράτησης και στις μεταγωγές κρατουμένων;

11. Ποιες διαδικασίες και μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρήθηκαν και με ποίων την ευθύνη;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ):
Παρακαλούμε για την προσκόμιση των εγγράφων που κοινοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αστυνομικά τμήματα, στις υπηρεσίες της αστυνομίας και στα καταστήματα κράτησης και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των Αναργύρων

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων του ...