Ένα χαμένο στοίχημα για την αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του e-ptolemeos.gr «Αθωώθηκε εργολάβος που κατηγορήθηκε για την κλοπή τεράστιας ποσότητας υλικών από την πρώην ΑΕΒΑΛ το 2006».
***
Το εντυπωσιακό και συνάμα προβληματικό είναι πως χρειάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, δέκα επτά ολόκληρα χρόνια (2006-2023) για να βγει η δικαστική απόφαση!
***
Το θλιβερό και άκρως ανησυχητικό όμως, είναι αυτό που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο του ρεπορτάζ και λέει: «Πέρα και έξω από την υπόθεση των κλοπών, όλα τα εν λόγω υλικά έπρεπε να αφαιρεθούν και να υποστούν ειδική περιβαλλοντική διαχείριση. Άλλωστε, πολλοί από τους παροικούντες μηχανικούς, είχαν αποκαλέσει την ΑΕΒΑΛ “υγειονομική βόμβα”, που αφέθηκε για όλα αυτά τα χρόνια. Τα πολύ επικίνδυνα υλικά όπως μετασχηματιστές κ.α., θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί με οργανωμένες διαδικασίες τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους, όσο και επειδή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν φέρνοντας έσοδα στο Δήμο.»
***
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο μέλλον, κοντινό και μακρινό, και όπως και αν το δει κανείς, ο χώρος της πρώην ΑΕΒΑΛ είναι μέχρι τώρα ένα χαμένο στοίχημα για την αυτοδιοίκηση στην Εορδαία.
Ακούστηκαν πολλά, σχεδιάστηκαν αρκετά, αλλά η διαχείριση και η αξιοποίηση του χώρου μέχρι σήμερα απέχει πολύ απ’ αυτό που θα μπορούσε να ήταν.
Μακάρι ν’ αλλάξει κάτι και να γίνει πραγματικά ένας χώρος αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν θ’ αλλάξει ούτε θα σβήσει ό,τι έγινε, ή μάλλον ό,τι δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Αγαπημένες φράσεις της προεκλογικής περιόδου.
Το διαβάσαμε σε άλλη ενημερωτική ιστοσελίδα: Ο τάδε υποψήφιος βουλευτής «ζεσταίνει» τις μηχανές!
Τα εισαγωγικά στο ζεσταίνει, απολύτως απαραίτητα καθώς δεν πρόκειται για κυριολεξία αλλά για σχήμα λόγου, απ’ αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως, ποιητική αδεία, τις προεκλογικές περιόδους για να εκφράσουν όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο/η κάθε υποψήφιος/α (σ. σ. αν ίσχυε στ’ αλήθεια, τότε με τόσο… ζέσταμα που ρίχνουν ορισμένοι, οι οποίοι μονίμως βρίσκονται σε κατάσταση προεκλογικής περιόδου, τότε θα είχαν κάψει πολλές μηχανές).
***
Ανάλογες, αγαπημένες, εκφράσεις που επίσης χρησιμοποιούνται στις προεκλογικές περιόδους, τις οποίες διαβάζουμε είτε σε ρεπορτάζ μέσων μαζικής ενημέρωσης είτε στα δελτία τύπου που εκδίδουν οι υποψήφιοι είναι:
– Οργώνει το Νομό ο/ η τάδε υποψήφιος/α (σ. σ. μη φανταστεί κανείς πως κυκλοφορεί με… τρακτέρ, οργώνοντας ό,τι βρει μπροστά του/ της. Αν και μεταξύ μας, αν το έκαναν ορισμένοι θα ήταν πιο χρήσιμοι για τον τόπο)
– Οι …(σ. σ. άτομα που κατάγονται από έναν συγκεκριμένο τόπο, ή ανήκουν σε μια ενιαία επαγγελματική ομάδα) στηρίζουν τον/ την υποψήφιο/α και στέκονται στο πλευρό του/ της… (σ. σ. κανονικά η λέξη «στηρίζουν» χρειάζεται και αυτή εισαγωγικά γιατί αν την πάρει κάποιος με την κυριολεκτική της έννοια, τότε μπορεί να υποθέσει ότι ο/ η υποψήφιος/ α κινδυνεύει ή είναι έτοιμος/ η να πέσει και σπεύδουν να τον στηρίξουν. Ανάλογη εντύπωση δημιουργεί και η φράση «στέκονται στο πλευρό του/ της», η οποία επίσης χρειάζεται εισαγωγικά για τον ίδιο λόγο).
– Ο/ η υποψήφιος/α μίλησε σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα… (σ. σ. το επίθετο «μεγάλη» έχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις σχετική έννοια. Μεγάλη μπορεί να είναι μια συγκέντρωση δέκα ατόμων, όπως μεγάλη είναι και μια συγκέντρωση εκατό ατόμων. Ανάλογα με το πώς το βλέπει κάποιος. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι με το «θερμό χειροκρότημα». Πώς ορίζεις ένα χειροκρότημα ως θερμό; Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα χειροκροτημάτων που διαθέτουν οι συνεργάτες των υποψηφίων και μπορούν μ’ αυτά να διαπιστώσουν τη θερμοκρασία του χειροκροτήματος; Πιθανόν… Εξάλλου η επιστήμη προόδευσε τόσο που ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις)
– Δεκτός/ ή έγινε με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του… (σ.σ. αναφέρεται το μέρος που επισκέφτηκε) ο/ η υποψήφιος/ α… (σ. σ. σ’ αυτή την περίπτωση η λέξη ενθουσιασμός είναι περιττή καθώς διαφορετικά, αν δηλαδή τον είχαν πάρει με τις… πέτρες, θα το αποσιωπούσαν και θα προσπαθούσαν να το ξεχάσουν το συντομότερο δυνατόν…)