Το μέλλον των εργαζομένων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, μετά την παύση λειτουργίας του σταθμού στις 31/12/2025, συζήτησαν την Πέμπτη το μεσημέρι στην Αθήνα, τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην οποία συμμετέχει και το Προεδρείο του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Η επιτροπή είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ, Δημήτρη Μετικάνη, όπου παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της Επιχείρησης για τη μετακίνηση των εργαζομένων μετά και την αποχώρηση περισσότερων από 200 με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 336 εργαζομένους οι 124 έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση αποχώρησης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία άλλοι 80 οι οποίοι έχουν δικαίωμα ένταξης στο νέο πρόγραμμα.
Από εκεί και πέρα ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 50 εργαζόμενοι να μετακινούνται στον ΑΗΣ Καρδιάς όπου θα λειτουργήσει η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ, άλλοι 20 στην μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», 10 σε άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης, ενώ ένας αριθμός εργαζομένων θα χρησιμοποιηθεί στον τομέα αποκατάστασης.
Το μέλλον τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου χαράζεται φυσικά με το δεδομένο της λήξης των περιβαλλοντικών όρων στο τέλος του έτους, χωρίς ακόμα στην Επιχείρηση να έχει υπάρξει απόφαση ή πολιτική εντολή νομοθετικής ρύθμισης για την επέκταση των ωρών λειτουργίας για την τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, ένα από τα σημαντικότερα θέματα της περιοχής.
Να σημειωθεί πως μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες που ίσως να αλλάξουν πολλές από τις ισορροπίες για την λειτουργία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, είναι και η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 1η Οκτωβρίου, την οποία έχει καταθέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τους περιβαλλοντικούς όρους.