Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025

Σχετικές Αναρτήσεις




Καθώς η ωρολογιακή βόμβα των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ ετοιμάζεται να σκάσει, υπουργείο Ενέργειας και διοίκηση της ΔΕΚΟ εξαπολύουν εκατέρωθεν βέλη προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο κατάρρευσης της επιχείρησης. Το μεν υπουργείο διακριτικά αλλά με σαφήνεια θεωρεί ότι η διαχείριση του εκρηκτικού προβλήματος από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ υπήρξε ανεπαρκής και στο πλαίσιο αυτό αποδίδονται ευθύνες τόσο στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας όσο και σε συγκεκριμένα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας. Η, δε, διοίκηση της ΔΕΗ αφήνει να εννοηθεί ότι τα χέρια της είναι “δεμένα” από την πολιτική απόφαση του υπουργείου να μην επιτρέψει τη χρήση του μοναδικού μέσου που μπορεί να αποδώσει πραγματικά αποτελέσματα στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών, που δεν είναι άλλο από τις αποκοπές ηλεκτροδότησης.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς πελάτες της ΔΕΗ που διατηρούν ανεξόφλητες οφειλές, έχουν αρχίσει να δέχονται το τελευταίο διάστημα “οχλήσεις” από δικηγορικά γραφεία που εμφανίζονται να εκπροσωπούν την εταιρεία πιέζοντας για διακανονισμούς. Το υπουργείο Ενέργειας φέρεται να μην είναι σε γνώση πολλώ δε μάλλον να έχει δώσει το πράσινο φως για εμπλοκή εισπρακτικών εταιρειών ή δικηγορικών γραφείων στην υπόθεση των ανεξόφλητων.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να συσκοτίσει την πραγματική εικόνα για το ταμειακό πρόβλημα, που προκαλούν τα φέσια. Μάλιστα η διοίκηση Παναγιωτάκη αποφάσισε να τροποποιήσει τη μεθοδολογία υπολογισμού των ανείσπρακτων οφειλών (δεν συνυπολογίζονται σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν οι οφειλές σε ρύθμιση) και μιλά ανεπίσημα για περιορισμό των οφειλών. Η τάση περιορισμού των ανείσπρακτων επιχειρείται να αποδοθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, την έκπτωση του 15% αλλά και στη διαφημιστική καμπάνια που ξεκίνησε εσχάτως η ΔΕΗ. Ωστόσο, άλλες πηγές που δεν ελέγχονται από τη διοίκηση της εταιρείας, μιλούν για νέα έκρηξη των ανεξόφλητων που κυμαίνονται ή ακόμη και έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές έχουν ξεπεράσει το 50% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας που κυμαίνεται στα 5,73 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρόγραμμα διακανονισμών έχει αποτύχει παταγωδώς αφού προσήλθαν μόλις 290 χιλιάδες οφειλέτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πελάτες που είχαν ήδη υπαχθεί σε διακανονισμό στον οποίο δεν κατάφεραν στην πορεία να φανούν συνεπείς.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο χρονικό ορόσημο εντοπίζεται τον Οκτώβριο όταν και λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 δόσεων, με τη ΔΕΗ να πιέζει ώστε να της επιτραπεί η αυστηρότερη προσέγγιση του προβλήματος με νομικά μέτρα και αποκοπές μετρητών σε οικιακούς οφειλέτες.

Στο στόχαστρο

Στελέχη του υπουργείου, πάντως, εμφανίζονται δυσαρεστημένα με τις επιδόσεις και τη στρατηγική της ΔΕΗ και τονίζουν ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί από τα αρμόδια στελέχη όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει σαφής χαρτογράφηση και εικόνα των οφειλετών. Επίσης θεωρείται απαράδεκτη η μεθοδολογία είσπραξης 4μηνιαίων λογαριασμών, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, η εισπραξιμότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά εάν η ΔΕΗ άλλαζε νοοτροπία και ξεκινούσε να εισπράττει μηνιαίους λογαριασμούς, με σαφώς πιο διαχειρίσιμο κόστος από τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσκολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιώτες πάροχοι, δίνουν τη δυνατότητα σε πελάτες τους να εκδίδουν και να πληρώνουν μηνιαίους λογαριασμούς σε αντίθεση με τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο όταν προ τριετίας εισηγήθηκε στον τότε πρόεδρο της εταιρείας να υπογράψει επιστολή στην οποία υποστήριζε ότι η εταιρεία θα έχει όφελος εάν σταματήσει να προμηθεύει ρεύμα τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αλλάξει, ωστόσο τα εν λόγω στελέχη παραμένουν σε θέσεις-κλειδιά, τορπιλίζοντας συχνά τις προσπάθειες προσέγγισης με τους βιομηχανικούς της πελάτες.

Διαφορετικές στρατηγικές 

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα στη συνεννόηση μεταξύ Μεσογείων (υπουργείο Ενέργειας) και Χαλκοκονδύλη (ΔΕΗ) φάνηκαν και από το πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ, στο οποίο ο Π. Σκουρλέτης ξεκαθάριζε ότι έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της στρατηγικής και της πολιτικής για τη ΔΕΗ. Μάλιστα το υπουργείο στο ίδιο σημείωμα εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της στρατηγικής των συμπράξεων προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά του σεναρίου της μικρής ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το ΥΠΕΝ είχε συζητήσει με τους δανειστές το σχέδιο των συμπράξεων ΔΕΗ και ιδιωτών στον τομέα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, με τη δημιουργία μεικτών σχημάτων υπό τον έλεγχο των ιδιωτών επενδυτών. Τα σχέδια αυτά έχει πολλάκις απορρίψει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, επιμένοντας σε ατελέσφορα μοντέλα καταδικασμένα εκ προοιμίου σε αποτυχία όπως οι συμπράξεις για την κατασκευή νέων εργοστασίων ή η δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων που θα περιορίζονται μόνο στην αγορά της λιανικής.

Έτσι, καθώς πλησιάζουμε το χρονικό ορόσημο κατά το οποίο θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις με τους δανειστές για το μέλλον της ΔΕΗ και της αγοράς ενέργειας, το πρόσφατο σημείωμα του ΥΠΕΝ ουσιαστικά ξεκαθαρίζει προς τη διοίκηση Παναγιωτάκη, το ποιος έχει τον πρώτο και τελευταίο στις αποφάσεις. Κάτι που έγινε και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε αρχικά ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε μεταβολής στο υφιστάμενο στάτους, για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια και σήμερα να υλοποιεί στο ακέραιο το κυβερνητικό σχέδιο και μάλιστα με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

ΠΗΓΗ:  http://www.capital.gr/story/3149106

Τα δημοφιλέστερα σήμερα:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist