Μέσα στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς και εν εξελίξει πανδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μαζί με το “στρατόπεδο των χωρών του νότου” εργάστηκαν και έπεισαν τους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατάφεραν το ταμείο να χρηματοδοτεί τις χώρες με την παροχή επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ώστε να μην διογκωθεί περαιτέρω το χρέος τους.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σχεδίασαν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις αλλά και ένα ανυπολόγιστο συμβολικό κεφάλαιο γιατί σηματοδοτεί τη ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις και με συμφέροντα τα οποία καθηλώνουν την οικονομία. Ο σχεδιασμός βέβαια του προγράμματος είναι μόνο η αρχή! Η οποία όμως δείχνει ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης και στο τέλος του προγράμματος όλοι οι πόροι έχουν απορροφηθεί το 2026.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, είναι:
Ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με 4 πυλώνες:
- Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες,
- Αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία.
- Πράσινη οικονομία.
- Εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα αυξήσει κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας.
Η άλλη όψη της υγειονομικής κρίσης και ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεράστια κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία.
‘Ενα τεράστιο πρόγραμμα “μαμούθ”, το οποίο, αφορά την έλευση στην οικονομία της Πατρίδας μας 57 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν προσθέσουμε στα 32 δις ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, επιχορηγήσεων και δάνειων, και ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Συζητάμε δηλαδή για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.
Στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την δοκιμαζόμενη κοινωνία μας . Επενδύει στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στις δεξιότητες, στην κοινωνική φροντίδα, στη γρήγορη ψηφιακή εξυπηρέτηση αλλά και στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Βασική παράμετρος του σχεδίου μας είναι η δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης έχει ένα σημαντικότατο παρονομαστή. Τη νέα γενιά. Την γενιά η οποία ωρίμασε μέσα σε συνθήκες οικονομικής και προσφάτως και υγειονομικής κρίσης η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της καθώς και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα μπορεί να αξιοποιήσει, την εκπαίδευση που θα μπορεί να λάβει.
Το σχέδιο έρχεται αυτή τη στιγμή φιλοδοξεί και μπορεί να δώσει στη νέα γενιά απαντήσεις , με βασικές παραμέτρους την δικαιοσύνη και την αξιοκρατία , δικαιοσύνη και αξιοκρατία στις επαγγελματικές ευκαιρίες, δικαιοσύνη και αξιοκρατία στην εκπαίδευση, δικαιοσύνη και αξιοκρατία στην κοινωνική ζωή.