Όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 230 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη χρονιά μόλις 9.
Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζουν αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η συγκεκριμένη «έκρηξη» ενδεχομένως συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, αλλά και με τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τρομάζουν τα στατιστικά
Παράλληλα, όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 230 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη χρονιά μόλις 9. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 57,8% των ανθρώπων που νόσησαν ήταν παιδιά και έφηβοι, το 25,2% αφορά σε βρέφη <12 μηνών και το 14,8% σε μωρά ηλικίας <2 μηνών. Από τα τελευταία, μάλιστα, 2 περιστατικά κατέληξαν εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας βρεφών.
«Υπάρχει πρόβλημα», λέει η Ματίνα Παγώνη
Την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον κοκκύτη κλήθηκε να σχολιάσει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο MEGA. «Όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 230», είπε.
Αναλύοντας τη συμπτωματολογία της νόσου, η κα. Παγώνη υπογράμμισε ότι «αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν πριν τους δύο μήνες και μετά 7 ετών».
Τραγική η κλινική εικόνα των ασθενών
«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί το μωρό και τα περισσότερα μωρά αναγκάζονται και τα πάνε στα νοσοκομεία. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μωρά στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να ταλαιπωρήσει τα παιδιά μέχρι και για τέσσερις εβδομάδες.
πηγή: https://www.tanea.gr/