Αντίθετο είναι με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στην προοπτική να θάβονται επιπλέον ποσότητες αμιάντου από τη Δυτική Μακεδονία, στον ειδικό χώρο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων της ΔΙΑΔΥΜΑ.
Ειδικότερα, το σώμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση – ανανέωση του έργου: «Κεντρικές Εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Η ΜΠΕ ουσιαστικά αναφέρεται στην πρόβλεψη για αύξηση στην δυναμικότητα της ταφής επιπλέον ποσοτήτων αμιάντου από τη Δ. Μακεδονία, στον ειδικό χώρο της ΔΙΑΔΥΜΑ (στα όρια των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης).
Η ιστορία της υπόθεσης: Όταν η ΔΕΗ είχε παραχωρήσει χώρο οικοπέδου στη ΔΙΑΔΥΜΑ, το 2012, είχε βάλει όρο να μπορέσουν να ταφούν 15.000 τόνοι αμιάντου που ίδια αποξήλωσε, όπως και έγινε. Στο σήμερα, προκύπτει η πρόταση για την αύξηση της δυναμικότητας ταφής ποσοτήτων από τη Δυτική Μακεδονία, όπως αναφέρθηκε, χωρίς να διευκρινίζεται από πού θα μπορούν να προέρχονται αυτές οι ποσότητες. Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε ενστάσεις σε αυτή την προοπτική.
«Ανοίγει η κερκόπορτα…»
Όπως τόνισε στο σώμα ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Π. Πλακεντάς: «Σε ένα από τα κύτταρα που έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ, είχε δοθεί άδεια για τη χρήση του χώρου για την κατασκευή της ΜΕΑ, ώστε να γίνει χώρος υποδοχής απορριμμάτων, με την υποχρέωση ότι θα αποθηκευτούν 15.000 τόνοι αμιάντου, που είχαν αποξηλωθεί από τη ΔΕΗ. Γνωμοδοτούμε σήμερα αν θα θαφτούν επιπλέον ποσότητες αμιάντου από τη Δ. Μακεδονία. Η ΜΠΕ ανοίγει την κερκόπορτα ώστε ο χώρος να φιλοξενήσει και άλλες ποσότητες και λέμε όχι σε αυτό, έστω και αν προέρχονται από τη Δ. Μακεδονία».
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Φουρκιώτης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχονται από την εν λόγω ΜΠΕ, τονίζοντας πως υπάρχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τον ΧΥΤΑΜ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Αμιάντου), καθώς δεν παρέχονται σαφείς εγγυήσεις για την περιβαλλοντική ασφάλεια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαφυγή ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα ή τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων.
Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία ολοκληρωμένων μελετών περιβαλλοντικής παρακολούθησης (υδρολογικές μελέτες, που θα υποστηρίζουν ότι δεν επιβαρύνεται το υδάτινο στοιχείο).
Στην ανάγκη αποτροπής της εν λόγω εξέλιξης αναφέρθηκε η ΛΑ.ΣΥ.. με την εισήγηση να περνάει ομόφωνα ενάντια στη ΜΠΕ που κλήθηκε το σώμα να γνωμοδοτήσει.
Πράσινο φως από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας
Το θέμα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, ωστόσο, πέρασε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην πρόσφατη συνεδρίαση, με την αρμόδια υπηρεσία να δηλώνει στο σώμα ότι η γνωμοδότηση του δήμου δεν επηρεάζει την απόφαση.
Η Νούλα Τουμπουλίδου πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς ναι μεν η διαχείριση αμιάντου είναι τοπικό πρόβλημα, ωστόσο η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν μπορεί να βάλει ασφαλιστικές δικλίδες για τυχόν μελλοντική διαχείριση του αμιάντου και από άλλες περιοχές. Ο κ. Βύζας εξέφρασε εμπιστοσύνη στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία και ότι η διαδικασία είναι ασφαλής.
Η πρόεδρος του σώματος κ. Φαρμάκη δεν δέχθηκε την πρόταση Τουμπουλίδου, λέγοντας πως από την πρόταση προκύπτει η ασφαλής διαχείριση και επίσης ότι η τροποποίηση που γίνεται περιλαμβάνει μονάδα αποστείρωσης και ένα κέντρο επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, με πολύ συγκεκριμένη δυναμικότητα, γεγονός πως όπως λέει διασφαλίζει από μόνο του την μη έλευση από άλλες περιοχές για αποθήκευσης αμιάντου. «Το έργο πρέπει να γίνει για την περιφέρεια και τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων», κατέληξε.