Σε ενάμιση χρόνο από σήμερα θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή εκδήλωση για την υπογραφή των πρώτων δύο αδειοδοτήσεων μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων της.
Οι άδειες εκγρίθηκανμε κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, οι εταιρείες BIOMECANN στη Λάρισα και BIOPROCANN στην Κόρινθο, είναι οι δύο πρώτες εταιρείες που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 9,5 εκατ. ευρώ και 12,5 εκατ. ευρώ με 51 θέσεις εργασίας στην πρώτη εταιρεία και 66 στη δεύτερη, αντίστοιχα.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, έχουν κατατεθεί άλλοι 12 φάκελοι και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ συνολικά οι 14 άδειες θα αφορούν 770 θέσεις εργασίας και συνολική επένδυση 185,2 εκατ. ευρώ. Η πρώτη επένδυση αφορά σε 11 στρέμματα και η δεύτερη σε 46 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο, για τέτοιου είδους επένδυση, είναι τα 4 στρέμματα.
Ο αν. υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει έντονο και δηλωμένο, διεθνές ενδιαφέρον «ανεξάρτητα αν είναι ελληνική εταιρεία που καταθέτει την πρόταση. Από Καναδά, Ισραήλ και από αλλού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και αφορά σε πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κι αυτό συμβαίνει διότι έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση».
Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων
Εγκρίθηκαν σήμερα οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Οι δύο πρώτες άδειες εγκρίθηκαν βάσει του νόμου 4523/2018, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.
Άδεια εγκατάστασης Μονάδας έλαβαν οι εταιρείες AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός εργαζομένων στις δυο μονάδες ανέρχεται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη. Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση.
«Σήμερα έχουμε το πρώτο βήμα της έμπρακτης λειτουργίας ενός νέου πλαισίου που έθεσε η Πολιτεία μέσα από μία σοβαρή προετοιμασία και υπουργικό συντονισμό, προκειμένου να διαμορφώσουμε, για πρώτη φορά στη χώρα, ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό πλέγμα ρυθμίσεων. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα που αποδεδειγμένα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μιας αναδυόμενης αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποδείχθηκε λοιπόν στην πράξη ότι οι “Κασσάνδρες”, που έκαναν λόγο για ανελαστικό και απαγορευτικό για επενδύσεις πλαίσιο, δεν επιβεβαιώθηκαν» δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.
«Υπάρχουν ακόμη δώδεκα (12) κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της αδειοδότησής τους θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. «Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας» συμπλήρωσε.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης είπε τα εξής: «Η ανακοίνωση σήμερα των πρώτων αδειών εγκατάστασης Μονάδων για τη φαρμακευτική κάνναβη αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον φιλική προς τις επενδύσεις. Υλοποιείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας νόμο αυστηρός μεν αλλά ευέλικτος. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας, εκτός από τη σταθερότητα, είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις. Πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο που αναμένεται ότι θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας».
Πηγή: enikonomia.gr