Την πρόθεση να περάσει ο Δήμος Κοζάνης σε καινοτόμες ενεργειακές πρακτικές και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, εξέφρασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε την πρόταση του Δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα, για τη διερεύνηση δυνατότητας δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο την κατασκευή έργου αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης.
Το έργο σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου θα είναι ισχύος 8 MWH και θα συνεπικουρείται από φωτοβολταϊκό σταθμό επίσης 8MWH, γεγονός που το εντάσσει στα έργα τα οποία χρειάζονται άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπου εκεί θα εξεταστεί και η δυνατότητα χρηματοδότησής του.
Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Κοζάνης στρέφεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου να ψηφίζουν ομόφωνα την πρόταση, με το Λάζαρο Μαλούτα να επισημαίνει πως εξετάζονται 3 περιπτώσεις- θέσεις για την εγκατάσταση του έργου.
Η τελική πρόταση θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα και εφόσον καθοριστούν ζητήματα του δανεισμού που θα τύχει ο Δήμος Κοζάνης, με τη δημοτική αρχή να είναι αισιόδοξη πως το συγκεκριμένο έργο θα τύχει ευνοϊκού χρηματοδοτικού ενδιαφέροντος.
Η ταυτότητα του έργου
Το έργο σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Κοζάνης, θα είναι προϋπολογισμού 9,5εκ. ευρώ και η εκμετάλλευση- λειτουργία θα γίνεται από τον Δήμο Κοζάνης ή την ΔΕΥΑΚ. Για την λειτουργία του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται η κατασκευή και εγκατάσταση αντλησιοταμιευτικής διάταξης για την αποθήκευση ενέργειας με την μορφή δυναμικής υδραυλικής, η οποία θα αποτελείται από δυο χωμάτινους υδατοταμιευτήρες ωφέλιμης χωρητικότητας 49.500 κυβικών μέτρων νερού ο κάθε ένας, και οι οποίοι θα κατασκευαστούν σε περιοχές με υψομετρική διαφορά περίπου 220 μέτρων, δυο υδροστροβίλων τύπου PELTON ισχύος 4 MW έκαστος, τεσσάρων αντλητικών συγκροτημάτων ισχύος 2 MW το κάθε ένα και του αγωγού προσαγωγής υδάτων, διαμέτρου Φ1200 έως 1400, ο οποίος θα συνδέει τον άνω και τον κάτω ταμιευτήρα.
Βασική λειτουργία του έργου αποτελεί η αποθήκευση ενέργειας (με τη μορφή δυναμικής υδραυλικής) στον άνω ταμιευτήρα προκειμένου να είναι δυνατή η επαναπροσφορά της στο δίκτυο όταν αυτή απαιτηθεί. Αυτό επιτυγχάνεται με άντληση νερού στον άνω ταμιευτήρα, με λειτουργία συστοιχίας αντλιών, όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο δίκτυο και την προσφορά της αποθηκευμένης ενέργειας του άνω ταμιευτήρα στο δίκτυο με λειτουργία στροβίλου όταν αυτό απαιτηθεί.
Εκτός της βασικής λειτουργίας ο σταθμός έχει δυνατότητα σταθεροποίησης του ηλεκτρικού δικτύου με ταυτόχρονη λειτουργία αντλιών και στροβίλου. Το έργο μεταβάλει με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του προσφέροντας ή απορροφώντας ενέργεια στο δίκτυο άμεσα ανταποκρινόμενο στις διακυμάνσεις των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του (τάση, συχνότητα, cosφ).
Κατά την φάση της άντλησης, ο σταθμός προβλέπεται να απορροφά ηλεκτρική ενέργεια εν μέρει από το δίκτυο Μέσης Τάσης ΔΕΔΔΗΕ και από Φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 8ΜW ο οποίος θα εγκατασταθεί για να επικουρεί την παροχή ενέργειας για την λειτουργία των αντλιών για το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας θα πραγματοποιείται με την χρήση υδροστροβίλων τύπου PELTON συνολικής ισχύος 8ΜWκαι η τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας είναι η υδροηλεκτρική και να παράγει ισχύ 8 MW κατά την φάση λειτουργίας των υδροστροβίλων, εκμεταλλευόμενο την αποθηκευμένη ποσότητα νερού στον άνω ταμιευτήρα.
Συγκεκριμένα, το έργο θα είναι σε θέση να παρέχει σταθερά την ισχύ των 8MW για 210 λεπτά (3,5 ώρες), μέσω της συνεχούς παροχής ύδατος 3,5 m3 /s για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στους υδροστροβίλους, όπου με την υφιστάμενη υψομετρική διαφορά μεταξύ του άνω και κάτω ταμιευτήρα, η οποία θα είναι περίπου 220 μέτρα να είναι εφικτή η παραγωγή αυτής της ισχύος.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση υδροστροβίλου, αποτελεί μια από τις πλέον ώριμες τεχνολογίες παραγωγής και θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες, με διάρκεια ζωής εξοπλισμού που υπερβαίνει ακόμη και τα 50 έτη και αντίστοιχα θεωρείται ότι η διάρκεια ζωής της εγκατάστασης παραγωγής εκτιμάται κατ’ ελάχιστο στα 50 έτη.
Τα συνολικά ετήσια έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 1,5εκ. ευρώ.
Αντλησιοταμίευση, το «βαρύ πυροβολικό» της αποθήκευσης ενέργειας
Και φαίνεται πως ο Δήμος Κοζάνης, δεν προχωρά σε θολά νερά στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς η αντλησιοταμίευση, αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, ξεπερνώντας κατά πολύ το σύστημα των μπαταριών που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι για την ώρα η λύση για τη μαζική αποθήκευση ενέργειας.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν πως η αντλησιοταμίευση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, μετριάζοντας την έκθεση του ηλεκτρικού συστήματος σε απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες.
Τι μεγαλύτερο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα θα εκτελεστεί στην Αμφιλοχία με προϋπολογισμό που αγγίζει το μισό δις. Ευρώ, με την Ε.Ε. να εγκρίνει τα 250εκ. ευρώ επιδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η έναρξη εργασιών θα γίνει στα μέσα του 2022, με το έργο να περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.