Στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Ραδιοεφημερίδα» της Αναστασίας Κοτζακόλιου στο True Story Radio, ο πρόεδρος ατόμων με αναπηρία ΠΕ Κοζάνης Μιχάλης Μήγγος, με αφορμήν την 3η Δεκεμβρίου ημέρα ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρίες.
Ο κ. Μήγγος επεσήμανε πως δεν επαρκεί για τους ανάπηρους η αναφορά μια ημέρα το χρόνο, καθώς τα προβλήματα του αναπηρικού κινήματος είναι πολλά. «Πρόκειται για ημέρα απολογισμού και περισυλλογής. Δυστυχώς τα αποτελέσματα εφέτος είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι, αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω, σε ζητήματα προσβασιμότητας, υγείας, εργασίας, εξυπηρέτησης, ανεργίας, υγείας και αντιμετώπισης στα νοσοκομεία κ.α.», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τη μεγαλύτερη φτώχεια σήμερα τα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία», είπε επίσης, ενώ προσέθεσε με έμφαση πως: «Πολλά άτομα με αναπηρία στη ΔΜ είναι στο όριο της φτώχειας». Επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εύρεσης εργασίας για τα άτομα με αναπηρία, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα υγείας.
Μάλιστα έγινε τη Δευτέρα σχετική σύσκεψη φορέων παρουσία του δήμου Εορδαίας, του Διοικητή του Μποδοσάκειου και των αναπηρικών συλλόγων, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος σύμφωνα με τον κ. Μήγγο: Ζητήματα στελέχωσης νοσοκομείων, άμεσης λειτουργίας της ΜΕΘ, λειτουργίας της ακτινοθεραπευτικής μονάδας, οδοντιατρικού ΑμεΑ και κλινική στελέχωση της ογκολογικής. «Να πάψουν να παίζουν παιχνίδια. Είμαστε οι μόνιμοι καθημερινοί πελάτες στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα παράπονα που έχουν τα ΑμεΑ από το Δήμο Εορδαίας, απάντησε πως ο δήμαρχος είναι κοντά στα άτομα με αναπηρία, ωστόσο έθεσε σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας λόγω κατάληψης δημοσίου χώρου από καταστήματα. Ζήτησε η Πτολεμαΐδα να είναι πόλη «υπόδειγμα» , θέτοντας ζήτημα οι αρμόδιοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να υλοποιούν ελέγχους.
Τι θα ζητούσε από τον δήμαρχο: Ο Δήμαρχος είναι κοντά. Να μην κάνουν τα στραβά μάτια, κάποιοι να βγουν από τα γραφεία και να κάνουν ελέγχους. Οι πλατείες δεν είναι πλατείες, είναι επέκταση των καφενείων. Η Πτολεμαΐδα έπρεπε να είναι υπόδειγμα στην προσβασιμότητα. Δεν φταίει ο δήμαρχος μόνο, να κάνουν οι υπεύθυνοι σωστά τη δουλειά τους.
Τις άλλες ημέρες είμαστε αόρατοι. Σήμερα όλοι μιλούν, αλλά εγώ σήμερα σωπαίνω. Θα αφήσω τους άλλους να μιλήσουν», κατέληξε με νόημα.


































