– Διαψεύδονται «ψίθυροι» για υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης με ΣΔΙΤ
-Eντατικοποίηση εργασιών στο προσεχές διάστημα
Η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις της χώρας, έχει μπει σε τροχιά κατασκευής από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο οι ρυθμοί του κατασκευαστικού έργου δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η ΔΕΗ δίνει μεγάλη σημασία στη μεγάλη αυτή επένδυση, ύψους 1,4 δις ευρώ, καθώς η νέα σύγχρονη μονάδα θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η συνολική προβλεπόμενη ισχύς ανέρχεται στα 660 μεγαβάτ και η θερμική ισχύς που θα διασφαλίσει την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας σε 140 μεγαβάτ. Μεγάλη είναι και η περιβαλλοντική σημασία του σύγχρονου αυτού έργου, καθώς η λειτουργία της νέας μονάδας θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά 40% και των σωματιδίων κατά 90%. Συγχρόνως αποτελεί ισχυρή τονωτική ένεση στην αύξηση της απασχόλησης. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων και πλέον ετών κατασκευής, θα απασχολήσει περί τους 3.000 εργαζόμενους και άνω των 250 ατόμων κατά τη λειτουργία της μονάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην ανάδοχο εταιρία ΤΕΡΝΑ έγινε τον Μάρτιο του 2013 και η εγκατάσταση του αναδόχου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2015, οπότε υπογράφτηκε το πρωτόκολλο εγκατάστασης. Μεσολάβησαν 28 μήνες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και άλλοι έξι μήνες μέχρι την εγκατάσταση. Με βάση την προγραμματική σύμβαση η περίοδος κατασκευής του γιγαντιαίου αυτού έργου είναι 50 μήνες από την εγκατάσταση του εργολάβου, με χρόνο παράδοσης τον Ιανουάριο του 2020. Για να παραδοθεί το έργο με το κλειδί στο χέρι υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 10.000.000 εργατοώρες.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στις ανάγκες του ύψους της επένδυσης του 1,4 δις ευρώ, διασφάλισε χρηματοδότηση 700 εκ. ευρώ από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών τραπεζών, με την κάλυψη της ΕΤΕ και του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας. Μέχρι τώρα η ανάδοχος εισέπραξε από τη ΔΕΗ την πρώτη προκαταβολή ύψους 200 εκ. ευρώ και διεκδικεί τη δεύτερη ισόποση δόση, αλλά εδώ φαίνεται να υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδικότερα, η δεύτερη ζητά από την πρώτη να παρουσιάσει τιμολόγια παραγγελίας υλικών τριπλάσια από την δόση των 200 εκ. Να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός και τα υλικά κατασκευάζονται στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε στέλεχος της ΔΕΗ στον «Π» «εμείς κάνουμε αγώνα και θα έχουμε στην άκρη τα 200 εκ., ώστε να τα καταβάλλουμε μόλις έχουμε τα παραστατικά της παραγγελίας».
Με δεδομένη πάντως τη δύσκολη οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία λειτουργεί και η ΔΕΗ, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της επένδυσης, άρχισαν να ακούγονται ψίθυροι για Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην κατασκευή της «Πτολεμαΐδας 5», κάνοντας μάλιστα λόγο και για ξένους οίκους που ενδιαφέρονται. Από πλευράς ηγεσίας της ΔΕΗ έσπευσαν πάντως να κλείσουν το θέμα πριν ανοίξει, λέγοντας ότι «ποτέ δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο», χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ότι δεν θα τεθεί θέμα από το αρμόδιο υπουργείο, στο πλαίσιο της μείωσης του ρόλου της ΔΕΗ στη λιγνιτική ενέργεια, που απαιτεί η Ε.Ε. Την εκδοχή των ΣΔΙΤ διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. της ΔΕΗ, Παντελής Καραλευτέρης, δηλώνοντας στον «Π» ότι «αυτά αποτελούν ευσεβείς πόθους ορισμένων».
Οι σχετικά χαμηλοί ρυθμοί στην ανάπτυξη του εργοταξίου σχετίζονται και με μία ανοργανωσιά που παρατηρείται στο Κλιμάκιο Επίβλεψης Έργου εκ μέρους της ΔΕΗ, το οποίο να σημειωθεί δεν έχει τη δυνατότητα ούτε αναλώσιμα υλικά να αγοράσει και υποχρεώνεται σε άλλες υπηρεσιακές μονάδες της ΔΕΗ για αγορά ακόμη και γραφικής ύλης. Εκτιμάται πάντως ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα «γραφειοκρατικά» προβλήματα και το κλιμάκιο θα παίξει το ρόλο του. Να σημειωθεί ότι για λογαριασμό της ΔΕΗ διευθυντής του έργου της 5ης μονάδας είναι ο Ηλίας Διαβάτης και διευθυντής ΚΕΕ (Κλιμακίου Επίβλεψης Έργου) ο Νίκος Ρούσος. Επίσης ορίστηκαν οι: Μιχάλης Δερβενιωτάκης υπεύθυνος δομικών έργων, Θεόδωρος Καρώνης υπεύθυνος μηχανολογικών έργων, Ανέστης Κεφαλάς υπεύθυνος ηλεκτρολογικών έργων και υπεύθυνος κατεργασίας νερού και αποβλήτων Δημήτριος Σωτηρόπουλος.
Μέχρι τώρα έχει γίνει η διαμόρφωση χώρου και ολοκληρώνεται σχεδόν η περιφερειακή τάφρος με «πασαλομπύξεις» και ξεκινά άμεσα «εντός του Μαΐου» η θεμελίωση των βασικών κτιρίων, όπως λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο, ηλεκτροστάσιο, γραφείων κ.λ.π..
Να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ όλο το έργο θα το κατασκευάσει με υπεργολαβίες, κρατώντας για τον εαυτό της ένα πολύ μικρό κατασκευαστικό κομμάτι. Ο αριθμός των βασικών υπεργολαβιών θα είναι μονοψήφιος και θα επιλεγούν μεγάλες εταιρίες, οι οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες έντασης εργασίας κινητοποιώντας μεγάλο αριθμό προσωπικού και εξοπλισμού. Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν πάντως ότι σταδιακά τα συνεργεία θα αυξηθούν και θα ανεβάσουν στροφές στους ρυθμούς υλοποίησης του έργου.