Σοβαρός προβληματισμός για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, με κυριότερη την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναπτύχθηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας το βράδυ της Δευτέρας, με το σώμα να κάνει αποδεκτό -κατά πλειοψηφία- το ψήφισμα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), με το οποίο ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», με το αιτιολογικό ότι δεν αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης και θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους.
Υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ ψήφισαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι. Δύο ψήφισαν κατά -ο επικεφαλής της παράταξης «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» Δημήτρης Ζαραφίδης και ο δ.σ. της μείζονος αντιπολίτευσης Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, ενώ λευκό ψήφισε ο Κων/νο Μίχος, έτερος δ.σ. της μείζονος της αντιπολίτευσης.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, συντάχθηκε με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, εστιάζοντας στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου και για νέα διαδικασία διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο, είπε, στοχεύει στο να δημιουργήσει διαφορετικούς συσχετισμούς μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και το νέο εκλογικό σύστημα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις επόμενες δημοτικές αρχές. Μίλησε επίσης για ευθεία παρέμβαση στον τρόπο χρηματοδότησης των Δήμων, να μην είναι δηλαδή τα κριτήρια μόνο πληθυσμιακά για να ενισχυθούν οι μικρότεροι Δήμοι, ενώ σήμερα η κατανομή των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ γίνεται με κριτήρια που έχουν αποφασιστεί από την αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι ερωτηματικά και ανησυχία δημιουργεί ο καθορισμός επόπτη Νομιμότητας στους Δήμους, για το που θα φτάνουν οι αρμοδιότητές του και αν αυτό θα θίξει την αυτοτέλεια των Δήμων.
Υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ τάχθηκε και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παρασκευή Βρυζίδου, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό πλήττει την αυτοδιοίκηση και ζήτησε να ψηφιστεί με ισχυρή ομοφωνία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, για να σταλεί το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο και την απλή αναλογική που εισάγει στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπεραμύνθηκε ο Δ. Ζαραφίδης, λέγοντας πως το δίκαιο είναι οι έδρες να βγαίνουν με βάση το ποσοστό της πρώτης Κυριακής των εκλογών, ενώ διατύπωσε ερωτηματικά για τη στάση της ΚΕΔΕ, χαρακτηρίζοντάς την «υποβολιμαία».
Άκομψο χαρακτήρισε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ η επικεφαλής της παράταξης «Εορδαϊκή Ανατροπή» Ιωάννα Ανδρονικίδου και τόνισε ότι χρειάζεται στην Ελλάδα να ταραχθεί η αυτοδιοίκηση και το πελατειακό αλισβερίσι.
Τη διαφωνία του με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ εξέφρασε ο δ.σ. Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, λέγοντας πως απορεί με την Τ.Α. που είναι αντίθετη, καθώς είναι μια χρυσή ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο για να φτιάξουμε τους Δήμους για τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν χαρίστηκε όμως ούτε στην κυβέρνηση, αφού χαρακτήρισε πολιτική αλητεία το ότι δεν ανοίγει το χωροταξικό της αυτοδιοίκησης που υποσχέθηκε προεκλογικά.
Να ζητηθεί παράταση του διαλόγου για τον «Κλεισθένη», ζήτησε ο Στέφανος Μπίγγας, προκειμένου «να φτιάξουμε κάτι όλοι μαζί και για να κατεδαφίσουμε τις παθογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως είπε.
Την αγωνία του για τις Τοπικές Κοινότητες εξέφρασε ο Κων/νος Μίχος, λέγοντας πως με τον“Καλλικράτη” απαξιώθηκαν τα χωριά.
Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα μπορούν να περάσουν τίποτε οι Δήμοι γιατί οι Δήμαρχοι δεν θα έχουν την πλειοψηφία, αλλά θα βαλτώσουν και τα χωριά, τόνισε ο Γιάννης Ασπράγκαθος.
Να δοθεί χρόνος για το διάλογο, ζήτησε ο Κων/νος Ανδρεάδης, τονίζοντας ότι το πλειοψηφικό είναι το σύστημα με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί ο Δήμαρχος για να προχωρήσει, σημειώνοντας πως ούτε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ λέει κάτι ουσιαστικό, γιατί όλοι ενδιαφέρονται για το τι χρώμα θα έχει ο χάρτης την επομένη των εκλογών.
Υπέρ της παράτασης του διαλόγου τάχθηκε και ο Γιώργος Κάλφας και έκρουσε κώδωνα κινδύνου, λέγοντας πως «θα πεθάνει η επαρχία, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα.»
Να απορριφθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο ζήτησε ο Απόστολος Καΐδης, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητα στην κυβέρνηση για να φαλκιδεύσει και να χειραγωγήσει τους Δήμους, για να μην μπορούν να κάνουν έργα για να υπάρχει πλεόνασμα.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να δοθεί παράταση, γιατί το θέμα είναι πάρα πολύ σύνθετο, αφορά πολλά πράγματα που πάνε να τα περάσουν με τρόπο άγαρμπο, είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παντελής Παπαοικονόμου, χαιρετίζοντας μάλιστα τις υπερκομματικές τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ..