Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο επιχειρεί το διοικητικό συμβούλιο της κοινής διοίκησης του Μαμάτσειο-Μποδοσάκειο νοσοκομείου, να δημιουργήσει θέσεις για τη στελέχωση των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Έγγραφο που αποκαλύπτει το «e-ptolemeos.gr», δείχνει ότι το Δ.Σ. για να καταφέρει να στελεχώσει με γιατρούς τα Επείγοντα του Μποδοσάκειου έβαλε ‘χέρι’ στον οργανισμό του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, καταργώντας δύο κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ που προβλέπονται στον ούτως ή άλλως πετσοκομμένο οργανισμό του Μποδοσάκειου, ο οποίος με την τελευταία τροποποίησή του το 2012 μείωσε τις οργανικές ιατρικές θέσεις που προέβλεπε ο προηγούμενος οργανισμός του.
Στη συνεδρίαση της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων στις 20 Ιανουαρίου 2017, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, η ανακατανομή οργανικών θέσεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. αποφάσισε να εισηγηθεί στη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας την κατάργηση δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών και τη σύσταση δύο νέων θέσεων για τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Μποδοσάκειου. Καταργείται δηλαδή μια κενή θέση ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ, ειδικότητας Οφθαλμολογίας και μια κενή θέση ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ, ειδικότητας ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολογίας) για να συσταθούν δύο θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Χειρουργικής ή Πνευμονολογίας- Φυματιολογίας (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ) ή Γενικής Ιατρικής (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση – διοίκηση – συντονισμό του έργου της εφημερίας).
Αξίζει μάλιστα να σταθεί κανείς στο σκεπτικό με το οποίο το Δ.Σ. του Μαμάτσειο- Μποδοσάκειο δικαιολογεί την κατάργηση των δύο κενών οργανικών θέσεων (Οφθαλμιάτρου και ΩΡΛ). Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «στον οργανισμό του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας δεν προβλέπονται θέσεις ειδικευμένων ιατρών με ειδίκευση και αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στην επείγουσα ιατρική διάσωση, το γεγονός ότι παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα στη λειτουργία και εφημέρευση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, το γεγονός ότι στο Χειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου Κοζάνης Μαμάτσειο λειτουργούν οργανωμένες μονάδες Οφθαλμολογικής και ΩΡΛ, οι οποίες εξυπηρετούν τα αντίστοιχα περιστατικά. Στην απόφαση σημειώνεται δε ότι «η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο Υγειονομικών Μονάδων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας δεν ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος που απαιτείται για την πρόσβαση σε αυτές είναι περίπου 30 λεπτά.»
Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο της εν λόγω απόφασης – εισήγησης προς την 3η ΥΠΕ αναφέρει ότι: «Εισηγούμαστε την ανακατανομή κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, δεδομένου ότι δεν θα προκληθεί επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με την εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. του Μαμάτσειο-Μποδοσάκειο διαφώνησε το αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης Γεώργιος Γρηγοριάδης (ΩΡΛ του νοσοκομείου Κοζάνης), ενώ το μέλος του Δ.Σ. Στυλιανός Λαμπρόπουλος (διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής του Μαμάτσειου) έδωσε θετική ψήφο «με την προϋπόθεση ότι με τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων οι προαναφερόμενες θέσεις (που καταργούνται) θα επανασυσταθούν.»
Την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση αυτή εξέφρασε ο διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής του Μποδοσάκειου, Ιορδάνης Ανδρεάδης, καθώς η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη συνεχιζόμενη απόσπαση ιατρικού και δη χειρουργικού εξοπλισμού από το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και μεταφορά του στο νοσοκομείο Κοζάνης, θέμα που αποκάλυψε χθες το «e-ptolemeos.gr». «Είχαμε πει να καταργηθούν 4 θέσεις ΥΕ για να συσταθούν ιατρικές θέσεις για τα ΤΕΠ κι όχι να καταργήσουν θέσεις ειδικευμένων ιατρών, όπως Οφθαλμιάτρου και ΩΡΛ», δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το «πως θα λειτουργήσει η Οφθαλμιατρική που προβλέπεται στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου χωρίς Οφθαλμίατρο» και για μια ακόμη φορά κατήγγειλε «μεθοδευμένη υποβάθμιση και συρρίκνωση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, η οποία αποδεικνύεται και με τη συνεχή μεταφορά εξοπλισμού από το Μποδοσάκειο στο Μαμάτεσειο».
«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Τομεάρχης του Παθολογικού Τομέα του Μποδοσάκειου- διευθυντής του Τμήματος Τεχνητού Νεφρού, Χρήστος Κατσίνας, «διότι δεν μπορεί εν μέσω μνημονίων να αλλάξει ο οργανισμός του νοσοκομείου και να συσταθούν νέες θέσεις», όπως είπε και σημείωσε: «Πρόκειται για λύση ανάγκης για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΤΕΠ, τα οποία είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν για να μπορέσει να ισορροπήσει και η λειτουργία των υπολοίπων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου».