Επήλθε η αλλαγή που επιζητούσε ο λαός, και το σύνθημα “πρώτη φορά αριστερά” έγινε πράξη, με μία πολύ μεγάλη διαφορά στην προχθεσινή αναμέτρηση. Βέβαια, η πολιτική ανωμαλία που προκάλεσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προξένησε διάφορα προβλήματα στον μεγάλο νικητή Αλέξη Τσίπρα, αλλά και συνολικά στο υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχήμα Τσίπρα – Καμμένου.
Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν ενδεχόμενα εσωκομματικά προβλήματα, που θα είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν χθες την πρώτη τους εμφάνιση. “Η διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι ένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα και θα αποδειχθεί στην πράξη τραγικά επιζήμια για τον εργαζόμενο λαό”, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο αργότερα, ελήφθη ένα ηχηρό μήνυμα από την Ευρώπη, με το οποίο οι εταίροι μας έκαναν σαφές πως δεν θα συζητήσουν κούρεμα του χρέους, βασική προεκλογική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος. Ο Μάρτιν Σουλτς σχολιάζοντας την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, δήλωσε: «Ο Τσίπρας είναι πραγματιστής και ξέρει πως πρέπει να κάνει συμβιβασμούς».
Οι αδιαμφισβήτητοι νικητές της εκλογικής μάχης, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, οι οποίοι όμως θα κληθούν άμεσα να διαχειριστούν την δυσχερή οικονομική συγκυρία, με τα αποτελέσματα της πολιτικής να πρέπει άμεσα να γίνουν ορατά στην «τσέπη» του Έλληνα πολίτη, διασφαλίζοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να είναι συνεπής προς τους εταίρους της.
Περνώντας στους χαμένους των εκλογών, παρατηρεί κανείς πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους, αντίθετα έχασε σημαντικό ποσοστό από τις παραδοσιακές δεξαμενές της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη ακούγονται φωνές αμφισβήτησης του, στο εσωτερικό της ΝΔ.
Το μεγαλύτερο φαβορί για τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα, το νεοεισερχόμενο Ποτάμι, παρά τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε μένει εκτός κυβέρνησης, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επιδεικτικά το προσπέρασε κατά τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας πως προς το παρόν δεν χρειάζεται τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Εκλογικά χαμένος, αλλά ηθικά δικαιωμένος φαίνεται πως είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος είδε το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει κι άλλες δυνάμεις σε σχέση με το 2012. Από την άλλη είδε το βασικό του προεκλογικό «πρόβλημα», το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, να μην καταφέρνει να καταγράψει ούτε το 3% που απαιτεί η είσοδος στη Βουλή.
Σε τοπικό επίπεδο, όπως άλλωστε αναμενόταν, καταγράφεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός σταυρών προτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ραχήλ Μακρή, αποτέλεσμα της υπερπροβολής που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγάλη διαφορά που προέκυψε από τους συνυποψήφιους της δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχίες για την συνοχή του κόμματος στη συνέχεια, με το δεδομένο πως η κ. Μακρή δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεργαζόμενη. Τις άλλες δύο έδρες, κατέλαβαν η Ευγενία Ουζουνίδου και ο Μίμης Δημητριάδης. Απρόσμενη θεωρείται η 5η θέση για τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος ηγήθηκε του αυτοδιοικητικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Μακεδονία τον περασμένο Μάιο.
Στη Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του ο Γιώργος Κασαπίδης. Η επιλογή του να μείνει εκτός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον προστάτευσε από τη φθορά της διακυβέρνησης που απόλαυσαν συνάδελφοί του. Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος πλήρωσε το τίμημα της συμμετοχής στην πιο κρίσιμη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, και παρότι αύξησε κατά 40% την εκλογική του δύναμη, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, δηλώνοντας όμως «παρών» για την επόμενη μέρα. Εκτός μένει και ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.
Η 5η έδρα της ΠΕ Κοζάνης, κατέληξε μετά από καραμπόλες, στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Βουλευτής θα είναι ο Χάρης Κάτανας, εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Εμπορίου και Λαϊκών Αγορών, ο οποίος είχε σημαντική διαφορά από τους συνυποψηφίους του.
Αξιοσημείωτη η μη είσοδος στη Βουλή του Πάρη Κουκουλόπουλου, μετά από 29 χρόνια επιτυχημένων εκλογικών αναμετρήσεων σε Δημοτικές και Βουλευτικές Εκλογές.
Μένει να δούμε, αν κάποιος από τους Βουλευτές του Νομού Κοζάνης, ή και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας θα υπουργοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής ανανεώθηκε, και αναμένεται άμεσα να ριχθεί στη μάχη με τα ανοιχτά προβλήματα.