Η Χειροσφαίριση – Χάντμπολ με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα, 7 παίκτες σε μικρό γήπεδο ξεκίνησε να καλλιεργείται στο Αμύνταιο την Άνοιξη του 1974, όταν στο Γυμνάσιο Αμυνταίου ο Θανάσης Ζάκας και ο αείμνηστος Χρήστος Κοτζαμανίδης συνυπήρξαν καθηγητές φυσικής αγωγής, καθώς ξεκίνησαν να καλλιεργούν το άθλημα στην πόλη σε ανοιχτό γήπεδο και όποτε το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.
Σε κάθε σχεδόν μάθημα οι γραμμές του χωμάτινου γηπέδου οριοθετούνταν με ένα ακόντιο και για εστίες τοποθετούνταν αρχικά φόρμες των μαθητών και αργότερα πέτρες (τοποθετούνταν πέτρες αντί για φόρμες ώστε να αποφεύγονται οι προστριβές μεταξύ των μαθητών, όταν η μπάλα χτυπούσε στις φόρμες και δεν ήταν εμφανής ο καταλογισμός του γκολ).
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα για θέματα που αφορούν το Αμύνταιο και τη Φλώρινα
Από την επόμενη χρονιά (1975) το γήπεδο πήρε μια πιο μόνιμη μορφή και η οριοθέτησή του γινόταν με ασβέστη. Στην αρχή ήταν ο ασβέστης σε σκόνη και αργότερα ήταν σε διάλυμα μέσα σε βαρέλι, το οποίο βρισκόταν μονίμως δίπλα στο ντουβάρι του κτηρίου του σχολείου.
Μετά το διαχωρισμό του σχολείου σε Γυμνάσιο και Λύκειο κάθε τμήμα στο Λύκειο είχε την ανδρική και γυναικεία του ομάδα μέσα από τη μαθητική του κοινότητα και γίνονταν αγώνες άτυπου πρωταθλήματος μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων, σχεδόν ολόκληρη την ακαδημαϊκή χρονιά.
Σχολικές ομάδες χειροσφαίρισης με 7 παίκτες άρχισαν να συγκροτούνται από τη μεθεπόμενη χρονιά (1976) και σε άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας από καθηγητές φυσικής αγωγής των σχολείων (Φλώρινα, Σέρβια, Άργος Ορεστικό, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη).
Από τις σχολικές αυτές ομάδες προήλθε ο «Εθνικός» Κοζάνης με προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής Αθανάσιο Μιμίτο, ο «Αμύντας» Αμυνταίου με προπονητή τον Καθηγητή φυσικής αγωγής Αθανάσιο Ζάκα, και αργότερα η «Δόξα Περδίκκα» με προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρο Νόβα.
Το άθλημα πρωτοπαίχτηκε επισήμως στην αυλή του Γυμνασίου Αμυνταίου στις 13 Φεβρουαρίου 1977, στις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή έξι ομάδων, τεσσάρων αρρένων (Αμύντας Αμυνταίου, Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου και Εθνικός Κοζάνης) και δύο θηλέων (Αμύντας Αμυνταίου και Γυμνάσιο Αμυνταίου). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 αναμετρήσεις:
3 σε επίπεδο Ανδρών
Στον πρώτο αγώνα αντίπαλοι ήταν οι ομάδες του «Αμύντα Αμυνταίου» και του «Εθνικού Κοζάνης» και το σκορ ήταν 8-2 υπέρ του «Αμύντα».
Στον δεύτερο αγώνα ήταν οι ομάδες του «Αμύντα Αμυνταίου» και της «Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Αμυνταίου» και το σκορ ήταν 16-6 υπέρ του «Αμύντα»,
και στον τρίτο αγώνα αντίπαλοι ήταν οι ομάδες της «Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Αμυνταίου» και του «Λυκείου» και το σκορ ήταν 6-3 υπέρ της «ΝΕΛΕ».
Την ομάδα του «Αμύντα» Αμυνταίου αποτελούσαν οι παίκτες: Μουταφίδης Νικόλαος, Μουταφίδης Αναστάσιος, Κοτζαμανίδης Χρήστος, Παπαχρήστου Νικόλαος, Τζήγας Θωμάς, Τραϊανός Βασίλειος και Χατζίκας Δημήτριος.
την ομάδα του «Εθνικού» Κοζάνης αποτελούσαν οι παίκτες: Μούττας, Τζιούτζιος, Μαυροματίδης, Γιάντζος, Καλαμάτας, Κάβουρας, Παπαϊωάνου, Μάμμας, Τσακιλτζίδης, Βασιλειάδης και Κωνσταντινίδης, ενώ προπονητής της ήταν ο ΚΦΑ Αθανάσιος Μιμίτος.
Την ομάδα του «Λυκείου» αποτελούσαν οι παίκτες: Δήμας Ιωάννης, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Μπάρζας Γεώργιος, Αναστασιάδης Γεώργιος, Καζαντζίδης Παύλος, Λαζαρίδης Κων/νος και Δέτσικας Ηλίας.
Την ομάδα της «ΝΕΛΕ» αποτελούσαν οι παίκτες: Καζαντζίδης Πραξιτέλης, Τσουμήτας Αλέξανδρος, Ρακόπουλος Πέτρος, Γιώσκος Νικόλαος, Σαρακατσάνης Ευάγγελος, Μπούτσης Ηλίας, Λαζαρίδης Ιωάννης και Κοκτσίδης Κων/νος.
1 σε επίπεδο Γυναικών
Στις γυναίκες ήταν οι ομάδες του «Αμύντα» και της «Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης Αμυνταίου» και το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του «Αμύντα».
Τη γυναικεία ομάδα του «Αμύντα» αποτελούσαν οι παίκτριες: Νικολαϊδου, Γιαννίδου, Μούρτζου Βασιλική, Χατζή, Μπάρου, Γαργάνη Ανθούλα, και Ταμίλια Ζαχαρούλα.
Τέλος, τη γυναικεία ομάδα της «ΝΕΛΕ» αποτελούσαν οι παίκτριες: Χατζηιωάννου Αλεξάνδρα, Παπαδάκη, Χρηστίδου, Τσουμήτα Στέλλα, Φωτιάδου Παρθένα, Χατζηκωνσταντίνου και Παλιάτσου.
Η τελική κατάταξη
Άνδρες
1.Αμύντας Αμυνταίου
2.ΝΕΛΕ Αμυνταίου
3.Λύκειο Αμυνταίου
4.Εθνικός Κοζάνης
Γυναίκες
1.Αμύντας Αμυνταίου
2.ΝΕΛΕ Αμυνταίου
Γραμματείς των αναμετρήσεων ήταν οι μαθήτριες του Λυκείου Χατζηαθανασίου E. και Πετρίδου Μ.
Χρέη διαιτητών ανέλαβαν ο παίκτης-μαθητής Ηλίας Μπούτσης και οι καθηγητές φυσικής αγωγής Χρήστος Κοτζαμανίδης και Αθανάσιος Ζάκας.
Τους αγώνες παρακολούθησαν επίσημοι φορείς της πόλης {(Γ.Γ. Βόρειας Ελλάδας (Μαρινάκης), Νομάρχης Φλώρινας (Ασπασίδης), Δήμαρχος Αμυνταίου (Φιλίππου), Ειρηνοδίκης Αμυνταίου (Σαββάκης)}, εκπρόσωποι της τεχνικής επιτροπής χειροσφαίρισης του Σ.Ε.Γ.Α.Σ (Μπουφίδης, Μαγκλάρας, Σταθάτος), και πολλοί κάτοικοι της περιοχής Αμυνταίου. Η πρόσκληση των επισήμων έγινε με έγγραφα από τον Αμύντα και το «κάλεσμα» των κατοίκων έγινε με φέιγ βολάν . Έτσι το Αμύνταιο γίνεται γενέθλιος τόπος της Ελληνικής Χειροσφαίρισης και ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ιδρυτικός σύλλογος του αθλήματος.
Η Α΄ Πανελλήνια διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1977 στην Αθήνα με συμμετοχή 16 ομάδων (9 του κέντρου και 7 της επαρχίας) στην οποία πρώτευσε ο Φίλιππος Βεροίας, ενώ ο Αμύντας κατέλαβε την 3η θέση. Τον Μάιο του 1978 διεξάγεται στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση, στην οποία ο ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ στέφεται Πρωταθλητής. Το 1979 αναγνωρίστηκε η ανεξάρτητη Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος Ο.Χ.Ε. που διοργάνωσε το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα. Στον τελικό αναμετρήθηκαν Ιωνικός Ν.Φ και Αμύντας Αμυνταίου, με τον Αθηναϊκό σύλλογο να κατακτά το πρωτάθλημα.