Πώς πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος, ενώ μεγάλο μέρος των νέων πολιτών είναι απολιτικ;
Μου έγινε μια πολύ τιμητική πρόσκληση ώστε να είμαι στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και η συμμετοχή μου σε αυτό είναι για εμένα πράξη συνειδητή. Πιστεύω ακράδαντα, όπως δήλωσα και την ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να είναι παρόντες στις προκλήσεις της εκάστοτε εποχής. Οι φρέσκες ιδέες και η ενεργητικότητα τους αποτελούν καταλύτες για την κοινωνική πρόοδο. Ειδικά, όμως, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για την χωρά μας ως νέοι άνθρωποι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε θεατές των εξελίξεων. Πρέπει να ορίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας. Πρέπει να προτείνουμε, να παράξουμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε όντως η πιο καταρτισμένη και καλλιεργημένη γενιά, στης οποίας τα χέρια “έσκασε” η βόμβα που σιγόκαιγε για δεκαετίες. Δεν πρέπει να μείνουμε στην εύκολη καταδίκη των πάντων, στο μηδενισμό και τη στείρα άρνηση. Γι’ αυτό και πιστεύω στην ενασχόληση των νέων ανθρώπων με την πολιτική. Δεν αξίζει στην χώρα μας να αφήσει αυτό το κεφάλαιο αναξιοποίητο. Και είναι προς τιμήν και του Πρωθυπουργού και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας η επιλογή και νέων προσώπων μέσα σε ένα τόσο πολυσυλλεκτικό και ποιοτικό ψηφοδέλτιο. Θεωρώ, επίσης, ότι έχω να προσφέρω και λόγω της εξειδίκευσής μου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και λόγω της μέχρι τώρα δράσης μου σε κοινωνικά ζητήματα.
Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα και τους συμπολίτες μας. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στη χώρα;
Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια «μάτωσε». Έφτασε στα όρια της, έχασε τον προσανατολισμό της και υπέφερε. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι. Έχουμε απίστευτη εκροή εγκεφάλων στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, όμως, προσπαθεί και πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της και να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να δοθεί πλέον έμφαση στην ανάπτυξη και στη επαναλειτουργία της αγοράς. Για μένα το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το φορολογικό σύστημα, το οποίο ειδικά για ένα νέο άνθρωπο που προσπαθεί να ξεκινήσει κάτι δικό του και να παράξει είναι άδικο. Πρέπει να δοθούν έμπρακτα φορολογικά κίνητρα και κίνητρα σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών ώστε να έχουμε επανεκκίνηση της αγοράς. Γίνεται πλέον μια συγκροτημένη και τεράστια προσπάθεια ώστε να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Να έχουμε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Δεν είναι θέμα αριθμών, είναι θέμα ποιότητας. Η χώρα μας έχει ανθρώπινο δυναμικό εκπληκτικών ικανοτήτων. Αν το αξιοποιήσει, το κέρδος θα είναι ανυπολόγιστο.
Μπορούν αυτοί που μας έβαλαν στην μέγγενη των μνημονίων, να μας βγάλουν από αυτά;
Πιστεύω στη νέα γενιά πολιτικών. Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία, όχι αποκλειστικά νέοι στην ηλικία, αλλά νέοι στην αντίληψη που μπορούν να «πάρουν την χώρα στις πλάτες τους». Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία, να τους εμπιστευτούμε. Αυτοί, ναι, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Είναι ευοίωνο ότι όλα τα κόμματα πλέον εμπιστεύονται όλο και περισσότερο και νέους ανθρώπους και φρέσκους πολίτες. Τόσο σε επίπεδο ηγεσιών, βλ. τους Γραμματείς των κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όσο και σε επίπεδο υποψηφιοτήτων. Θεωρώ ότι πρέπει να αναπτυχθεί πλέον μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα, μια κουλτούρα της κοινής λογικής. Να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα που είναι προϊόν κοινής λογικής και για τα υπόλοιπα να κουβεντιάσουμε με επιχειρήματα. Αν είμαστε ενωμένοι σε μια συμφωνία κοινής λογικής, θα είμαστε και πιο δυνατοί σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική προσπάθεια για την χώρα μας. Βλέπουμε ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αρχίσει μια στροφή σε minimum συμφωνιών για συγκεκριμένα ζητήματα και τα κόμματα δεν έχουν τον πατερναλιστικό ρόλο που είχαν στο παρελθόν. Πρέπει και στην κεντρική πολιτική σκηνή να βρεθούν σημεία συνεννόησης των πολιτικών χώρων για να πάμε μπροστά.
Σε ποιο κομμάτι της κοινωνίας θεωρείτε ότι απευθύνεται η υποψηφιότητα σας;
Προσπαθώ ώστε οι απόψεις μου να απευθυνθούν στο μεγαλύτερο δυνατό ακροατήριο. Ζω στον πυρήνα της κοινωνίας και είμαι πλήρες κομμάτι της. Αφετηρία μου είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι αναμφίβολα πρέπει να εκπροσωπηθούν επαρκώς.
Με βάση τα γκάλοπ, πανευρωπαϊκά, στην επόμενη ευρωβουλή θα υπάρξει μεγάλη άνοδος των ευρωσκεπτικιστών. Ποια Ευρώπη οραματίζεστε και ποια ευρωπαϊκή Ελλάδα;
Οραματίζομαι την Ευρώπη της θεσμικής ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του σεβασμού της ταυτότητας των πολιτών της. Είναι αλήθεια ότι το Ευρωπαϊκό όραμα έχει «χάσει πόντους» στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της κρίσης, η προσπάθεια να αναβιώσει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης στο πιο ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού φαντάζει ανεδαφική. Ίσως γιατί η Ευρώπη ταυτίστηκε εσφαλμένα με πολιτικές ύφεσης και υποαπασχόλησης, τη στιγμή που αποτελούσε τη μόνη αξιόπιστη δεξαμενή άντλησης πόρων, τεχνογνωσίας και εν γένει αναπτυξιακών λύσεων.
Η μεγάλη πρόκληση είναι όμως να υπερβούμε τις απλές διαπιστώσεις και να βρούμε λύσεις. Απτές, μετρήσιμες και εφαρμόσιμες, προσαρμοσμένες πάντοτε στην τιτάνια προσπάθεια δημοσιονομικού εξορθολογισμού της χώρας και στη θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαική Ένωση είναι η πηγή προέλευσης της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνικών νομοθετημάτων και πρέπει να εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Και είναι ευτύχημα που το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχει μια μεγάλη γκάμα προσωπικοτήτων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτήν την πρόκληση. Σε ό,τι με αφορά θεωρώ ότι οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Όχι μόνο για να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και για να μεταγγίσουμε τις αγωνίες της νέας γενιάς στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να εργαστούμε σκληρά για τα συμφέροντά της, πάνω σε συγκεκριμένους άξονες:
•Την αύξηση της απορροφητικότητας κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την κατεύθυνσή τους στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.
• Την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για τις προσλήψεις νέων.
•Την αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Ένωσης με εισαγωγή ρητρών προστασίας της νεότητας στα εκδιδόμενα νομοθετήματα.
•Την ενίσχυση των προγραμμάτων διευρωπαϊκής κινητικότητας και ανταλλαγής των νέων σε επίπεδο πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης.
Είστε ευχαριστημένος από την κυβερνητική πολιτική, σε σχέση με τον επαγγελματικό σου κλάδο, τους δικηγόρους;
Η δικηγορία ως φύσει κοινωνικό επάγγελμα είναι ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομία και την αγορά και, ως εκ τούτου, υπέστη τεράστια πλήγματα, τα τελευταία χρόνια. Όντας δικηγόρος από το 2008, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η γενιά η δική μας δεν πρόλαβε τα λεγόμενα «καλά χρόνια» για το επάγγελμα. Ένας δικηγόρος σήμερα, ειδικά ένας νέος συνάδελφος, πέραν από τη γενικευμένη δυσκολία εισόδου στην αγορά εργασίας έχει να ανταπεξέλθει δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης εφεξής πρέπει να είναι η αποσυμπίεση της φορολογίας στην ελεύθερη αγορά ώστε να της δώσει ώθηση. Επίσης, όμως, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να μείνουν στην χώρα, να παράξουν σε αυτή και η χώρα μας να επωφεληθεί από αυτό το ανθρώπινο δυναμικό. Η δικηγορία είναι λειτούργημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Γιατί να ψηφίσει κάποιος Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες Ευρωεκλογές;
Γιατί είναι η παράταξη εκείνη που υλοποίησε τη μεγάλη στρατηγική επιλογή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και επιμένει σταθερά σε αυτή. Γιατί είναι η παράταξη που έχει διαμορφωμένο σχέδιο για την χώρα και δεν επενδύει στην μιζέρια, την άρνηση και τη στασιμότητα. Γιατί ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, κατάφερε μέσα σε 2 χρόνια να ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στο έργο του.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν «κομματοφοβία» και είναι λογικό, καθόσον έχουν στο μυαλό τους την κομματική λογική περασμένων δεκαετιών. Η δικιά μας η γενιά δεν θα απολογηθεί για κανέναν. Η δικιά μας η γενιά πρέπει να βγει μπροστά και να αναμορφώσει τα κόμματα ως σύγχρονους πολιτικούς οργανισμούς. Είναι θετικό ότι η Νέα Δημοκρατία έχει έναν νέο άνθρωπο για Γραμματέα, ο οποίος προσπαθεί να την οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της.
Ποιος είναι ο Γιώργος Κώτσηρας και γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Γιώργο Κώτσηρα;
Είμαι 29 χρονών, παιδί εκπαιδευτικών, και έχω μεγαλώσει στο Ζωγράφου. Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, έναν στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Αθήνας και έναν στο Διοικητικό Δίκαιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη Γαλλία. Έχω εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ασκώ δικηγορία από το 2008 και έχω διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.
Επιθυμώ την στήριξη του εκλογικού σώματος γιατί έχω όρεξη να προσφέρω, επιθυμώ να εκφράσω μια γενιά που βιώνει απίστευτες δυσκολίες παραμονής στην χώρα μας και γιατί η εξειδίκευση μου σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου με βοηθούν στον εντοπισμό των τρόπων με τους οποίους θα μπορέσω να βοηθήσω την χώρα μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.