Κορυφώνεται η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων και των γονέων τους, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η συνάντηση που είχε προχτές το απόγευμα το δ.σ. της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, κατέληξε σε αδιέξοδο.
Μετά τη συνάντηση, η ΟΛΜΕ τόνισε «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ ο υπουργός διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επιστράτευσης, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές προχωρήσουν σε απεργία.
Το δ.σ. της ΟΛΜΕ, η οποία αντιδρά στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, αλλά και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, συνεδρίασε χτες το μεσημέρι, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του και να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει τελικά απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι, μια απόφαση που όπως είναι φυσικό αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία μέχρι αργά το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση «ναι» ή «όχι» στην απεργία μέσα στις εξετάσεις, θα αποτελέσει εισήγηση στις κατά τόπους ΕΛΜΕ, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν στις συνελεύσεις τους.
«Είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά», απάντησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε άλλη ερώτηση για το τι θα πράξουν οι καθηγητές σε ενδεχόμενη επιστράτευση είπε: «Οι καθηγητές δε φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια».
Η δήλωση Αρβανιτόπουλου
«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε, πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι δε θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρά τους».
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι τα προβλήματα «δε θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές» και ζητά από τον υπουργό «να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».
Πριν από τη συνάντηση, ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή του εξέφραζε την εκτίμηση ότι «η πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών». Παράλληλα, τόνιζε ότι ο υπουργός «οφείλει να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει για την κάλυψη των κενών των σχολείων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών».
ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «οι καθηγητές διεκδικούν δίκαια πράγματα για το σχολείο και ο αγώνας τους σχετίζεται με το μέλλον της παιδείας», προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι «πρέπει να έχει τη συναίνεση της κοινωνίας»
Στην Κοζάνη η εκτίμηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις πανελλαδικές, αφού η συμμετοχή στις απεργίες είναι μικρή. Επίσης, έχουν ορισθεί ούτως ή άλλως περισσότεροι επιτηρητές, οπότε εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν κενά στην επιτήρηση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς το παραμικρό πρόβλημα που τυχόν θα παρουσιαστεί σε κάποια περιοχή της χώρας – κυρίως στην Αθήνα υπάρχουν φόβοι για προβλήματα σε περίπτωση απεργίας – μπορεί να τινάξει στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ