Χωρίς παιδίατρο θα είναι ολόκληρη την εβδομάδα το παιδιατρικό τμήμα του «Μποδοσάκειου» νοσοκομείου, καθώς ο μοναδικός ειδικός γιατρός του τμήματος, ο παιδίατρος Δημήτρης Κυφωνίδης, κάνει από τη Δευτέρα (18/8) χρήση μέρους της κανονικής του άδειας και ως εκ τούτου όλα τα περιστατικά μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα που θα επιστρέψει θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία Κοζάνης και Φλώρινας.
Υποτίθεται ότι αυτή τη φορά δεν θα χρειαζόταν να κλείσει το Παιδιατρικό τμήμα επειδή έπρεπε να απουσιάσει ο μοναδικός παιδίατρος του «Μποδοσάκειου», μια και αναμενόταν να έρθει η δεύτερη παιδίατρος που προσλήφθηκε στη θέση του Επιμελή Β΄, ωστόσο δεν έκανε ακόμα την εμφάνισή της στο νοσοκομείο για την επίσημη ανάληψη εργασίας. Ο μοναδικός άλλος γιατρός που υπάρχει είναι ειδικευόμενος και όχι ειδικός και όντας μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στα εξωτερικά ιατρεία, αφού η δεύτερη ειδικευόμενη ιατρός απουσιάζει με άδεια λοχίας και ως εκ τούτου τα παιδιατρικά περιστατικά από την περιοχή της Εορδαίας παραπέμπονται για νοσηλεία στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων των γειτονικών νομών.
Το δυστύχημα είναι ότι το άνοιξε –κλείσε της Παιδιατρικής είναι παλιά ιστορία, καθώς εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο που αποχώρησε η διευθύντρια λόγω συνταξιοδότησης το Τμήμα έχει μείνει στην ουσία μονάχα με έναν ειδικό γιατρό.
Και παρά τις συχνές διαμαρτυρίες πολιτών που ταλαιπωρούνται με το να τρέχουν κάθε τόσο σε άλλα νοσοκομεία οι ρυθμοί κάλυψης των κενών ιατρικών θέσεων τρέχουν με ρυθμούς χελώνας. Ωστόσο η έλλειψη παιδιάτρου στο νοσοκομείο έχει σοβαρές παρενέργειες και στη λειτουργία της Μαιευτικής του κλινικής, καθώς ο παιδίατρος πρέπει να εξετάζει και όσα νεογνά γεννιούνται στο νοσοκομείο, με συνέπεια το διάστημα που απουσιάζει ο παιδίατρος του νοσοκομείου να παρίσταται στους τοκετούς ιδιώτης παιδίατρος, η αμοιβή του οποίου επιβαρύνει τους γονείς του νεογνού. Επισημαίνεται μάλιστα πως σε περίπτωση που κάποιο νεογνό χρειαστεί για τον οποιοδήποτε λόγο νοσηλεία παραπέμπεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αφού τα νοσοκομεία Κοζάνης και Φλώρινας δεν νοσηλεύουν νεογνά μικρότερα του ενός μηνός.
Αξίζει τέλος να τονιστεί πως το πρόβλημα υποστελέχωσης της Παιδιατρικής του «Μποδοσάκειου» και όχι μόνο, χρονίζει, καθώς τον Απρίλιο συμπληρώθηκε ένας χρόνος που η Παιδιατρική λειτουργεί με ένα μονάχα ειδικό γιατρό και κάθε φορά που χρειάζεται να πάρει τα ρεπό του ή να κάνει ολιγοήμερη χρήση της άδειάς του δεν γίνονται εισαγωγές λόγω έλλειψης ειδικού γιατρού.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ